Informatii generale despre Sanziene
Pe 24 iunie, Biserica Ortodoxa face pomenirea Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul, dar in popor aceasta sarbatoare este cunoscuta sub denumirea de Sanziene sau Dragaica. Oamenii obisnuiesc sa le spuna acestor fiinte iele, care sunt niste fecioare cu puteri magice si putere de seductie asupra barbatilor.
Conform traditiei, ielele traiesc in vazduh, in paduri, in pesteri, pe maluri de ape ori la raspantii. Acestea obisnuiesc sa apara noaptea si sa danseze goale sau sumar imbracate sub lumina lunii, formand o hora. Legendele spun ca locurile respective pot fi recunoscute cu usurinta dupa aceea, pentru ca nu mai creste iarba si ca arata de parca ar fi fost aprins un foc acolo. Astfel de cazuri apar doar daca Sanzienele au fost suparate.
De asemenea, in popor se mai spune ca in aceasta noapte animalele vorbesc intre ele. Cel care sta ascuns si le asculta le poate intelege graiul si poate afla multe secrete din lumea lor, dar si posibile locuri in care au fost ascunse comori.
Desi rolul Sanzienelor este unul benefic in traditia romaneasca, totusi exista o anumita frica legata de aceste fiinte. Oamenii de la sate se tem de aceste fecioare considerate nebune, fiindca cel care le vede in noaptea de Sanziene poate sa ramana mut ori sa innebuneasca de la farmecele lor. De aceea, satenii prefera sa nu se indeparteze de gospodarie, sa nu plece la drum lung in plina noapte.
In principiu, Sanzienele sunt zane bune, dar acestea pot deveni si periculoase si se pot razbuna pe cei care au pacatuit ori pe cel care indrazneste sa le tulbure hora. Acestea canta si danseaza pentru ca pamantul sa fie roditor, pentru a inmulti animalele si pasarile si pentru a umple de leac plantele. Dar binecuvantarile lor nu se termina aici, ci au rolul de a aduce fertilitate in randul femeilor casatorite si de a alunga bolile si necazurile oamenilor. La polul opus, daca acestea se infurie, starnesc vijelii, aduc grindina, seaca florile de leac si lasa pamantul fara rod.
Superstitiile legate de Sanziene
In noaptea de Sanziene oamenii de la sate obisnuiesc sa faca focuri mari, in care arunca substante cu miros puternic. Baietii agita faclii si incearca sa faca mult zgomot. Dupa aceea, sar peste ele pentru a se purifica si a fi sanatosi tot anul. Totodata, ei cred ca este bine sa inconjoare casa, grajdurile si campurile cu facli, pentru a se feri de duhuri rele si a avea un an bogat.
Florile de Sanziene sunt magice si le pot ajuta pe fetele necasatorite sa isi vada ursitul, dar si sa afle cand vor face pasul cel mare. Superstitiile spun ca acestea pot sa puna un buchet sub perna pentru a-l visa pe alesul inimii. In plus, fetele care vor sa se marite in anul respectiv trebuie sa arunce buchetul pe geam ori pe usa. De asemenea, femeile pot sa isi strecoare flori de sanziene in par ori la piept ca sa se asigure ca vor deveni atragatoare si ca vor fi iubite.
Citeste si alte superstii de dragoste!
Se spune ca in aceasta zi este bine sa scoti hainele, covoarele si alte tipuri de textile la soare pentru a tine moliile departe de ele. In plus, este bine ca in aceasta zi sa se puna flori de Sanziene la geam, la porti ori la stresinile caselor. Astfel oamenii spera sa tina la distanta spiritele malefice si sa aduca norocul in viata lor.
Conform unei superstitii populare, indragostitii care fac baie impreuna in rau sau in mare de Sanziene isi vor proteja dragostea toata viata, iar relatia lor ii va implini sufleteste.
Mai stii si alte traditii si superstitii de Sanziene?
Citeste si ce se intampla daca crezi prea mult in superstitii!>>
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de respiratie stravechi chinezesti
Tehnicile de respiratie secrete iti dezvaluie cea mai puternica forma de vindecare vazuta vreodata Acestea te pot ajuta sa elimini durerea sa previi atacurile de cord si sa tratezi astmul Toate acestea sunt mentionate intr-un manuscris antic care nu a fost niciodata vazut de catre lumea occidentala Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 3.33
din 5
- 3 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!