Chiar daca piatra naturala este o buna alegere pentru orice fel de constructie, trebuie sa te informezi in legatura cu modul in care se intretine, asa ca te vom pune la curent cu tot ce ar trebui sa stii.
Aplica tratamente de impermeabilizare
Cele mai multe roci folosite pe post de piatra decorativa au suprafete poroase, ceea ce le face vulnerabile la actiunea substantelor chimice si a celor acide. Ajunse, accidental, pe suprafetele din piatra, astfel de substante pot lasa urme care se indeparteaza cu greu, dar o astfel de situatie poate fi evitata cu usurinta. Pentru asta, trebuie sa aplici pe suprafetele din piatra naturala o substanta speciala care astupa porii. Acest tratament se numeste impermeabilizare si trebuie aplicat periodic, in functie de tipul pietrei.
Curata petele cu substante speciale
Asa cum am mentionat, piatra naturala este sensibila la actiunea substantelor chimice, iar in aceasta categorie se incadreaza si detergentii, alaturi de alte solutii de curatat. De aceea, atunci cand piatra se pateaza, nu incerca sa cureti suprafata cu astfel de solutii, pentru ca risti sa o deteriorezi mai rau. Pentru astfel de situatii, exista solutii speciale, care au un pH neutru si nu ataca piatra, fiind special create pentru astfel de suprafete.
Sursa foto: https://www.piatraonline.ro/panel-marmura-platino-15-x-60-cm
Indeparteaza urmele de nisip si pietris
Desi este un material dur si rezistent, piatra se poate zgaria usor in contact cu materiale abrazive. Nisipul si pietrisul sunt in aceasta categorie, mai ales cele folosite la amenajarile exterioare. Cu cat se aduna mai mult nisip sau pietris pe aceste suprafete cu atat creste riscul sa se zgarie. Asa ca, pentru a evita asta, trebuie sa le cureti frecvent. Foloseste, in acest sens, un mop uscat sau o carpa moale, cu care trebuie sa stergi, cu grija, piatra.
Protejeaza piatra de umezeala si caldura
Umezeala si caldura pot deteriora aspectul finisajelor din piatra decorativa, in functie de tipul de roca. Expunerea prelungita la umezeala duce la aparitia petelor si la pierderea stralucirii, in cazul anumitor tipuri de piatra. De asemenea, chiar daca este vorba de o roca rezistenta, umezeala poate afecta materialul adeziv folosit la montarea finisajelor, iar placile de piatra se vor desprinde.
In ceea ce priveste caldura, o atentie deosebite trebuie sa acorzi blaturilor de bucatarie, daca acestea sunt din piatra naturala. Nu aseza, niciodata, direct pe blat o oala abia luata de pe foc, ibricul cu cafea fierbinte sau fierul de calcat abia scos din priza. Contactul cu obiectele fierbinti matuieste piatra si ii ia din stralucire. Din acelasi motiv, nu este indicat ca finisajele din piatra se afle foarte aproape de calorifere, sobe sau de aragaz.
Nu folosi solutii noi, fara sa le testezi
Am stabilit ca piatra decorativa trebuie tratata si curatata cu substante speciale. Respecta aceasta regula, si nu folosi produsele noi direct pe finisaje, pentru ca nu stii ce efect pot avea. Cand achizitionezi o solutie pe care nu ai mai folosit-o inainte, testeaz-o pe o mostra de piatra, sau pe o suprafata mai putin expusa vederii. Respecta instructiunile de pe prospect, apoi lasa sa treaca o zi sau cateva ore, ca sa vezi care este efectul. Daca nu au aparut pete sau alte modificari pe suprafata tratata, foloseste, cu incredere, produsul.
Acestea sunt cele mai simple metode prin care piatra decorativa isi poate mentine timp cat mai indelungat aspectul natural si celelalte caracteristici care o recomanda.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
De dor de sufletul lui Andersen - Nichita Stanescu
Texte cu o circulatie foarte restransa si texte inedite ale poetului Nichita Stanescu – un mic tezaur care a stat ascuns vreme de decenii Volumul contine si un corp de texte originale recoltate din arhiva personala a autorului de sotia sa Comoara a fost pastrata de autor intr-un dosar pe coperta caruia a scris De dor...
valabila 48h
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!