Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum sa-ti ingrijesti gingiile? 4 sfaturi de la medicii stomatologi

de SuntFericita.ro la 2020-08-17
Cum sa-ti ingrijesti gingiile? 4 sfaturi de la medicii stomatologi
Boala parodontala este adesea cauzata de bacteriile din cavitatea orala. Pe masura ce se multiplica, bacteriile pot cauza inflamatie si alte daune la nivelul gingiilor, al caror rol este foarte important intrucat sustin atat structurile osoase, cat si dintii. Boala parodontala este una de natura cronica, dar si infectioasa. Netratata, aceasta determina distrugerea gingiilor, dar si pe cea a osului care le sustine.


Afectiunile gingvale apar pe masura ce placa bacteriana se formeaza in spatiul dintre dinti si gingie. Gingivita, adica primul stadiu al bolilor gingivale, se manifesta prin simptome precum:
 

  • ·  Inflamarea gingiilor;
  • ·  Sensibilitate la nivelul gingiilor;
  • ·  Inrosirea acestora;
  • ·  Sangerari gingivale in timpul periajului si nu numai;
  • ·  Respiratie urat mirositoare;
  • ·  Ridicarea gingiilor.

 

Vestea buna este ca poti preveni afectiunile gingivale prin respectarea unor reguli importante atunci cand vine vorba despre igiena dentara – iata 4 sfaturi de la medicii stomatologi, care vor tine boala parodontala la distanta!

Ingrijirea gingiilor: 4 sfaturi de la specialisti

1. Foloseste ata dentara cel putin o data pe zi

Ata dentara este singura cu ajutorul careia poti indepărta complet resturile alimentare, precum si blaca bacteriana dintre dinti. Asta pentru ca in unele locuri periuta de dinti, fie ea si interdentara, nu poate patrunde, ci numai ata dentara are acces. Fa-ti un obicei din a utiliza ata dentara macar o data pe zi, de preferat seara, inainte de culcare.

2. Clateste-ti cavitatea orala cu apa de gura

Apa de gura nu inlocuieste periajul dentar, nici ata dentara, ci ar trebui folosita complementar acestora. Prin clatirea cavitatii bucale cu apa de gura, vei indeparta in doar cateva secunde, fara niciun efort, placa bacteriana. Asadar atat dintii, cat si gingiile tale, vor fi protejate de orice pericol.

3. Mergi la control stomatologic o data la 6 luni

Medicul stomatolog poate identifica in faze incipiente simptomele afectiunilor gingivale, dar pentru ca acest lucru sa fie posibil, trebuie sa mergi la control de cel putin doua ori pe an. Periajul profesional, facut de medic pentru indepartarea tartrului, este esential pentru prevenirea, dar si pentru tratarea bolilor gingivale.

4. Renunta la fumat

Boala parodontala este de cele mai multe ori asociata cu fumatul. Mai mult decat atat, pentru ca fumatul slabeste sistemul imunitar al organismului, infectiile la nivel gingival vor fi foarte greu de tratat in randul pacientilor fumatori. De asemenea, gingiile se vor reface mai greu decat la pacientii nefumatori.

 

Bineinteles, periajul dintilor de cel putin doua ori pe zi, realizat in mod corect, este absolut indispensabil daca vrei sa ai gingii sanatoase. Ideal ar fi sa te speli pe dinti dupa fiecare masa, insa dupa masa de pranz si gustarile din timpul zilei este destul de dificil intrucat rareori esti acasa – in aceste situatii insa, se recomanda clatirea cu apa de gura sau, la nevoie, chiar si cu apa de la chiuveta.

Prin periaj se indeparteaza placa bacteriana dintre gingii si dinti. Poti folosi o periuta de dinti electrica intrucat aceasta poate fi mai eficienta in reducerea riscului de gingivita, comparativ cu o periuta de dinti clasica. O data la 3-4 luni, capetele periutei electrice ar trebui inlocuite cu unele noi.

Unele persoane prezinta risc crescut de boli la nivelul gingiilor, iar daca te numeri pentru acestea trebuie sa acorzi atentie sporita igienei orale. Persoanele care au o ruda de gradul I care sufera de boli gingivale sunt mai expuse riscului de a dezvolta, la randul lor, asemenea probleme. Si pacientii diagnosticati cu diabet prezinta risc crescut de boala gingivala intrucat gingiile acestora sunt mai vulnerabile.

 

Sanatatea dintilor este foarte importanta, insa nici gingiile nu trebuie neglijate. Pentru un zambet frumos, dar si foarte sanatos, trebuie sa avem o igiena dentara riguroasa si sa reducem cat se poate de mult riscul de boli gingivale si de probleme dentare.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate


Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta  in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

    Cele mai citite articole

    Grasimea de la nivelul abdomenului este inamicul numarul unu al femeilor care isi doresc o talie de ...
    Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
    Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
    Slabeste rapid si scapa de toxine!
     
    Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume
    Citeste zilnic GRATUIT totul
    despre sanatate, frumusete, stil!
     
    Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016