Cultura generala implica orice fel de informatii din orice domeniu. Intr-o lume din ce in ce mai nisata si specializata, ce rost mai are sa stii daca exista pinguini la Polul Nord, cine a inventat telefonul sau de ce e cerul albastru? Cu toate aceastea, nu ar fi rau sa iti ajuti pustiul sa isi dezvolte cultura generala, pentru ca oamenii cu un bagaj vast de cunostinte, de orice fel, sunt mai predispusi catre inovatie si implinire. De aceea, este bine ca dezvoltarea acesteia sa porneasca de la o varsta cat mai frageda. Poti face asta, daca:
Ii sustii curiozitatea
Cum iti sustii copilul sa isi dezvolte cultura generala? Stimulandu-i, intai de toate, curiozitatea nativa. Apreciaza-i aceasta calitate si raspunde-i la intrebari. Filtreaza si explica-i informatia pentru puterea lui de intelegere, astfel incat sa nu se demoralizeze ca nu intelege. Copiii sunt curiosi din fire, ei trebuie doar ghidati si sprijiniti in demersul lor natural de a afla. De exemplu, dacă este pasionat de animale marine, pomeniti-i de mari cu nume curioase, precum Marea Moarta sau Marea Rosie si de ce se numesc asa. Invata-l sa caute la randul lui răspunsuri. Explica-i diferenta dintre real si imaginar, adevarat si fals.
Impartasiti informatii si experiente
Impartaseste-i si tu lucruri noi pe care le-ai aflat, ca sa inteleaga ca e firesc sa ramai curios si sa inveti. In plus, nu se va simti, la randul lui, stanjenit cand nu va sti unele lucruri. Fii curios fata de placerile lui, intreaba-l ce ii place si de ce ii place. Gasiti, impreuna, lucruri noi de aflat, faceti liste de interese si cautati jocuri, carti, filme pe fiecare domeniu. Pe langa faptul ca veti petrece timp placut impreuna, copilul va capata curaj si incredere sa exploreze si singur. Cititi, impreuna sau separat, si dezbateti ce ati lecturat, cere-i parerea. Copilul va afla, astfel, mecanisme diferite de gandire si, in timp, si le va dezvolta pe ale sale.
Sustine-i pasiunile
Copiii sunt, in general, extrem de pasionali dar si extrem de schimbatori, cand vine vorba despre interese si pasiuni. Daca dezvolta o pasiune pentru un obiect, un domeniu, sustine-i-o, oricat ar dura. A dezvoltat o pasiune pentru muzica? Ascultati tipuri genuri muzicale, discutati despre ele, despre instrumente etc. Vrea sa devina politist cand se face mare? Cautati lucruri interesante despre aceasta meserie. Nu il certa daca isi schimba opinia, acestea sunt bazele culturii lui generale. Pune-i la dispozitie, pe cat posibil, materiale, jocuri care sa ii pastreze pofta de cunoastere vie.
Ajuta-l sa utilizeze informatiile
Invata-l sa isi structureze cunostintele despre subiectele care il pasioneaza, sa caute detalii. Este important sa invete sa isi verifice informatiile si sursele pe care le are. Cautati surse de incredere, dictionare, site-uri verificate sau profesionisti in domeniu. Astfel, el va sti sa trieze informatiile adevarate de cele false, iar bagajul lui de cunostinte generale se va mari din nou. In plus, va vedea unde are lacune si unde exceleaza. Incearca sa nu-i pedepsesti nestiinta sau greseala, ci indruma-l sa corecteze si sa se documenteze mai departe. Scopul este sa se dezvolte in continuare.
La ce foloseste cultura generala
Teste si studii au constatat ca inteligenta si cultura generala se genereaza reciproc. Oamenii cu o cultura generala vasta sunt asociati cu un nivel inalt de inteligenta si curiozitate. Aceste doua atribute sunt, la randul lor, factori determinanti in extinderea culturii generale. Desi, informatiile de cultura generala pot parea inutile, acestea sunt un mod de antrenament al gandirii noastre.
Creierul invata sa asimileze si sa gandeasca mult mai rapid si mai creativ, este obisnuit sa primeasca constant si sa utilizeze idei si informatii noi si sunt create noi trasee de gandire care pot ajuta, ulterior, de-a lungul vietii. Dezvoltarea culturii generale de la varste mici iti va ajuta copilul sa devina un adult curios, deschis si increzator in fortele proprii.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei
Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...
valabila 48h
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!