Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Povestea unui roman intors din Lombardia, unde e epidemie: Am sunat la Ministerul Sanatatii, dar nu raspunde nimeni

de Sunt Fericita la 2020-02-24
Povestea unui roman intors din Lombardia, unde e epidemie: Am sunat la Ministerul Sanatatii, dar nu raspunde nimeni
Un roman proaspat intors din regiunea Lombardia a Italiei povesteste cum a fost experienta sa la intoarcerea in tara cu avionul. Acesta arata ca a primit un formular si-atat. La telefon nu i-a raspuns nimeni pana cand a apelat centrul operativ pentru situatii de urgenta.


"Weekendul acesta am fost sa-mi vizitez mama intr-un orasel din Lombardia, in Ghedi. Nu este una dintre localitatile in care a fost instaurata carantina in Italia.
 
Ajung acolo sambata (alaltaieri), aflu despre noile evenimente referitoare la coronavirus.
 
Luni dimineata (azi) plec spre Romania:
- decolam de la Bergamo BGY, zborul W63132
- in avion primim un A4 formular (poza). Nici urma de recomandare/obligativitate de a sta in casa 14 zile izolat.
- aterizam pe aeroportul Otopeni OTP, zborul W63132
- ajungem in autobuze, plecam spre sosiri interne. La un moment dat se aude statia soferului si ne oprim. Asteptam vreo 15 minute inghesuiti, incep sa se incinga spiritele, semn ca nu stiu ce sa faca cu noi.
- asteptam la control de pasapoarte mult mai mult timp decat de obicei, semn ca nu stiu ce sa faca cu noi.
- lasam formuarul completat ofiterului de control la verificarea documentelor.
- ne asteapta mai apoi un medic cu termometru cu infrarosu.
// cu o seara inainte, urmarisem toate stirile pe internet si, in paralel, emisiunea pe antena3 (nu au toate canalele romanesti acolo) cu Gadea, Badea si Horatiu Moldovan - secretar de stat si ceva doctor dlui, de la care am auzit clar ca toata lumea care vine din Lombardia si Veneto (Bergamo e centrul Lombardiei) va sta in izolare la domiciliu 14 zile, iar cei care vin din localitatile afectate vor fi pusi in carantina. A facut distinctia intre situatiile acestea doua.
- bun, trec de doctor, ma astept sa fiu intampinat de o echipa de oameni care sa-mi spuna despre ce voi face mai departe. Nefiind obisnuit cu sosirile interne, ajung rapid sa ies de tot fara sa-mi dau seama. Incerc sa gasesc pe-acolo pe cineva cu care sa vorbesc, nimeni.
- in mod normal m-as fi dus la birou, unde mai sunt pe langa mine cateva sute de persoane. Decid sa nu fac asta si ma hotarasc sa ma lamuresc daca nu cumva e la mijloc o scapare romaneasca.
- inainte sa continui, tin sa mentionez ca am plecat de la Bergamo de dimineata impreuna cu matusa mea care a zburat spre Bruxelles, la aceeasi ora din acelasi aeroport. La ea nu s-au impus masuri. S-ar parea ca si la noi la fel. Si totusi...
- acum enumerarea de apeluri (foto):
1. 021 3072 500 - ministerul sanatatii telefon centrala - nu raspunde nimeni
2. 021 3072 600 - ministerul sanatatii telefon centrala - nu raspunde nimeni
3. 021 3072 500 - ministerul sanatatii telefon centrala - nu raspunde nimeni
4. 021 3072 695 - nu mai stiu unde pe la ministerul sanatatii - nu raspunde nimeni
5. 021 3072 614 - ministerul sanatatii centrul operativ pt situatii de urgenta - vorbesc cu un tip ft amabil care-mi spune ca ar trebui sa sun la 112 sa imi faca procedura prin dsp sau ceva de genul, nu mai tin minte exact, dar ca el nu ma poate ajuta. Explicandu-i cat de anapoda este situatia, incearca sa imi spuna ca se aplica carantina doar pentru persoanele din localitatile in carantina din Italia, asta fiind punctul lui de vedere personal. Il intreb iar despre cele 14 zile de izolare la domiciliu, nu stie sa-mi spuna nimic, intelege penibilul situatiei, dar nu stie cum sa ma ajute.
6. 112 - sun la 112 unde repet povestea de 3 ori pana ajung sa vorbesc cu cineva de la ambulanta care-mi spune ca nu ma poate ajuta decat cu o ambulanta care sa ma duca la spitalul Matei Bals sa-mi faca toate analizele ca sa fiu eu sigur ca nu am nimic. (Eu sa fiu sigur pt linistea mea, nu ei pt RO). Ma roaga sa sun totusi la DSP, ii explic ca e penibil ce se intampla aici, ca trebuie sa sun eu pe toata lumea sa ma asigur ca nu infectez pe nimeni (in caz ca port virusul), ma intelege si ma roaga din suflet sa sun totusi ca altfel nu ma poate ajuta. Mi se recomanda totusi sa stau 14 zile izolat. Imi dicteaza numarul de telefon, il notez.
7. 021 252 79 78 - DSP - explic situatia, imi spun ca trebuie sa sun la Epidemiologie Bucuresti ca nu se ocupa ei de coronavirus, imi dicteaza numarul de telefon si-mi inchide telefonul.
8. 021 314 74 09 - Epidemiologie Bucuresti - numar gresit
9. 021 252 79 78 - DSP - sun inapoi, notasem gresit, aflu numarul corect, mi se inchide iar telefonul.
10. 021 314 64 09 - Epidemiologie Bucuresti - spun problema, ma intreaba din ce sector sunt, imi da numarul de telefon de la sectorul 5, ca acolo trebuie sa sun, il notez.
11. 021 252 09 65 - Epidemiologie Bucuresti Sector 5 - sun, explic situatia, mi se spune ca in mod normal trebuie sa stau izolat in casa 14 zile, sa-mi iau concediu medical de la medicul de familie. O blochez pe doamna cu intrebari ca: "merg eu la clinica dr de familie sau o sun pe dna doctor?" sau "in mod normal trebuie sa stau sau am obligatia de a sta in casa 14 zile?". Nu stie sa imi raspunda concret la niciuna. Ii explic ca e foarte important sa stiu daca trebuie sa stau in casa deoarece altfel am de gand sa merg la lucru. Ii mai explic si ca pana atunci as fi avut timp sa ajung deja la birou si ca probabil ceilalti 200 de pasageri nu au procedat ca mine, sunand 50 de minute pentru a afla informatia cum ca ar trebui sa stau acasa si ii mai transmitca, daca scopul era sa ramanem cu totii acasa, masura aplicata a esuat lamentabil. Lucruri similare am spus tuturor celor pe care i-am sunat mai sus.
 
