Au existat si eroi, cum ar fi Oedip sau Medea, care au fost adorati dupa moarte, desi au comis crime abominabile. La origine, eroii nu erau neaparat buni, dar erau mereu extraordinari. A fi erou insemna a trage de umanitate pentru a implini ceva ce nu era considerat omeneste posibil.
In zilele noastre este mult mai greu sa detasam conceptul de eroism de cel de moralitate. Ii numim eroi pe cei pe care ii admiram si pe care vrem sa-i copiem.
Dar avem nevoie de eroi, pentru ca ei ne ajuta sa definim limitele aspiratiilor noastre. Ne definim idealurile in functie de eroii pe care ii alegem si idealurile – curajul, onoarea si dreptatea – ne definesc pe noi. Eroii nostri sunt simbolurile tuturor calitatilor pe care am vrea sa le avem si ale tuturor ambitiilor pe care am vrea sa le satisfacem.
Avem nevoie de eroi mai mult ca niciodata. Asa ca unde sunt acestia? De ce par a exista intr-un numar atat de mic? Haideti sa trecem in revista cateva dintre cauzele posibile ale acestei stari de fapt.
1. Pentru a fi erou, trebuie sa inveti sa fii deviezi de la norma. Eroismul le impune oamenilor sa se desparta de lumea normala, sa arunce la gunoi conventionalul. Eroii nu sunt obisnuiti, ci neobisnuiti. Cultura noastra este plina de exemple de deviere eroica. Harry Potter nu este nici pe departe un elev obisnuit. Nici pentru Hogwarts. Batman nici el nu respecta vreo definitie.
2. Eroii trebuie adesea sa depaseasca bariere psihologice. In general, cand oamenii se afla in situatii de urgenta nu intervin daca li se pare ca exista in jur altii care ar putea ajuta. Cu alte cuvinte, dam de la noi responsabilitatea si presupunem ca altii trebuie sa se ocupe de lucrurile eroice, un tip de lene psihologica care este inradacinata in grupuri mari sau la nivel de societate.
Iata adevarul dur: daca esti supus presiunilor psihologice sau fortelor sociale care incurajeaza lipsa de actiune, nu este o scuza pentru a esua in a ajuta oamenii care au nevoie de interventii. Barierele in calea eroismului pot fi daramate cand ne adunam curajul moral de a face ceea ce trebuie, chiar daca este foarte greu.
3. Eroismul implica risc si pericol potential. Situatiile urgente ne ofera provocari serioase. Ele pot fi caracterizate de cateva trasaturi care le fac surprinzatoare si care determina aparitia eroilor. In primul rand, urgentele sunt rare si neasteptate. Aceasta raritate inseamna ca urgentele pot sa ne ia prin surprindere si ne lasa cumva paralizati.
In al doilea rand, situatiile de urgenta sunt foarte periculoase. Pentru a fi erou, trebuie uneori sa fim dispusi sa ne riscam viata pentru a-i ajuta pe altii.
In al treilea rand, urgentele implica actiune imediata. Nu ne putem opri sa cantarim argumentele pro sau contra interventiei sau sa consultam vreun prieten. Trebuie sa actionam rapid. Aceste trei trasaturi ale situatiilor de urgenta sunt cele care fac raspunsurile eficiente dificile.
Surse: http://www.psychologytoday.com/,
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de respiratie stravechi chinezesti
Tehnicile de respiratie secrete iti dezvaluie cea mai puternica forma de vindecare vazuta vreodata Acestea te pot ajuta sa elimini durerea sa previi atacurile de cord si sa tratezi astmul Toate acestea sunt mentionate intr-un manuscris antic care nu a fost niciodata vazut de catre lumea occidentala Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!