"Substanta produce o diminuare rapida si reversibila a numarului si a mobilitatii spermatozoizilor, cu efecte determinante asupra fertilitatii", afirma James Bradner, de la Institutul pentru studii impotriva cancerului Dana-Farber din Boston, coordonatorul studiului.
Fabricarea unei pilule contraceptive masculine intampina mai multe dificultati: pe langa o cerere destul de "ezitanta" din partea barbatilor pentru un astfel de produs, principala problema tine de faptul ca testiculele detin o functie dubla - productia de spermatozoizi, dar si productia de hormoni masculini, responsabili cu manifestarea caracteristicilor masculine (voce, pilozitate) -, iar savantii vor sa opreasca doar prima din cele doua functii si in mod temporar.
Dupa testarea unor combinatii androgen-progestogen, abandonate din cauza unor efecte secundare importante, cercetatorii si-au indreptat atentia spre alte substante care impiedica spermatozoizii sa fecundeze ovocitul.
Potrivit savantilor americani, injectiile zilnice cu 50-100 mg/ kg de molecule JQ1 - care inhiba proteina BRDT implicata in procesul de spermatogeneza - timp de sase saptamani, au generat un efect contraceptiv total la soarecii masculi testati.
Dupa oprirea tratamentului, fertilitatea a revenit la normal, in medie dupa trei-sase saptamani, in functie de dozele primite, fara efecte secundare si fara a influenta nivelul de testosteron al animalelor.
Niciun fenomen anormal nu a fost observat pana in prezent la urmasii acestor soareci.
Cercetatorii scotieni au anuntat, in luna mai, ca au descoperit gena Katnal 1, responsabila cu maturizarea spermatozoizilor si deci cu fertilitatea, deschizand astfel calea spre punerea la punct a unor tehnici de contraceptie masculina non-hormonale, prin intermediul unui medicament capabil sa blocheze actiunea acelei gene.
Inhibitorul JQ1 a fost produs la inceput pentru a incerca sa se trateze un tip deosebit de virulent de cancer al epidermei, iar substantele asemanatoare acestei molecule ar putea fi folosite in viitor pentru a obtine noi agenti anticancer, a precizat medicul Martin Matthew Matzuk, cooautor al studiului.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h

Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
