Cum si ce sa vorbesti cu copilul tau despre bani:
1. Spune-i ca banii au valoare si ca odata cheltuiti, nu mai exista. Cand mergi la magazin cu cel mic, foloseste bani si nu cardul bancar. Prezenta fizica a banilor este benefica pentru copii. Altfel e posibil sa invete ca acel card este o bucata magica de carton cu care isi pot cumpara orice.
2. Invata-l pe copil diferenta dintre cumparaturile necesare/obligatorii si cele suplimentare/mofturi, rasfaturi. Copilul trebuie sa stie ca nu poate cheltui mai multi bani decat are si nu poate invata asta decat din actiunile tale. Nu-i spune copilului ''nu avem bani sa cumparam asta'' - va intelege ca sunteti saraci si poate chiar dezvolta un complex de inferioritate; spune-i in schimb ca ''de data asta nu cheltuim banii pe asta''.
3. Stabileste niste reguli pentru banii de buzunar. Cand vine momentul ca cel mic, acum mare deja, sa primeasca bani de buzunar, el trebuie sa invete conditiile in care ii poate primi si cum sa ii cheltuiasca constient si cu folos. Psihologii recomanda ca acesti bani de buzunar sa fie dati treptat, incepand cu varsta de 6-7 ani si cu o suma modica. La inceput, copiii trebuie sa primeasca banii de buzunar saptamanal, pe la 10-12 ani de doua ori pe saptamana, pentru ca in adolescenta, cand au invatat cum sa ii economiseasca sa ii primeasca lunar - astfel copiii vor putea invata sa planuiasca ce vor sa faca cu banii si chiar sa ii economiseasca in asa fel incat sa le ajunga mai mult timp. Tot psihologii spun ca parintii trebuie sa le explice copiilor ca vor trebui sa aiba grija cum cheltuiesc acei bani si recomanda urmatoarea schema: 40% din suma sa fie pentru cheltuit, 50% pentru economii si restul de 10% sa ii poata folosi cum doreste (cadouri pentru prieteni sau familie sau sa ii dea altcuiva). Atunci cand vor fi mari si vor avea bani, desigur ca va ramane la latitudinea lor cum ii vor cheltui - iar daca ii termina pe toti in prima saptamana, nu trebuie sa ii dai altii, peste suma hotarata initial.
4. Copiii trebuie inclusi in activitatile casei pentru a intelege valoarea banilor. Ei trebuie sa mearga cu parintii la cumparaturi, sa vada ca la casa se platesc bani pentru produsele luate. Copilul invata care este valoarea banului si daca parintele ii explica modul cel mai corect de a chletui banii, pe alimente sanatoase si hranitoare fata de alimente de tip junk-food.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic
Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h

Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
