Apa de gura este prezentata ca modul ideal de prevenire a bolilor gingiei. Dar avem oare nevoie de ea sau ea ne submineaza igiena dentara?
Bolile gingiei incep cu placa dentara bacteriana, bacterii lipicioase care raman pe dinti si care, daca nu este indepartata, irita gingia. Aceasta sangereaza si apoi incepe sa se retraga.
Poate ajuta apa de gura? Un studiu publicat in revista Journal of Clinical Dentistry a descoperit ca folosirea de doua ori pe zi a apei de gura antiseptice a redus cresterea placii si gingivita (gingiile inflamate), pe o perioada de sase luni de zile.
Studiul a inclus 139 de de persoane, dintre care jumatate a primit apa de gura si cealalta jumatate un produs placebo. Grupul care a folosit apa de gura a avut rezultate substantial mai bune.
Si, totusi, parerile expertilor privind beneficiile apei de gura variaza. Unii spun ca efectele clinice benefice asupra reducerii nivelului de placa bacteriana sunt vizibile, dar limitate.
Altii precizeaza ca arunci banii pe fereastra cand cumperi apa de gura, caci nu ai nevoie decat de o buna igiena orala - periere corecta si folosirea atei dentare.
Problema este ca unii oameni cred ca pot inlocui perierea cu clatirea cu apa de gura. Nimic nu este mai departe de adevar.
Si, daca folosesti incorect apa de gura, poti chiar reduce beneficiile pastei de dinti. Uneori, ea poate interactiona cu substantele chimice din pasta de de dinti, anulandu-se reciproc. De aceea, trebuie sa lasi jumatate de ora sa treaxa intre periere si folosirea apei de gura.
In plus, trebuie sa scuipi excesul de pasta de dinti dupa ce te-ai periat, si nu sa faci gargara pentru a scapa de el. Asta pentru ca pasta de dinti contine flor si, daca mai ramane din ea pe dinti, inseamna ca si florul este acolo, facand dintii mai puternici. Daca faci gargara cu apa de gura imediat dupa ce te-ai spalat pe dinti, nu te bucuri de beneficiile nici ale pastei de dinti, nici ale apei de gura.
O alta problema apare pentru ca oamenii nu folosesc apa de gura atat cat ar trebui. Pe eticheta scrie ca trebuie 'plimbata' in gura cam un minut, pe cand majoritatea facem o scurta gargara si o scuipam.
Un alt motiv pentru care folosim apa de gura este pentru a scapa de respiratia urat mirositoare. Numai ca ea nu ne ajuta la asta, decat pe termen foarte scurt. Halena este produsa de excesuld e bacterii care emana gaze. Pentru a o trata, trebuie sa mergem la dentist sa localizeze pachetele de bacterii care s-au aciuiat pe langa plombe sau pe maselele de minte. Temporar, apa de gura este mai buna decat pasta de dinti pentru a alunga respiratia urat mirositoarem cacu ingredientele sale se disperseaza mai usor in toate gaurile din gura.
Cat despre bolile gingiei, care apar cand placa bacteriana se aduna pe gingie si o irita, apele de gura cu clorhexidina ajuta, caci ataca placa bacteriana si produce un scut protector impotriva eventualei dezvoltari a uneia noi.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic
Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!