Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum sa balansezi munca cu viata de familie din ce spun expertii

de Sunt Fericita la 2020-07-13
Cum sa balansezi munca cu viata de familie din ce spun expertii
In societatea de astazi, in care linia dintre cariera si viata privata tinde sa devina tot mai fina, multi dintre noi tanjim dupa o viata echilibrata. De ce este atat de important echilibrul dintre viata personala si cea profesionala? Potrivit expertilor, in climatul economic actual tot mai multi oameni resimt presiunea de a lucra din ce in ce mai mult, de aceea exista riscul aparitiei unor dezechilibre, cum ar fi extenuarea sau stresul, care pot avea consecinte negative asupra sanatatii.


In plus, aceste dezechilibre iti pot afecta performanta si isi pot pune amprenta asupra relatiei cu angajatorul sau cu persoanele cu care interactionezi la locul de munca. De aceea, este bine sa cauti acest echilibru, iar pentru aceasta este necesar sa nu-ti neglijezi pasiunile si nici timpul pe care il petreci cu familia.

Cum sa gasesti echilibrul dintre viata personala si profesionala?

Chiar daca fiecare dintre noi isi seteaza diferit prioritatile pe care le are in viata, totusi, la un moment dat cu siguranta ai experimentat un dezechilibru intre cariera si viata personala. De exemplu, in anumite etape ale vietii, poate ai avut tendinta sa privesti viata de familie si activitatile personale ca pe niste obiective secundare. Alteori, poate ai avut obiceiul sa te refugiezi in munca pentru a-ti distrage atentia de la anumite probleme cu care te-ai confruntat. Indiferent de situatia in care te-ai aflat, gasirea acelui echilibru intre viata privata si cariera este posibil, cu ajutorul catorva sfaturi oferite de specialisti. Printre acestea, se numara: setarea unor limite realiste intre viata personala si profesionala, prioritizarea si eficientizarea activitatilor de la locul de munca cu ajutorul unui to-do list si delegarea unor sarcini marunte. De asemenea, este recomandat sa nu-ti neglijezi sanatatea si sa comunici cu familia, in situatia in care timpul petrecut la serviciu iti afecteaza relatia cu membrii acesteia. Nu in ultimul rand, pastreaza timp pentru activitatile personale si pasiunile care iti ofera relaxare. De exemplu, unele dintre cele mai placute activitati cu care iti poti ocupa timpul liber sunt cititul, sportul, vacantele sau plimbarile in aer liber.

Cum te ajuta echilibrul in plan profesional?

Studiile au aratat ca angajatii care sunt cei mai fericiti la locul de munca sunt aceia care nu sunt presati permanent sau care nu sunt expusi unor factori de stres major, chiar daca au mult de lucru. De asemenea, ei sunt si cei mai productivi. Pentru a atinge insa acest echilibru, Pete Drucker, specialist in management, recomanda sa-ti eficientizezi activitatea de la job cu ajutorul prioritizarii si sa delegi sarcinile care nu sunt urgente sau foarte importante. Totodata, posibilitatea de a avea un program de lucru flexibil este la fel de importanta. Specialistii in cariera sustin ca flexibilitatea la locul de munca duce la cresterea satisfactiei si a moralului angajatilor. De asemenea, cei care au flexibilitate la job sunt mai putin predispusi sa demisioneze. Și comunicarea are un rol important in viata profesionala, de aceea poti avea in vedere si o discutie cu angajatorul de fiecare data cand te confrunti cu dificultati in realizarea unor sarcini.

Cum te ajuta echilibrul in viata personala?

Cand vine vorba de viata personala, cu siguranta te gandesti la timpul petrecut cu prietenii, cu familia sau pur si simplu la acele momente in care te bucuri de activitatile care iti aduc relaxare. Timpul dedicat prietenilor si familiei este benefic pentru sanatatea ta mintala si emotionala. Mai mult decat atat, cultivarea acestui echilibru intre viata de familie si cariera este esential si pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor. De exemplu, cititul este un mod prin care poti petrece timp de calitate cu cei mici. In acest sens, din cartea Copilul tau este un geniu de Florian Colceag poti afla ca sunt suficiente 30 de minute in fiecare zi ca sa contribui la dezvoltarea si fericirea copiilor, daca faci acest lucru cu ajutorul activitatilor potrivite.

In concluzie, incearca sa mentii un echilibru intre viata personala si cea profesionala, chiar daca uneori dorinta de a avansa in cariera si presiunea de a realiza cat mai multe lucruri tind sa te copleseasca. In momentul in care reusesti sa creezi armonie in viata ta, vei observa ca vei fi mai fericit si mai relaxat, ceea ce te va ajuta si in cariera.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
7 Secrete japoneze pentru dezvoltare personala


Vrei sa schimbi in bine un aspect din viata ta Vrei sa te dezvolti in plan personal Vrei sa cresti ranadamentul echipei pe care o conduci Totul e posibil acum Foloseste disciplina japoneza Kaizen Principiile ei extrapolate in absolut toate domeniile vietii te ajuta sa te organizezi mai bine sa-ti planifici anumite activitati sa incluzi...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

    Cele mai citite articole

    Stimate cititor, ai ocazia sa parcurgi poezii si povestiri scrise de Nichita Stanescu, ...
    O alimentatie echilibrata, bogata in vitamine si minerale, este importanta pentru mentinerea ...
    In fiecare etapa a vietii, femeile se confrunta cu schimbari hormonale semnificative, iar una ...
    Slabeste rapid si scapa de toxine!
     
    Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
     
    Citeste zilnic GRATUIT totul
    despre sanatate, frumusete, stil!
     
    Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
    0