Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce se intampla cu memoria la jumatatea vietii?

Ce se intampla cu memoria la jumatatea vietii?
Mai intai, uiti de programarea la dentist. Apoi, nu mai stii ce PIN ai la card. Si poti sa fii platita, dar nu mai stii cum o cheama pe verisoara buna a sotului la nunta careia te aflii. Schimbarea poate sa fie atat de dramatica, incat sa nu te mai recunosti.


Odata ce ajungi la mijlocul vietii, incepi sa uiti, uneori informatii importante, cum ar fi nume de oameni si de locuri, titluri ale cartilor sau ale filmelor. Mai rau, puterea de concentrare se micsoreaza. Pare ca si simtul orientarii dispare. 
Majoritatea persoanelor, dupa ce trec de 40 de ani, se straduiesc sa faca fata vietii. Una dintre explicatii are in vedere creierul.
In ultimii ani, specialistii in neurostiinta au aflat ca mare parte din vina pentru memoria slabita o poarta atentia nefocusata. Au loc schimbari fiziologice in lobii frontali care ne fac sa ne fie mai greu sa ne mentinem atentia focalizata, atunci cand apar tot felul de distrageri. Cand lobii frontali sunt in forma maxima, ei sunt in masura sa-si dea seama ce este important si ce este irelevant, blocand automat informatia inutila. La varsta mijlocie, aceasta capacitate intra des in pauza de cafea. In loc sa te gandesti la ce se intampla acum, te intrebi ce vei manca la cina. Chiar si un tarait de telefon te distrage.
Memoria de lucru (cea care ne permite sa manipulam si sa prioritizam informatia si sa ne aducem aminte in ce fel decurge conversatia) este foarte usor coplesita. Stii senzatia: nu poti absorbi mai mult de o bucatica de informatie, asa ca te inconjori de un zid si iti terce pe langa ureche faptul ca sotul te-a anuntat ca intarzie la cine. Mai tarziu, juri ca nu ti-a spus nimic. 
Pe masura ce imbatranesti, observi ca informatiile care iti veneau imediat in minte, urca acum lasandu-se folosite in propriul lor timp. Asta inseamna si ca puterea de procesare scade dupa 40-50 de ani. 
Exista un tip de uitare atat de raspandita si demoralizanta, ca toti cei peste 40 de ani se plang de ea. Adica acel blocaj care apare la incercarea de a-ti aminti unele nume. Iti stau pe limba, dar parca este o usa grea pe care trebuie s-o deschizi pentru a le pronunta.
Iti vin in minte toate caracteristicile unei persoane, inaltime, varsta, profesie, dar nu si cum se chema. Si, din nefericire, acest blocaj tinde sa-si faca de cap in situatii de socializare, cand nelinistea si stresul par sa ocupe mare parte din memoria de lucru. Aristocratii romani rezolvau problema ducandu-se la petreceri cu un sclav care trebuia sa le spuna numele persoanelor cu care se intalneau.
Tu ce solutii ai?
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Personalitati ale Arhitecturii Romanesti


Lucrarea Personalitati ale Arhitecturii Romanesti 1859-2023 este una dintre atat de rarele antologii dedicate arhitectilor care au activat si au creat in spatiul romanesc O arhiva bogata ce contine peste 1400 de nume reprezentative de arhitecti cu ajutorul careia puteti deslusi tendintele arhitecturale ale celor 165 de ani pusi sub lupa ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 3.67 din 5 - 3 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sanatate

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre pierderea memoriei

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre imbatranirea creierului

Cele mai citite articole

Investitia in aur poate fi o modalitate de diversificare a portofoliului, dar si de obtinere a unei ...
Ce intelegem prin vindecare? Ne referim la vindecarea corpului fizic, vindecarea ...
In ultimele decenii, bauturile energizante au castigat popularitate in randul consumatorilor din ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0