Cum se manifesta sindromul premenstrual?
Sindromul premenstrual (PMS) este o stare fizica si psihica ce apare cu o saptamana sau doua inaintea menstruatiei si care dispar odata ce aceasta se declanseaza. Momentul in care apare acest sindrom si gravitatea simptomelor difera de la o persoana la alta, dar si de la o luna la alta. Astfel, o femeie poate avea simptome diferite in luni diferite, variabile ca intensitate.
Simptomele specifice includ:
- Dureri de cap
- Stare generala de oboseala
- Sani umflati, durerosi sau mai sensibili
- Tulburari de somn (dificultate de a adormi)
- Dureri musculare si de articulatii
- Dureri de spate
- Tulburari digestive
- Pofte alimentare (in general, pentru dulciuri)
- Balonare
- Retentie de apa
- Lipsa de indemanare
- Iritabilitate, anxietate
- Dispozitie proasta sau care se schimba usor
- Stari de confuzie
- Concentrare afectata
Ce cauzeaza simptomele premenstruale?
Cauzele concrete ale sindromului premenstrual nu sunt cunoscute, insa aparitia acestuia e asociaza cu schimbarile hormonale. Exista anumiti factori care influenteaza aparitia acestei tulburari:
- Deficienta de calciu, magneziu sau de vitamina B6
- Sedentarismul
- Supraponderalitatea
- Consum excesiv de alcool, cofeina sau substante interzise
- Consum excesiv de sare
- Traume fizice sau emotionale
- Depresie anterioara
Remedii eficiente
1. Calciu si vitamina D
Administrarea acestor nutrienti, mai ales din surse alimentare, s-a dovedit a fi benefica pentru ameliorarea simptomelor premenstruale. Calciul are nevoie de vitamina D pentru a putea fi absorbit de organism.
Calciul se gaseste in produsele lactate, migdale, seminte de susan, legume cu frunze verzi.
Vitamina D se gaseste in pestele gras (somon, ton, cod, sardine, macrou), uleiul de ficat de cod, galbenusul de ou, lapte, ciuperci, soia.
2. Dieta echilibrata
Reducerea consumului de alcool, zahar si cofeina poate ajuta la ameliorarea simptomelor.
De asemenea, reducerea consumului de sare poate fi de ajutor in cazul balonarii si retentiei de apa.
Alimentatia echilibrata presupune si controlul greutatii, ceea ce reduce riscul sindromului premenstrual.
3. Vitex agnus-castus
Melareaua sau vitex agnus-castus este o planta cu flori care a fost inclusa in mai multe studii. Cercetatorii au observat o reducere a simptomelor premenstruale in cazul femeilor carora le-a fost administrata. Studiile au aratat ca planta are legatura cu echilibrarea hormonala, cu cresterea fertilitatii, reducerea stresului, combaterea amenoreei si dismenoreei.
Aceasta planta se gaseste in comert sub forma de suplimente nutritive (Vitex Zen Forte Herbagetica). Totusi, discuta cu medicul daca suferi de anumite boli si daca urmezi un tratament, pentru ca aceasta planta poate avea efecte secundare in acest caz.
4. Extractul de zmeur
Multe femei observa o ameliorare a simptomelor premenstruale, dar si a durerilor din timpul menstruatiei dupa tratamentul indelungat cu extract de zmeur.
Extractul de zmeur se administreaza pentru 3 luni. 1 ml de extract se amesteca in putina apa si se consuma de 2-3 ori pe zi.
5. Extractul de Ginko Biloba
Ginko Biloba este un arbore chinezesc, fiind considerat unul dintre cei mai vechi arbori de pe Terra. De-a lungul timpului, extractul din frunzele acestuia si-a dovedit eficienta in combaterea multor afectiuni. Se gaseste sub forma de suplimente nutrtive, tincturi, ceaiuri, medicamente.
Pentru sindromul premenstrual, se recomanda administrarea de 80 mg de 2 ori pe zi, din ziua a 16-a a ciclului menstrual, pana in cea de-a 5-a a ciclului urmator. Totusi, discuta cu medicul in vederea dozei, deoarece la inceput planta poate cauza probleme digestive.
6. Exercitiile fizice
Activitatea fizica zilnica reprezinta solutia acestei tulburari in cazul multor femei. Joggingul, inotul, fitnessul, ciclismul stimuleaza secretia de serotonina, dopamina si endorfine, ceea ce amelioreaza stresul si influenteaza pozitiv calitatea somnului.
7. Metode de tratament alternativ
Acupunctura, masajul terapeutic si aromaterapia sunt metode utilizate pentru reducerea simptomelor sindromului premenstrual.
Acupunctura consta in inteparea unor zone exacte cu ace subtiri speciale. Aromaterapia presupune inspiratia sau inhalarea uleiurilor esentiale care au efect asupra sistemului nervos.
In concluzie, simptomele premenstruale pot fi ameliorate daca identifici remediul potrivit pentru tine.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
De dor de sufletul lui Andersen - Nichita Stanescu
Texte cu o circulatie foarte restransa si texte inedite ale poetului Nichita Stanescu – un mic tezaur care a stat ascuns vreme de decenii Volumul contine si un corp de texte originale recoltate din arhiva personala a autorului de sotia sa Comoara a fost pastrata de autor intr-un dosar pe coperta caruia a scris De dor...
valabila 48h
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!