Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Nutritia copilului mic si de varsta scolara

Nutritia copilului mic si de varsta scolara
In timpul primilor ani de viata si ai scolii primare, copiii isi stabilesc obiceiurile alimentare si cele privind activitatea fizica pe care le vor folosi tot restul vietii. Daca aceste obiceiuri sunt sanatoase, riscul de a face boli cronice mai tarziu este mult diminuat. Pe de alta parte, obiceiurile alimentare defectuoase si lipsa activitatii fizice sunt reteta problemelor de sanatate ale adultului.


Din nefericire, multi copii nu sunt orientati corect, asa ca rata obezitatii creste alarmant. Dupa anii 1980, numarul copiilor obezi s-a dublat. Si acestia nici nu fac spot, ceea ce inseamna ca vor deveni adulti obezi si sunt supusi riscului de boli cardiovasculare, hipertensiune, diabet, boli de vezica, osteoartrita si unele tipuri de cancer.
Obezitatea la copii are consecinte emotionale, caci multi copii supraponderali sufera din cauza stresului psihologic, a unei imagini de sine deficitare si a stimei de sine reduse. Parintii ii pot ajuta dezvoltandu-le obiceiuri sanatoase, punandu-le la dispozitie mancare sanatoasa, limitand consumul de junk food, inchizand televizorul in timpul mesei, controland cat mananca si permitandu-le sa participe la gatit.
Trebuie sa fie atenti sa le ofere un aport optim de calciu, vitamina D, fibre si calorii. Grasimea si colesterolul din alimente trebuie limitate pentru a nu depasi 30% din totalul caloriilor si 300 mg pe zi.
Dezvoltarea fizica.
Spre deosebire de perioada copilariei mici si a adolescentei, intre 2 si 11 ani, copiii cresc mai lent. In medie, copiii cresc cam cu 2 kilograme si 2-10 cm pe an. La 10, 11 ani, rata de crestere se amplifica iarasi, indiciu ca incepe pubertatea.
Ca urmare a acestei dezvoltari fizice incetinite, nevoia de anumiti nutrienti, mai ales de calorii si proteine, nu mai este asa de mare. Interesant este faptul ca, in mod natural, organismul compenseaza acest lucru, pofta de mancare scazand.
Pe de alta parte, copiii intra la scoala si incep sa participe la sporturi si alte activitati care duc la o crestere a activitatii fizice, apetitul crescand constant.
Anii de scoala insa aduc cu ei provocari sociale si mentale noi. prin urmare, copiii isi dezvolta abilitatile sociale si cognitive.
Daca nu sunt hraniti corespunzator, copiii ajung sa experimenteze oboseala fizica si mentala, nu se pot concentra si au un comportament cognitiv si comportamental lent.
Nevoi nutritionale.
Calorii: nevoile calorice variaza in functie de rata actuala de crestere a copilului, nivelul de activitate fizica si  metabolismul sau. Trebuie sa aiba parte de suficiente calorii care sa le pastreze proteinele intacte pentru crestere. Adica 1300 de calorii la 2-3 ani, 1800 de calorii la 4-6 ani si 2000 de calorii la 7-10 ani.
Proteine: cantitatea de proteine necesara pe kilogram de corp scade dupa copilaria mica, de la 1,2 grame/kg la 3 ani la 1 gram/kg la 10 ani. 
Grasime: la varsta de cinci ani, copilul trebuie sa consume aceeasi cantitate de grasime ca si un a dult (doza recomandata, adica). Nu trebuie sa depaseasca 30% din caloriile consumate si grasimea saturata sa nu depaseasca 10% din numarul total de calorii. 
Fibrele: si copiilor li se recomanda sa consume mai multe fibre. Adica varsta lor plus 5 grame de fibre pe zi.
Calciu: copiii de varsta scolara trebuie sa consume intre 500 si 1300 mg de calciu pe zi, pentru a creste densitatea osoasa, prevenind osteoporoza mai tarziu in viata.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori


Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sanatate

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre copii

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre cancer

Cele mai citite articole

Te-ai simtit vreodata coplesita de haosul din locuinta ta si nu ai stiut cum sa faci fata ...
Semintele de chia nu sunt doar o sursa bogata de nutrienti esentiali, ci si un ingredient versatil ...
Hipotiroidismul se produce atunci cand glanda tiroidiana isi incetineste functionarea si reduce ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0