Retentia de apa in perioada premenstruala cauzeaza balonare si senzatia de ingreunare chiar cu o saptamana sau doua inainte de prima zi a ciclului. Nu se stie exact care sunt cauzele, dar schimbarile hormonale sunt cele care joaca un rol major. Ereditatea este si ea un alt factor. Dieta (lipsa de anumite vitamine sau prea multa sare) se baga si ea in seama.
In aceste conditii, este cazul sa ai mai multa grija de tine. Iata cateva trucuri simple:
- include activitatea fizica in rutina zilnica,
- uita de sare sau limiteaza aportul acesteia in dieta, pentru a preveni retentia de apa. Nu adauga sare in plus in mancare si uita de alimentele procesate. Fii atenta si la sursele ascunse de sare, cum ar fi sosul de soia, legumele la conserva si supele,
- mananca sanatos: multe fructe, legume, nuci, seminte si cereale integrale. Bananele sunt extrem de indicate in acest caz. Ele au potasiu si previn retentia de apa. Poti sa tai o banana in felii pentru a o pune peste cereale, sa faci un smoothie sau sa o mananci ca atare. Daca nu esti un fan al bananelor, mananca un pumn de stafide. Evita cafeina si alcoolul.
Daca nu poti controla retentia de apa in perioada premenstruala doar cu ajutorul schimbarilor stilului de viata, exista si medicamente care te pot ajuta. In functie de severitatea simptomelor, dorinta ta de a ramane insarcinata si alti factori, optiunile de tratare a retentiei de apa pot include:
- diuretice. Aceste medicamente, disponibile prin prescriptie medicala, pot ajuta la reducerea retentiei de apa. Fii atenta insa sa nu iei si ibuprofen sau alte medicamente antiinflamatorii nonsteroidale, caci poti face insuficienta renala,
- anticonceptionale. Unele studii arata cum contraceptivele orale (care previn ovulatia) pot ajuta la reducerea simptomelor SPM.
Alege cu grija suplimentele, caci exista pe piata nenumarate vitamine, minerale si ierburi care promit ca te ajuta, dar putine s-au dovedit eficiente. Rezultate promitatoare au aparut in cazul administrarii de calciu, magneziu, vitamine de tip B (tiamina si riboflavina), vitamina E.
Nu uita insa sa mergi la medic inainte a face orice alt pas, pentru ca excesul de suplimente vitaminice sau minerale poate fi daunator. De exemplu, prea multa vitamina E poate fi problematica pentru femeile cu diabet sau probleme de inima.
Sursa: mayoclinic.org
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic
Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 4.16
din 5
- 45 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!