Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie

Ce substante periculoase contine vopseaua de oua

Ce substante periculoase contine vopseaua de oua
Expertii Asociatiei Pro Consumatori atrag atentia cu privire la colorantii periculosi pe care ii contine vopseaua de oua din comert. Majoritatea contin aditivi alimentari care ne pun in pericol sanatatea intregii familii (produc hiperactivitatea si reactii alergice mai ales la copii, stari de migrena, astm si chiar cancer).


"Vopseaua de oua contine diferiti coloranti in functie de culoarea pe care o ofera (E101ii, E102, E104, E110, E120, E122, E127, E131, E132, E133, E141ii, E151, E160b, E171, E172). Desi ei sunt numiti generic „coloranti alimentari”, totusi prezinta toxicitate asupra organismului uman. Se fixeaza cu usurinta pe suprafata exterioara a cojii de ou. Teoretic nu ar trebui sa fie ingerati. Si totusi, ei ajung in stomac. Cum? Colorantii pot penetra usor coaja oului fiert catre interiorul acestuia. De cele mai multe ori observam acest fapt, deoarece suprafata albusului capata o nuanta in tonul in care coaja oului este colorata. Mai mult, mainile noastre preiau colorantul de pe coaja si il aduc pe suprafata albusului. Astfel, impreuna cu oul consumam si colorantul!", explica lectorul univ. dr. Madalina Sandulescu, Facultatea de Chimie, Universitatea din Bucuresti.

Unul dintre cei mai periculosi aditivi care se regaseste in vopseaua de oua este E171 (dioxidul de titan). Un studiu relizat pe animale si publicat in Scientific Report a aratat ca aditivul E171 traverseaza bariera intestinala, depozitandu-se ulterior in diverse organe. Asadar, testele de laborator au demonstrat ca produce leziuni precanceroase localizate la nivelul colonului.

Un alt aditiv nociv este E172 (oxidul de fier), care poate declansa reactii alergice sau probleme gastro-intestinale.

Colorantul de culoare galbena E102 (tartrazina) este asociat cu agravarea astmului, declansarea eruptiilor cutanate, urticaria, depresia, hiperactivitatea sau cu deficitul de atentie la copii.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar


Lucrare adresata invatatorilor institutorilor profesorilor din invatamantul primar Teste rezolvate pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar contine 25 de teste REZOLVATE dupa modelul testelor oficiale create de M E C perfect adaptate cerintelor programei de examinare in 2020   Testele respecta programa examenului...

Oferta Speciala
valabila 48h


Prin urmare, APC Romania recomanda sa fierbeti ouale inainte de vopsire si sa folositi produse naturale: cafea, ceai, ceapa rosie sau alba, sfecla rosie, turmeric, paprika, suc de afine, coacaze, varza rosie sau piper.

"Putem folosi frunze de ceapa rosie pentru culoarea rosu, spanac pentru a colora in verde, afine si frunze de varza rosie pentru culoarea albastru, morcovi pentru portocaliu, etc. Cu putina imaginatie si inventivitate putem avea la indemana o paleta larga de culori doar din surse naturale. Desigur, ouale colorate astfel nu vor fi la fel de „stralucitoare” ca in cazul colorantilor alimentari sau in cazul vopselei tipografice, dar putem fi siguri ca vor fi mult mai sanatoase, mai spune Madalina Sandulescu.


Foto: pixabay.com



Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 3.29 din 5 - 7 voturi.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre paste

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre cancer

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre coloranti alimentari

Spune-ne opinia ta despre "Ce substante periculoase contine vopseaua de oua"

Pentru a putea comenta trebuie sa fiti de acord cu Termeni si conditiile site-ului.


1 + 10 =

Cele mai citite articole

Te-ai intrebat vreodata cum te poate ajuta ardeiul iute? Am gasit raspunsurile la aceasta intrebare ...
Nu e greu! Poti sa il sprijini si vei vedea cat de rapid scapa de timiditatea care il retine din a ...
Echilibrul hormonal este extrem de important si trebuie sa ii acorzi o atentie aparte. Continua mai ...

Comentarii articole

Spune-ti parerea
Nr. 5- Mancatul inainte de somn este total neindicat! Mancatul seara este neindicat doarece in ...
Pare foarte interesanta prin varietatea alimentelor pe care le poți consuma. Mulțumesc.
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Detoxifiere sanatoasa. Ghid complet pentru femei
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0