“Tanar(a) vreau mereu sa fiu... Ca la 20 de ani”. Haideti sa recunoastem: versurile acestea au cu atat mai mult farmec cu cat le “luam”... ad litteram.
Olivia Steer, prezentatoarea emisiunii “Doamne de poveste" de pe postul Acasa, considera ca a gasit secretul pentru a arata... ca la 20 de ani.
Pentru a combate efectele multiplilor factori care ne agreseaza organismul zi de zi, urmare a insusi stilului actual de viata si a elementelor definitorii ale “societatii de consum”, prezentatoarea a spus “adio” alimentelor procesate, in favoarea unui regim “extrem”. Este vorba despre regimul raw-vegan, care presupune consumarea doar a alimentelor crude, de origine vegetala.
Principalele cauze ale imbatranirii accelerate sunt aportul excedentar de calorii, radicalii liberi si stresul.
Stresul este cauzat de suprasolicitarea organismului si de informatia excedentara comparativ cu ceea ce poate primi si analiza, in mod normal, creierul uman. Conform adeptilor alimentatiei raw vegan, stresul este favorizat in mod semnificativ de aportul in organism al unor toxine, printre care si hormonii de stres de origine animala (prezenti in carne). Medicina moderna confirma partial aceasta ipoteza, fiind certa o anumita legatura intre stres si regimul alimentar.
Alimentatia raw vegan diminueaza si efectele radicalilor liberi, deoarece produsele sunt nepreparate termic (prajirea, coacerea si, uneori, chiar fierberea sunt procese raspunzatoare de producerea unei parti importante din aceste substante care accelereaza oxidarea, degradarea celulelor urmare a arderilor). In plus, “hrana vie” pastreaza integral antioxidantii, care se pierd partial in cazul gatirii alimentelor (vitamina C, enzimele si alti antioxidanti se distrug partial sau total prin preparare termica).
Nu in ultimul rand, “hrana vie” favorizeaza un aport caloric echilibrat, deoarece nu contine arome sintetice care sa “insele” creierul si sa intarzie astfel aparitia senzatiei de satietate.
Prezentatoarea a adoptat acest regim facand “compromisuri” minime. Este vorba despre fierberea, pentru un timp injumatatit fata de cel “normal” (fierbere precedata de lasarea la inmuiat), a legumelor boabe, pe care nu le-ar putea consuma crude. Fiindca nu a putut renunta complet la inghetata, prezentatoarea isi prepara singura acest desert, respectand principiile vegane (foloseste, pe langa fructele crude, miere si lapte crud din samburi).
Olivia Steer considera ca regimul raw vegan urmat este factorul datorita caruia arata si se simte cu 16 ani mai tanara. Aceasta dieta i-a schimbat radical tonusul si a ajutat-o sa scape de micile probleme de sanatate cauzate de stilul de viata solicitant.
Sfatul nutritionistului
Dieta raw vegan include unele principii de care este indicat sa tinem cont in alimentatia de zi cu zi, dar, pe de alta parte, ignora anumite elemente importante ale unei diete benefice pe termen lung.
Spre exemplu, hrana cruda aduce, intr-adevar, beneficiile pastrarii antioxidantilor si ale diminuarii radicalilor liberi. Totusi, exista, pentru anumite plante comestibile, si dezavantaje legate de ingerarea unor toxine usoare. In plus, pe termen lung, hrana cruda poate dauna stomacului, din cauza faptului ca se digera mai greu si creste nivelul de aciditate.
Cat priveste carnea, chiar daca aceasta aduce, intr-adevar, neajunsuri sanatatii, este necesar a fi inclusa in alimentatie. Un regim fara carne, tinut pe termen lung, va priva organismul de aminoacizi esentiali sau, in cazul in care carnea este inlocuita de lactate, acest regim va conduce (indirect) la un excedent de grasimi saturate, rele pentru corp.
Pentru o dieta cat mai sanatoasa, consumati legume, fructe, seminte si uleiuri crude. Pe de alta parte, gatiti legumele boabe (daca boabele sunt uscate) si cartofii (care, oricum, ar trebui consumati in cantitati mici). Nu renuntati la carne, alegand mai ales pestele. Fierbeti pestele la abur, deoarece prajit sau fript aduce, pe termen lung, riscuri pentru sanatate. Puteti (si este mai sanatos sa) exclude(ti) din alimentatie toate preparatele de carne pe care le gasiti in comert.
Nu renuntati nici la lactate, dar optati pentru lactatele slabe (nu degresate complet!). Consumati laptele fiert sau pasteurizat (nu crud).
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h

de
SuntFericita.roRedactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.