Cercetatorii in problema fertilitatii s-au concentrat pana acum asupra impactului varstei mamei asupra sanatatii copilului, pentru ca fiii si fiicele femeilor cu varsta mai inaintata sunt supusi riscului de a face sindromul down si alte tulburari mai rare.
Dar un nou studiu publicat in revista Nature a aratat ca majoritatea mutatiilor genetice care apar la copii sunt transmise prin sperma, si nu prin ovul.
Desi majoritatea mutatiilor sunt inofensive si duc la diferentele intre oameni, unele sunt responsabile pentru boli, inclusiv autism si schizofrenie.
Studiul a inclus 219 mame, tati si copii din Islanda si a conchis ca femeia contribuie cu aproximativ 15 mutatii ale copilului prin intermediului ovulului, indiferent de varsta cand l-a conceput.
Dar pentru ca spermatozoizii, spre deosebire de ovule, se multiplica constant, ei sunt mai predispusi la dezvoltarea de imperfectiuni pe masura ce tatal imbatraneste, la o rata de doua pe an.
Ceea ce inseamna ca un barbat de 20 de ani transmite aproximativ 25 de mutatii prin sperma si unul de 40 de ani, cam 65.
„Toate zonele genomului uman au fost, la un moment dat, mutatii, asa ca varietatea umana se datoreaza mutatiei”, spune Kari Stefansson, autor principal al studiului efectuat de DECODE Genetics, o companie islandeza. Iar „Varsta mai mare a tatalui are impact mai mare asupra sanatatii copilului. Femeile nu mai sunt in vizor acum”.
Sursa foto: www.sxc.hu
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
