Atractia pe care o exercita veganismul este de inteles: de la rgumentul moral impotriva mancarii carnii de animal pana la efectele negative asupra sanatatii ale consumului de carne rosie, dar si slabirea. Se spune ca, daca treci la o dieta bazata numai pe legume si fructe, ajungi sa slabesti aproape peste noapte. Vedete ca Michelle Pfeiffer si Bill Clinton lauda veganismul. Altele insa, cum ar fi Ginnifer Goodwin si Megan Fox, au renuntat si s-au reintors la friptura. De ce?
Fara indoiala, o dieta vegana bine echilibrata este sanatoasa. Studiile arata ca veganii au un IMC mai mic si se confrunta cu un risc scazut de probleme cardiace, diabet sau cancer. Dar ECHILIBRUL este cheia. In cultura noastra obsedata de slabire, de timpul prea putin alocat hranirii, multe femei renunta la cheeseburgeri, dar si la peste si lapte, fara a se gandi la deficitul nutritional.
Exista si pericolul mancarurilor vegane foarte procesate, cum ar fi cele din soia. Si asta pentru ca a fi vegan inseamna sa stai mai multa vreme sa-ti planifici mesele. Este posibil sa obtii toti nutrientii necesari, dar este mai greu. Veganii sunt astfel predispusi la defiente de vitamina B12, de acizi grasi omega-3, de fier, zinc, calciu si vitamina D, toate importante pentru energia pe care ne-o dau si pentru ca ne influenteaza starea de spirit.
Alimentele din legumele minune, cum ar fi tofu facut din soia, plus leguminoasele si cerealele pot sa ne ofere proteinele necesare. Dar nutritionistii cred in continuare ca dietele vegane sunt greu de realizat: avand alegeri alimentare limitate, veganismul vine la pachet si cu anxietate. Este intr-adevar nevoie de o adaptare mentala serioasa cand eliminam grupe intregi de alimente. Ajungem astfel sa tanjim dupa diverse lucruri. De aceea, dietele prea drastice atrag dupa sine si tulburari de nutritie.
Pentru multi, veganismul aduce, cel putin in primele luni, multe beneficii. Slabesim, dar, daca ne reintoarcem la stilul vechi de viata, avem tendinta sa mancam prea multi carbohidrati si punem la loc mai mult decat am pierdut.
Veganismul promite scaderea colesterolului, dar se pare ca nu este chiar asa. Pentru ca aceasta dieta este saraca in grasimi bune (omega-3 si vitamina B12), unii vegani pot suferi din cauza unor niveluri ridicate ale aminoacidului homocisteina (asociata distrugerii celulare) si un HDL scazut (colesterolul bun). Acestea duc, la randul lor, la cresterea riscului de probleme cardiace si de atac cerebral.
Specialistii spun ca veganii sunt supusi starilro constante de lipsa de energie, cauzate de lipsa vitaminelor, dar si de hipotiroidism.
Pielea are si ea de suferit, devine mai palida si mai subtire, din cauza eliminarii grasimilor din alimentatie. Dintii se cariaza mai repede, gingiile pot suferi din cauza mediului hiperacid care se creeaza in gura in urma ingerarii prea multor carbohidrati.
Veganismul nu trebuie interzis, dar trebuie sa aveti un plan bine pus la punct pentru a nu va pune sanatatea in pericol. Lactatele si ouale isi au rolul lor care nu poate fi asa de usor substituit.
sursa foto: www.sxc.hu
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei
Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h

Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
