Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Care este diferenta dintre durerea de cap si migrena?

de SuntFericita.ro la 2018-03-15
Care este diferenta dintre durerea de cap si migrena?
Durerea de cap este una dintre cele mai frecvente probleme de sanatate pe care medicii si alti profesionisti din domeniul sanatatii le trateaza in intreaga lume. Desi multi oameni descriu toate durerile de cap moderate pana la severe ca fiind „migrene”, exista criterii specifice folosite pentru identificarea migrenei, tensiunii si a altor tipuri de cefalee mai putin frecvente. In Romania, studiile arata ca durerea de cap este cea mai frecventa forma de durere, afectand 83% dintre romani.


In opinia hipnoterapeutului Eugen Popa, atunci cand simtim o presiune puternica sau o durere de cap, poate fi dificil sa ne dam seama daca este o suferinta obisnuita sau una severa. Diferentierea durerii de cap moderate de o migrena si viceversa este insa foarte importanta, deoarece poate preveni intensificarea durerii cat si posibilitatea provocarii altor complicatii.

Cum este caracterizata durerea de cap?

Inainte de a afla diferentele semnificative intre durerea de cap si migrena, trebuie sa definim ambele concepte. In primul rand, durerile de cap sunt cunoscute in termeni de specialitate ca “cefalee” si sunt dureri neplacute care pot provoca tensiune si presiune in zona capului.

“Durerea poate varia de la usoara la severa si de obicei apare pe ambele parti ale capului. Unele zone specifice in care pot aparea dureri de cap sunt fruntea, tamplele si zona cefei. Cel mai comun tip de cefalee este durerea de cap resimtita ca o tensiune. Declansatoarele acestui tip de cefalee includ stresul, problemele musculare si anxietatea.

De asemenea, acest tip de durere este cauzat, in cele mai multe cazuri, de stlului de viata si obiceiurilor nesanatoase. Cefaleea poate fi si un rezultat al altor boli, mai mult sau mai putin severe, precum: raceala sau gripa, sinuzita, alergii, meningita, encefalita, probleme cu articulatiile, miopie (sau purtarea unor ochelari nepotriviti). Durerile de cap pot aparea si in urma sevrajului la anumite substante (cofeina, tutun, droguri), dar si ca urmare a consumului de medicamente”, declara Eugen Popa, presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza.

Care este diferenta dintre migrena si o banala durere de cap?

De cealalta parte, specialistul afirma ca durerea de cap banala poate fi un simptom al unei migrene atunci cand aceasta depaseste 4 ore si poate dura pana la 72 de ore, se intensifica treptat (de la moderata la severa), are caracter pulsatil sau trepidant, este amplificata de un efort fizic minim, de rutina, se extinde de la zonele din jurul ochilor si din zona frontala spre regiunile temporo-parietale si occipitale si uneori poate cuprinde si zona umerilor, iar cel mai frecvent senzatiile dureroase incep dimineata, dupa trezire.

“Desi multi oameni folosesc termenul „migrena” pentru a descrie orice durere de cap severa, migrena este rezultatul unor modificari fiziologice specifice care apar in creier si duc la durerea caracteristica si simptomele asociate unei migrene. Migrena este o boala neurologica organica, care are loc atunci cand un factor fiziologic determina vasodilatatie la nivelul vaselor sanguine craniene, proces in urma caruia are loc eliberarea de serotonina. Migrenele se simt sub forma unor dureri de cap intense sau severe si au simptome in plus fata de durerea de cap obisnuita.

Simptomele asociate cu migrenele includ: greata, durere in spatele unui ochi sau ureche, durere in zona tamplelor, posibilitatea de a vedea pete sau lumini intermitente, sensibilitate la lumina si / sau sunete, pierderea temporara a vederii, varsaturi etc.”, explica hipnoterapeutul Eugen Popa.

Mai mult decat atat, exista factori care fac diferenta intre cefalee si migrena, astfel:

- Intensitatea. In timp ce ambele prezinta o durere suparatoare, intensitatea unei migrene este mult mai mare decat cea a unei dureri de cap obisnuite. Durerea se simte ca si cum ar veni din interiorul craniului si este adesea insotita de apasare in tample sau durere in spatele ochilor.
   
 - Durata. Tensiunea si durerile de cap obisnuite se rezolva de obicei in cateva ore. Migrena pot dura de la 4 la 72 de ore si chiar mai mult in cazurile severe.
   
- Simptome. Migrenele vin cu o varietate de simptome in plus fata de cefalee care pot include unele sau toate din urmatoarele: fotosensibilitate (lumina este insuportabila si intensifica durerea), sensibilitatea la mediu (la fel ca in cazul luminii, sunetele si mirosurile din mediul inconjurator pot intensifica durerea), ameteli (o migrena poate provova tensiuni puternice, atat din punct de vedere mental cat si fizic), greata (datorita ametelii sau fotosensibilitatii, greata si varsaturile adesea insotesc migrena), oboseala extrema (migrena poate ingreuna somnul, iar lipsa somnului poate intensifica simptomele migrenei), locatie (migrena se simte, de obicei, doar pe o parte a capului).
   
- Fazele unei migrene. Cei care sufera de migrena vor observa, de asemenea, ca spre deosebire de o durere de cap normala, simptomele unei migrene urmeaza anumite faze.

Faza 1: Faza prodromala serveste ca avertisment ca durerea este iminenta. Pacientii care sufera de migrene pot prezenta schimbari de dispozitie, letargie si o nevoie crescuta de a merge la baie.

Faza 2: Aura nu este prezenta pentru toti cei care sufera de migrena. O aura poate include diferite senzatii neobisnuite, lumini stralucitoare in jurul unor figuri si forme sau linii ondulate. Acesta este un eveniment neurologic care poate aparea cu 20 pana la 60 de minute inainte de durere.

Faza 3: Faza de atac este atunci cand durerea atinge apogeul.

Faza 4: Faza finala este faza postdroma cand durerea a incetinit. Suferinzii pot fi epuizati, dar se pot simti, de asemenea, usurati.
   
- Cauze. Durerile usoare de cap, in general, pot avea cauze usor de urmarit. Tensiunea la nivelul capului poate fi cauzata de stres suplimentar sau de lipsa de somn. Durerile de cap pot fi si un rezultat al deshidratarii. In cazul migrenei insa pot interveni si alti factori, precum: sex si schimbari hormonale, alergii, istoria familiei si genetica, leziuni ale nervilor, cauze de mediu.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei


Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 4.7 din 5 - 5 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre durere de cap

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre migrena

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre cefalee

Cele mai citite articole

Grasimea de la nivelul abdomenului este inamicul numarul unu al femeilor care isi doresc o talie de ...
Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016