Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

De ce dau romanii goana dupa reduceri

de Sunt Fericita la 2016-01-19
De ce dau romanii goana dupa reduceri
Simpla vedere a etichetelor de reduceri, anuntate cu litere mari si rosii de magazine, stimuleaza cresterea tensiunii sanguine, produce o stare de agitatie, creste nivelul adrenalinei si, in cazul multor romani, acest stimul vizual ii "forteaza" sa cumpere mai mult decat de obicei, este de parere psihologul Iuliana Fulas.


Un alt factor de care comerciantii se folosesc pentru a le “excita” simturile cumparatorilor este mecanismul conform caruia doar 5% sunt initiatori, iar restul de 95%, imitatori, cei care sunt influentati de actiunile celorlalti. Astfel, potrivit specialistului, dependenta de cumparaturi in timpul reducerilor este puternic influentata de procesul de imitare.

 “Aceste strategii de marketing au in spate mecanisme psihologice, iar dorinta romanului de a imita este foarte mult exploatata de vanzatori. Mai mult, comerciantii mai folosesc si alte arme de influenta, precum reciprocitatea sau raritatea. Reciprocitatea face referire la obligatia de a intoarce favoarea. Spre exemplu, cand un vanzator iti ofera un produs la un pret foarte mic sau chiar gratuit, oamenii simt instinctiv nevoia de a se revansa pentru „favoarea” primita. Acest lucru ii impinge pe multi romani sa cumpere mai mult decat de obicei de la acelasi comerciant. Societatea ne-a educat in aceasta directie, si anume sa intoarcem favorurile si sa nu oferim neconditionat”, afirma psihologul Iuliana Fulas.

Dependenta de cumparaturi este o tulburare psihica

Dependenta de cumparaturi este similara cu adictia de droguri, alcool, jocuri de noroc sau mancatul compulsiv, si apare pe fondul unor carente afective din copilarie sau pe fondul evenimentor traumatizante petrecute la maturitate.

“Oamenii incearca sa compenseze lipsa afectivitatii, lipsa atentiei sau lipsa aprecierii, umpland golul interior cu obiecte, chiar daca le sunt sau nu folositoare. In spatele acestei dependente se afla depresia, anxietatea, sentimentele de culpabilitate, tulburarile de personalitate (de exemplu, tulburarea borderline are ca simptom cumparaturile excesive). Cand sunt reduceri sau oferte gratuite, se pot observa foarte usor persoanele cu aceste comportamente compulsive, ei nu au capacitatea de a rezista tentatiei ofertelor, si au nevoie de ajutor specializat”, considera psihologul Iuliana Fulas.

Potrivit specialistului, factorii care au amplificat aceste comportamente compulsive, pe langa carentele afective din copilarie sau evenimentele traumatizante petrecute la maturitate, se numara perioada de haos si furturi imediat dupa caderea comunismului, dar si criza financiara.

"In psihicul colectiv exista destul de bine impregnata credinta conform careia daca tu ai, posibil sa ai din furt, si poti sa-mi dai si mie gratuit", conchide psihologul Iuliana Fulas.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic


Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre cumparaturi

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre reduceri

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre shopping

Cele mai citite articole

Hipotiroidismul se produce atunci cand glanda tiroidiana isi incetineste functionarea si reduce ...
In preajma sarbatorilor Pascale ne aflam in cautarea cadourilor perfecte pentru cei dragi. Alegerea ...
In cautarea unei diete sanatoase, multe persoane se concentreaza pe alimentele care nu sunt doar ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0