Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Mancatul sanatos este o pasiune sau o obsesie periculoasa?

Mancatul sanatos este o pasiune sau o obsesie periculoasa?
Sandra, de 23 de ani, povesteste cum credea ca este o eprsoana sanatoasa. A inceput sa urmeze o dieta pe care o considera perfecta. A eliminat carnea, apoi zaharul si, in cele din urma, toate alimentele procesate. A ajuns sa manance doar fructe si legume crude si cateva tipuri de germeni. Intr-o zi, a lesinat la birou.


Doctorul a diagnosticat-o cu deficienta severa de fier si a trimis-o la un psiholog specializat in tulburari de nutritie. „Am fost socata”, a declarat Sandra, citata de livestrong.com. „Odata insa ce terapeutul a inceput sa-mi puna intrebari, cum ar fu de cate ori ma gandesc la mancare si daca prioritizez mancatul sanatos inaintea fericirii, s-a aprins un beculet. Stilul meu de viata nu era normal si nici pe departe sanatos. Imi faceam rau singura”. 
Unii specialisti folosesc termenul de orthorexia nervosa cand descriu starea Sandrei, ceea ce inseamna, la propriu, „obsesie fata de macatul sanatos”. Dr. Steven Bratman a lansat denumirea in 1996. Ea se refera la obsesia nesanatoasa fata de mancatul sanatos si este o afectiune serioasa, cu efecte nenumarate la nivelul starii de bine.
Ortorexia este o tulburare de nutritie care se aseamana anorexiei, fara dorinta de a fi foarte slaba. Persoanele care sufera de ortorexie sunt setate pe mancarea alimentelor care le face sa se simta pure, sanatoase si naturale.
Poi, de exemplu, sa-ti limitezi dieta la alimente organice. Daca ceva neorganic iti aterizeaza in farfurie, poti sa fii coplesita de panica sau sa intri imediat intr-o cura de detoxifiere care implica post si laxative din plante. Desi actiuni specifice pot varia, natura extrema a ideilor si credintelor tale te pun in pericol.
Extremele din dieta iti afecteaza si emotiile. Pe masura ce obsesia ta se danceste, devii anxioasa daca ritualurile tale alimentare sunt schimbate sau amanate, te simti vinovata ca nu ai mancat cum trebuie si eviti evenimentele, socializarile de orice fel acre sunt in afara zonei tale de confort. In timp, aceste simptome duc la depresie, dificultati de somn  si relatii interpersonale ingreunate.
Perioada de timp pe care o aloci pregatirii meselor este un alt factor. Iiti calculezi aportul caloric si respingi anumite alimente. Visele tale si primele ganduri dis-de-dimineata se refera la mancare.
Cand vine vorba de dieta, prea multa informatie strica. In loc sa bati internetul in lung si-n lat cautand diete si articole din reviste privind dietele, mai bine mergi la un nutritionist, unul care are habar si de tratarea tulburarilor de nutritie.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Hon-Do-Ryu Karate


Descopera acum esenta acestei arte martiale chiar de la Sensei Georg Nicolau - initiatorul sistemului in lucrarea omonima  Hon-Do-Ryu Karate Hon-Do-Ryu Karate urmeaza drumul vechilor maestri din Okinawa pune accent pe imbinarea celor 3 aspecte esentiale ale artelor martiale excluzand competitia sportiva ca scop in sine Gi –...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sanatate

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre dieta

Cele mai citite articole

Exista cateva lucruri de care nicio femeie nu scapa, iar menopauza este unul dintre ele. Aceasta ...
In cautarea unei modalitati sanatoase si gustoase de a pierde in greutate, dieta cu mere poate fi ...
Ochii rosii pot fi o manifestare comuna a unei game variate de afectiuni si probleme de sanatate. ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0