1. Primul fenomen se numeste „telescopie”. Telescopia este subestimarea timpului. Este ca si cum te-ai uita prin telescop, iar detaliile a ceea ce vezi iti dau impresi ca un obiect de la distanta este mult mai aproape decat in realitate.
Din cauza telescopiei, creierul nostru isi aminteste evenimente indepartate ca si cum ar fi avut loc ieri.
Sunt predispusi, se pare, sa percepem evenimentele ca fiind mai recente decat sunt de fapt. De aici si celebrul „Parca a fost ieri”.
2. Al doilea motiv pentru care timpul pare a fugi cand imbatranim este numit efectul reminiscentei. Sau, cu alte cuvinte, momentele care ti-ai marcat viata. Evenimentele incarcate emotional – nasterea copiilor, casatoria, pierderea cuiva drag – sunt inregistrate cu mult mai multe detalii decat ceea ce numim „evenimente obisnuite”, cele care intra in negura uitarii.
Problema este ca, pe masura ce ne traim viata, aceasta devina mai multa rutina. Dam nastere mai putinor momente marcante ceea ce ne creeaza senzatia ca timpul curge rapid.
Nici telescopia, nici efectul reminiscentei nu ne dau insa toate raspunsurile pentru a intelege de ce viata trece mai repede cand imbatranim si poate, mai important, cum sa incetinim timpul.
Haide sa vedem atunci ce spune a treia teorie, cea care este cel mai bine pastrat secret al antiimbatranirii.
3. A treia teorie vorbeste despre imbatranirea ceasului biologic al creierului. Numit SNC, acesta este localizat intr-o glanda speciala, hipotalamusul, situata in mijlocul frunctii. Hipotalamusul este creierul creierului si controleaza eliberarea unui numar important de hormoni legati de mentinerea tineretii.
Acest mic punct (de marimea unui varf de creion ascutit) trimite semnale catre fiecare dintre cele 30 de trilioane de celule ale noastre, spunandu-le ca sunt bine mersi sau, din contra, ca suntem supusi stresului. Cea de-a doua actiune are efect de imbatranire la nivelul intregului corp, inclusiv la nivelul genelor.
Aceste semnale influenteaza lungimea teleomerilor care se afla la capatul cromozomilor. Teleomerii sunt foarte sensibili la stres. Stresul echivaleaza deci cu teleomeri mai scurti si imbatranire accelerata.
Dupa cum am vazut, pe masura ce cronometrul interior incetineste, lumea din afara pare sa apese pe acceleratie.
Avem insa si vesti bune: poti schimba perceptia asupra timpului, influentand ceasul biologic al imbatranirii si lungimea teleomerilor.
1. Incetineste ritmul. Gaseste timp pentru a te relaxa.
2. Mediteaza mai mult. Doar 12 minute pe zi, conform studiilor, te ajuta sa influentezi lungimea teleomerilor.
3. Fii atenta. Du-te in parc si plimba-te. Observa copacii, cerul si soarele. Gusta mancarea si fii recunoscatoare. Fii in viata!
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori
Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 4.75
din 5
- 2 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!