Cu mine in avion erau ~200 pasageri care au venit odata cu mine. Am impresia ca sunt 3 zboruri din Bergamo spre Bucuresti zilnic. Cu noi nu a discutat nimeni nimic. Nu ne-a sfatuit nimeni sa facem in vreun fel.
 
Am citit acum adresa din partea MAI - Departamentul pentru Situatii de Urgenta catre Servciile de Ambulanta Bucuresti - Ilfov. Nu spune nimic decat despre persoanele din localitatile in carantina (care ar fi putut doar evada de acolo si sa se suie in avion cu mine). Nu gasesc vreun comunicat oficial din partea autoritailor pe internet conform caruia ar trebui sa stau acasa.
 
Totusi, la Epidemiologie Sector 5 mi se spune ca trebuie sa stau acasa sau "in mod normal trebuie".
 
Asta e situatia de la noi.
 
Daca cumva nu trebuie sa fac nimic, toate stirile astea au facut mai mult sa sperie si sa creeze panica decat sa ajute in vreun fel.
 
Daca cumva trebuie sa stau acasa, au gresit-o deja cu mii de persoane care au patit ca si mine ieri si azi.
 
Cum facem pana la urma?", a scris romanul pe Facebook.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic


Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre coronavirus

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre poveste

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre roman

Cele mai citite articole

Exista cateva lucruri de care nicio femeie nu scapa, iar menopauza este unul dintre ele. Aceasta ...
In cautarea unei modalitati sanatoase si gustoase de a pierde in greutate, dieta cu mere poate fi ...
Ochii rosii pot fi o manifestare comuna a unei game variate de afectiuni si probleme de sanatate. ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0