Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce substante periculoase contine vopseaua de oua

de Alina Ilie la 2017-04-12
Ce substante periculoase contine vopseaua de oua
Expertii Asociatiei Pro Consumatori atrag atentia cu privire la colorantii periculosi pe care ii contine vopseaua de oua din comert. Majoritatea contin aditivi alimentari care ne pun in pericol sanatatea intregii familii (produc hiperactivitatea si reactii alergice mai ales la copii, stari de migrena, astm si chiar cancer).


"Vopseaua de oua contine diferiti coloranti in functie de culoarea pe care o ofera (E101ii, E102, E104, E110, E120, E122, E127, E131, E132, E133, E141ii, E151, E160b, E171, E172). Desi ei sunt numiti generic „coloranti alimentari”, totusi prezinta toxicitate asupra organismului uman. Se fixeaza cu usurinta pe suprafata exterioara a cojii de ou. Teoretic nu ar trebui sa fie ingerati. Si totusi, ei ajung in stomac. Cum? Colorantii pot penetra usor coaja oului fiert catre interiorul acestuia. De cele mai multe ori observam acest fapt, deoarece suprafata albusului capata o nuanta in tonul in care coaja oului este colorata. Mai mult, mainile noastre preiau colorantul de pe coaja si il aduc pe suprafata albusului. Astfel, impreuna cu oul consumam si colorantul!", explica lectorul univ. dr. Madalina Sandulescu, Facultatea de Chimie, Universitatea din Bucuresti.

Unul dintre cei mai periculosi aditivi care se regaseste in vopseaua de oua este E171 (dioxidul de titan). Un studiu relizat pe animale si publicat in Scientific Report a aratat ca aditivul E171 traverseaza bariera intestinala, depozitandu-se ulterior in diverse organe. Asadar, testele de laborator au demonstrat ca produce leziuni precanceroase localizate la nivelul colonului.

Un alt aditiv nociv este E172 (oxidul de fier), care poate declansa reactii alergice sau probleme gastro-intestinale.

Colorantul de culoare galbena E102 (tartrazina) este asociat cu agravarea astmului, declansarea eruptiilor cutanate, urticaria, depresia, hiperactivitatea sau cu deficitul de atentie la copii.

Prin urmare, APC Romania recomanda sa fierbeti ouale inainte de vopsire si sa folositi produse naturale: cafea, ceai, ceapa rosie sau alba, sfecla rosie, turmeric, paprika, suc de afine, coacaze, varza rosie sau piper.

"Putem folosi frunze de ceapa rosie pentru culoarea rosu, spanac pentru a colora in verde, afine si frunze de varza rosie pentru culoarea albastru, morcovi pentru portocaliu, etc. Cu putina imaginatie si inventivitate putem avea la indemana o paleta larga de culori doar din surse naturale. Desigur, ouale colorate astfel nu vor fi la fel de „stralucitoare” ca in cazul colorantilor alimentari sau in cazul vopselei tipografice, dar putem fi siguri ca vor fi mult mai sanatoase, mai spune Madalina Sandulescu.


Foto: pixabay.com

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei


Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 3 din 5 - 8 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre paste

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre cancer

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre coloranti alimentari

Cele mai citite articole

Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Imbunatatirea digestiei este un proces de durata, care presupune o grija si o atentie amanuntita in ...
Slabeste rapid
si scapa de toxine!
Iti oferim un Raport Special GRATUIT
"Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016