Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

De ce viata trece mai repede cand imbatranesti

De ce viata trece mai repede cand imbatranesti
Ai avut vreodata senzatia ca viata trece pe langa tine pe masura ce inaintezi in varsta? Daca da, nu esti singura. Exista cumva vreo explicatie in spatele acestei perceptii? Da. Au fost lansate treie xplicatii stiintifice menite a lumina un pic aceasta experienta misterioasa.


1. Primul fenomen se numeste „telescopie”. Telescopia este subestimarea timpului. Este ca si cum te-ai uita prin telescop, iar detaliile a ceea ce vezi iti dau impresi ca un obiect de la distanta este mult mai aproape decat in realitate. 
Din cauza telescopiei, creierul nostru isi aminteste evenimente indepartate ca si cum ar fi avut loc ieri.
Sunt predispusi, se pare, sa percepem evenimentele ca fiind mai recente decat sunt de fapt. De aici si celebrul „Parca a fost ieri”.
2. Al doilea motiv pentru care timpul pare a fugi cand imbatranim este numit efectul reminiscentei. Sau, cu alte cuvinte, momentele care ti-ai marcat viata. Evenimentele incarcate emotional – nasterea copiilor, casatoria, pierderea cuiva drag – sunt inregistrate cu mult mai multe detalii decat ceea ce numim „evenimente obisnuite”, cele care intra in negura uitarii.
Problema este ca, pe masura ce ne traim viata, aceasta devina mai multa rutina. Dam nastere mai putinor momente marcante ceea ce ne creeaza senzatia ca timpul curge rapid.
Nici telescopia, nici efectul reminiscentei nu ne dau insa toate raspunsurile pentru a intelege de ce viata trece mai repede cand imbatranim si poate, mai important, cum sa incetinim timpul.
Haide sa vedem atunci ce spune a treia teorie, cea care este cel mai bine pastrat secret al antiimbatranirii.
3. A treia teorie vorbeste despre imbatranirea ceasului biologic al creierului. Numit SNC, acesta este localizat intr-o glanda speciala, hipotalamusul, situata in mijlocul frunctii. Hipotalamusul este creierul creierului si controleaza eliberarea unui numar important de hormoni legati de mentinerea tineretii.
Acest mic punct (de marimea unui varf de creion ascutit) trimite semnale catre fiecare dintre cele 30 de trilioane de celule ale noastre, spunandu-le ca sunt bine mersi sau, din contra, ca suntem supusi stresului. Cea de-a doua actiune are efect de imbatranire la nivelul intregului corp, inclusiv la nivelul genelor.
Aceste semnale influenteaza lungimea teleomerilor care se afla la capatul cromozomilor. Teleomerii sunt foarte sensibili la stres. Stresul echivaleaza deci cu teleomeri mai scurti si imbatranire accelerata. 
Dupa cum am vazut, pe masura ce cronometrul interior incetineste, lumea din afara pare sa apese pe acceleratie.
Avem insa si vesti bune: poti schimba perceptia asupra timpului, influentand ceasul biologic al imbatranirii si lungimea teleomerilor.
1. Incetineste ritmul. Gaseste timp pentru a te relaxa.
2. Mediteaza mai mult. Doar 12 minute pe zi, conform studiilor, te ajuta sa influentezi lungimea teleomerilor.
3. Fii atenta. Du-te in parc si plimba-te. Observa copacii, cerul si soarele. Gusta mancarea si fii recunoscatoare. Fii in viata!
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
7 Secrete japoneze pentru dezvoltare personala


Vrei sa schimbi in bine un aspect din viata ta Vrei sa te dezvolti in plan personal Vrei sa cresti ranadamentul echipei pe care o conduci Totul e posibil acum Foloseste disciplina japoneza Kaizen Principiile ei extrapolate in absolut toate domeniile vietii te ajuta sa te organizezi mai bine sa-ti planifici anumite activitati sa incluzi...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 4.75 din 5 - 2 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sanatate

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre viata

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre antiimbatranire

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre ceasul biologic

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre creier

Cele mai citite articole

Stimate cititor, ai ocazia sa parcurgi poezii si povestiri scrise de Nichita Stanescu, ...
O alimentatie echilibrata, bogata in vitamine si minerale, este importanta pentru mentinerea ...
In fiecare etapa a vietii, femeile se confrunta cu schimbari hormonale semnificative, iar una ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0