SuntFericita cauta meniu
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum arata Muzeul Antipa dupa redeschidere

Cum arata Muzeul Antipa dupa redeschidere
Muzeul Antipa din Capitala s-a redeschis sambata dupa aproape trei ani in care a fost in renovare, sute de persoane formand cozi la usile institutiei pentru a vedea o expozitie transformata total, completata cu tehnologie moderna, in care fermecatoare raman insa tot vechile exponate.


Portile muzeului s-au deschis pentru publicul nerabdator, grupuri de cate zece persoane intrand pe rand in institutie si formand o noua coada la cele doua automate cu bilete, care au parut sa le puna probleme oamenilor neobisnuiti cu "tehnologia moderna" si care au fost nevoiti sa solicite indicatii de la personalul muzeal. O data depasit acest hop, oamenii puteau sa viziteze linistiti institutia total transformata, moderna si mult mai primitoare.

Intr-o zi "plina", inainte de renovare, Muzeul Antipa era vizitat de circa 1.000 de persoane. Pe de alta parte, la Noaptea Muzeelor, cand expozitiile puteau fi vazute gratuit, Antipa era vizitat in circa sase ore de aproximativ 19.000 de persoane.

Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" a fost inchis pentru renovare si modernizarea expozitiei permanente in ianuarie 2009 si de atunci, an de an, la Noaptea Muzeelor (in jurul datei de 18 mai), bucurestenii au trecut pe acolo surprinsi ca usile sunt inchise.

Multasteptata redeschidere a muzeului s-a produs, in sfarsit, sambata. Cei care vor trece pragul Muzeului Antipa isi vor aminti, poate, de ultima vizita, facuta in copilarie - scheletul de Dinotherium gigantissimum, singurul complet din lume, sau renumita colectie de fluturi sunt tot acolo, dar vor descoperi si un muzeu nou-nout.

Cele 2.000 de exemplare de animele naturalizate sunt expuse in mediul lor natural recreat, alaturi de vecinii sau dusmanii lor din acest habitat, in ipostaze cat mai naturale: o haita de lupi ataca un cerb, ceea ce este ilustrat si intr-un film proiectat alaturi, sau un pui de strut iese din ou.

Din adancul marilor pana in savana africana sau la Polul Nord, sunt puse in lumina reflectoarelor, potrivita si aceasta pentru a ilustra un anumit moment din zi sau felul in care se vede in apa, tot felul de specii de animale, despre care publicul se poate informa indelung cu ajutorul info touch-urilor. Nu lipsesc sunetele sau proiectiile ilustrative - in spatele unui grup de pelicani impaiati se vede un stol din cei reali luandu-si zborul. Pe langa info-touch-uri, vizita poate fi ghidata prin inchirierea unor casti, in ambele cazuri informatiile fiind puse la dispozitie in limbile romana si engleza, dar si de personalul specializat al muzeului.

La intrare, vizitatorii vor vedea mai intai scheletul unui mastodont din America de Nord si, pe pereti, doua trofee cu capete de elefant. Dupa aceste exponate impresionante, ei vor putea descoperi, la demisol, fauna Romaniei. Intr-o diorama de 17 metri lungime, ca un acvariu urias, sunt expusi pesti naturalizati din Marea Neagra. Urmeaza speciile din apele dulci, lunca inundabila a Dunarii, Delta Dunarii, stepa, Baraganul, Subcarpatii, zona alpina si asa mai departe. La capatul drumului, se va trece printr-un culoar stramt de pestera reconstituita, care era in muzeu si inainte de modernizare, dar a fost extins. Au fost reproduse desene rupestre si plasate oase umane, precum cele descoperite in Carpati, dar si in Ghetarul de la Scarisoara, la scara redusa. Vietuitoarele pesterilor se regasesc la iesire in recipiente de diferite dimensiuni.

