Odata ce ajungi la mijlocul vietii, incepi sa uiti, uneori informatii importante, cum ar fi nume de oameni si de locuri, titluri ale cartilor sau ale filmelor. Mai rau, puterea de concentrare se micsoreaza. Pare ca si simtul orientarii dispare.
Majoritatea persoanelor, dupa ce trec de 40 de ani, se straduiesc sa faca fata vietii. Una dintre explicatii are in vedere creierul.
In ultimii ani, specialistii in neurostiinta au aflat ca mare parte din vina pentru memoria slabita o poarta atentia nefocusata. Au loc schimbari fiziologice in lobii frontali care ne fac sa ne fie mai greu sa ne mentinem atentia focalizata, atunci cand apar tot felul de distrageri. Cand lobii frontali sunt in forma maxima, ei sunt in masura sa-si dea seama ce este important si ce este irelevant, blocand automat informatia inutila. La varsta mijlocie, aceasta capacitate intra des in pauza de cafea. In loc sa te gandesti la ce se intampla acum, te intrebi ce vei manca la cina. Chiar si un tarait de telefon te distrage.
Memoria de lucru (cea care ne permite sa manipulam si sa prioritizam informatia si sa ne aducem aminte in ce fel decurge conversatia) este foarte usor coplesita. Stii senzatia: nu poti absorbi mai mult de o bucatica de informatie, asa ca te inconjori de un zid si iti terce pe langa ureche faptul ca sotul te-a anuntat ca intarzie la cine. Mai tarziu, juri ca nu ti-a spus nimic.
Pe masura ce imbatranesti, observi ca informatiile care iti veneau imediat in minte, urca acum lasandu-se folosite in propriul lor timp. Asta inseamna si ca puterea de procesare scade dupa 40-50 de ani.
Exista un tip de uitare atat de raspandita si demoralizanta, ca toti cei peste 40 de ani se plang de ea. Adica acel blocaj care apare la incercarea de a-ti aminti unele nume. Iti stau pe limba, dar parca este o usa grea pe care trebuie s-o deschizi pentru a le pronunta.
Iti vin in minte toate caracteristicile unei persoane, inaltime, varsta, profesie, dar nu si cum se chema. Si, din nefericire, acest blocaj tinde sa-si faca de cap in situatii de socializare, cand nelinistea si stresul par sa ocupe mare parte din memoria de lucru. Aristocratii romani rezolvau problema ducandu-se la petreceri cu un sclav care trebuia sa le spuna numele persoanelor cu care se intalneau.
Tu ce solutii ai?
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei
Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 3.67
din 5
- 3 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!