Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Consumul de cafea - Sfaturi si recomandari

de SuntFericita.ro la 2023-03-24
Consumul de cafea - Sfaturi si recomandari
Energia pe care ne-o da cofeina nu dureaza mai mult de o ora. Daca bei cafea in perioada in care organismul nu are nevoie de un impuls de energie, poti sa te alegi cu o toleranta la cofeina, ceea ce ar duce la scaderea efectelor benefice pe care aceasta substanta le are. Cafeaua este un diuretic, iar acest lucru inseamna ca te poate deshidrata daca nu consumi suficienta apa. Dar cafeaua contine si antioxidanti (numiti chinine), despre care se spune ca pot reduce boala Parkinson si cancerul.


Cafeaua este, inainte de toate, bautura preferata dimineata, dar si in perioadele zilei cand suntem obositi. Explicam in acest articol ce poti face pentru a fi un consumator de cafea ce se bucura de beneficiile pe care aceasta le poate aduce.
 
Cum obtii impulsul maxim de energie dat de cafea?

Consumul de cafea te ajuta sa obtii energia de care ai nevoie, chiar daca pentru asta poate fi indicat sa faci anumite schimbari:
  • bea cafeaua cu o ora mai tarziu ca de obicei, in cursul diminetii: poti sa mai bei una in jurul pranzului, pentru a te simti in forma in a doua parte a zilei, fara sa-ti pui in pericol somnul de noapte.
  • bea cafeaua cu apa: nu uita, cafeaua este diuretic, este important sa ramai hidratat.
  • tine minte ca nu cantitatea de cafea este importanta: dozele mici si frecvente de cofeina te pot tine la fel de bine treaz pe tot parcursul zilei. 
  • consuma fructe: zaharul natural din fructe si legume este bun pentru energie, dar de asemenea va incetini efectele cofeinei, astfel incat acestea sa se manifeste intr-un timp mai indelungat.
  • cafeaua mai intunecata la culoare contine mai putina cofeina: mai intunecat inseamna mai putin. Asadar, nu opta pentru o cafea inchisa la culoare crezand ca acea cafea este mai concentrata. 
  • cafeaua este o bautura excelenta daca este consumata cu moderatie:  nu consuma niciodata cafea tarziu in cursul amiezii, pentru ca somnul de noapte este necesar pentru memoria si concentrarea ta. De asemenea, cofeina poate interfera cu capacitatea de a dormi, exista dovezi stiintifice care sustin acest lucru. Nu se recomanda consum de cafea cu mai putin de 6 ore inainte de ora de culcare.
  • mirosul de cafea reduce efectele privarii de somn: aroma cafelei joaca un rol important in trezire. Se considera ca mirosul de cafea poate modifica genele de la nivelul creierului.  
 
Efectele adverse ale cafelei asupra sanatatii

Pentru consumatorii moderati de cafea exista putine riscuri, dar pot aparea efecte adverse asupra sanatatii in urmatoarele situatii:
  • bei mai mult de 3 cesti pe zi: poate aparea riscul de dependenta de cafea, poate creste colesterolul si tensiunea arteriala.
  • ai arsuri la stomac: cafeaua intensifica arsurile in mod similar cu factorii de stres.
  • creste anxietatea: cafeaua in exces poate duce la o anxietate mai mare, corpul poate percepe cafeaua (un stimulent) ca pe factorii de stres.
 
Beneficiile cafelei pentru sanatate
 
Cafeaua are o serie de beneficii pentru sanatate, cum ar fi:
  • imbunatateste memoria pe termen mediu si lung;
  • scade riscul de a dezvolta depresie;
  • scade riscul anumitor tipuri de cancer;
  • cofeina blocheaza neutrotransmitatorii care te fac sa te simti somnoros si iti ofera energie, imbunatateste capacitatea de a rationa si te ajuta sa te concentrezi mai bine.
 
Alternative la cafea
 
Cea mai sanatoasa alternativa la cafea este ciocolata neagra (cu cel putin 60% cacao in compozitie). Ciocolata neagra poate scadea tensiunea arteriala si imbunatateste atentia. Ciocolata obisnuita, cu continut ridicat de lapte si zahar, nu are aceleasi beneficii. 
 
Vrei sa reduci consumul de cafea? Iata cum:
 
In cazul in care consumi prea multa cafea in fiecare zi si vrei sa reduci aportul de cafea, iata ce ar ttrebui sa faci pentru a te bucura in continuare de cafea ramanand, in acelasi timp, sanatos:
  • tine o evidenta saptamanala pentru avedea cat de multa cafea bei de fapt.
  • incearca sa reduci aportul de cafea la 2-3 cesti pe zi si nu depasi limita. Nu uita ca excesul de cafea poate dauna sanatatii.
  • dupa ora 14.00 renunta la cafea, bea apa. Cofeina in cursul dupa-amiezii poate duce la insomnie.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei


Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 3.86 din 5 - 7 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre cafea

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre consumul de cafea

Cele mai citite articole

Grasimea de la nivelul abdomenului este inamicul numarul unu al femeilor care isi doresc o talie de ...
Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Imbunatatirea digestiei este un proces de durata, care presupune o grija si o atentie amanuntita in ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016