La parter, se poate vedea fauna Globului, cu ursi polari si foci plutind pe bucati de gheata, speciile exotice din Madagascar pana in India si Australia, pana la insecte de toate formele, marimile si culorile. De asemenea, exista o sectiune dedicata rocilor si mineralelor, o sala cu trofee, unde sunt intinse si piei de sarpe, o zona unde sunt expusi "Uriasii marilor" - schelete de morsa, narval si balena cu cocoasa.

Alte fosile sunt prezentate in mod inedit, de parca abia au fost scoase la lumina, sub o podea de sticla, pe care vizitatorii merg, iar de o parte si de alta a salii sunt alte schelete reconstituite.

Omul nu este neglijat in expozitie, fiind prezentata evolutia creierului sau a altor organe, de la peste la om, trecand prin toate vertebratele, mulaje cu aborigeni de pe toate continentele si filme ce trateaza actiunea omului asupra biosferei si invita publicul sa reflecteze la problemele de mediu.

Pe de alta parte, in sala multimedia a muzeului se vor tine, de la 1 octombrie, diferite cursuri si ateliere. Totodata, la parterul muzeului va fi pusa in functiune si o cafenea.

Daca in 2008, inainte de inchidere, Muzeul Antipa a avut 170.000 de vizitatori pe an, personalul institutiei estimeaza ca pe viitor vor fi peste 250.000 de intrari anual.

Cladirea care adaposteste Muzeul Antipa a fost consolidata si restaurata, intre 1996 si 2005, iar expozitia, refacuta, in 2000. Lucrarile de modernizare a expozitiei permanente a Muzeului Antipa au inceput in februarie 2009, institutia fiind inchisa pentru public. Institutia urma sa fie redeschisa in mai 2010, insa finalizarea lucrarilor a fost intarziata din mai multe cauze, precum intarzierea transelor de fonduri de la Ministerul Culturii si a unor comenzi din strainatate. Valoarea lucrarilor de modernizare a fost de 13 milioane de euro (10,9 milioane de euro fara TVA), fiind acoperita in cea mai mare parte de la bugetul de stat, prin Ministerul Culturii si Patrimoniului National, dar si prin fonduri structurale (600.000 de euro).

Inaugurarea oficiala a Muzeului "Grigore Antipa" in actualul sediu a avut loc in prezenta Regelui Carol I, a Printului Ferdinand si a Printesei Maria, pe 24 mai 1908. Cu aceasta ocazie au fost deschise pentru vizitare 16 sali, dintre care una cuprindea patru diorame biogeografice, create de Grigore Antipa, printre primele realizate in lume si care, datorita calitatii lor, au servit drept model pentru multe alte muzee din tara si strainatate. Dioramele din muzeele de stiintele naturii sunt prezentari expozitionale, ecologice si biogeografice, in care speciile de plante si animale sunt montate pe substraturi si in decoruri care imita mediul lor natural de viata.

Actualul patrimoniu al muzeului este format din colectii zoologice, de minerale si roci, paleontologice si etnografice. In urma colectarilor realizate de specialisti din tara si strainatate, a donatiilor si achizitiilor, colectiile muzeului au sporit permanent, astfel ca, in prezent, ele cuprind peste 2 milioane de piese, dintre care 2.000 sunt expuse.

Pentru adulti, biletul de intrare la Muzeul Antipa costa 20 de lei, in timp ce elevii trebuie sa plateasca 5 lei, iar studentii si pensionarii 10 lei. Muzeul Antipa poate fi vizitat de marti pana duminica, intre orele 10.00 si 20.00.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic


Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre muzeul

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre antipa

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre renovare

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre vizita

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre modernizare

Cele mai citite articole

Temperaturile prea scazute impreuna cu vantul pot avea un efect neplacut asupra buzelor tale. ...
Oricat de mult am vrea sa ascundem faptul ca nu ne-am odihnit suficient, incercand cu ajutorul ...
Calitatea machiajului, a obiectelor sau accesoriilor pe care le purtam ne poate ajuta sa obtinem un ...
Slabeste rapid
si scapa de toxine!
Iti oferim un Raport Special GRATUIT
"Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016