Conform statisticilor, un japonez mananca cu pana la 25% mai putine calorii intr-o zi, in comparatie cu un american, iar femeile nipone au rate mai mici de obezitate (doar 2,9%). Rapoartele World Health Organisation spun ca japonezii traiesc primii 75 de ani din viata sanatosi, fara dizabilitati. Au cea mai mica rata de obezitate dintre tarile dezvoltate (3%), fata de 11% in Franta si 32% la americani. Poate credeti ca este vorba de gene, dar s-a observat ca, daca adopta stilul alimentar occidental, japonezii se ingrasa foarte repede.
Magia stilului de viata japonez este un echilibru mai sanatos intre alimente satioase sarace in calorii consumate de pe farfurii mici aranjate frumos si colorat. In acest fel, ei mananca cu ochii, bucurandu-se de frumusetea mancarii. Rezultatul? Vrei sa incetinesti ritmul si sa savurezi fiecare imbucatura, ceea ce inseamna ca mananci mai putin, pentru ca ii dai creierului sansa sa isi dea seama cand este organismul satul.
Un japonez obisnuit mananca cu 25% mai putine calorii decat un american, ceea ce explica si durata mai mare a vietii. Consumul a doar 8% mai putine calorii pe zi si cresterea moderata a activitatii fizice sunt suficiente pentru a creste longevitatea, sugereaza o cercetare a Universitatii Florida College of Medicine.
Si taierea caloriilor nu trebuie sa fie un proces dureros. Secretul este sa inlocuiesti alimentele dense in calorii (acelea care contin un numar mare de calorii pe gram) – ciocolata, chipsurile, biscuitii, prajiturelele, ci unele mai putin dense energetic – fructe, legume, supe de legume.
Controlul portiilor. In Japonia, mancarea este servita pe farfurii si in boluri mici, si nu intr-un platou mare. Trebuie sa gusti din tot, si portiile mai mici par sa fie secretul scaderii sanatoase in greutate. Cercetarile arata ca, daca ti se pune mai mult in farfurie, mananci mai mult. Ceea ce este si o veste buna si una rea. Rea pentru ca demonstreaza ca mancam fara sa gandim. Buna, pentru ca este posibil sa schimbam cantitatea de mancare ingerata. Putem inlocui farfuriile de ciorba si de felul doi cu bolul mic de salata si cu farfurioara de la desert.
Orezul conteaza. Dieta japoneza include cantitati uriase de orez – de sase ori mai mult orez decat dieta unui american obisnuit. Un bol mic cu orez apare aproape la fiecare masa, inclusiv la micul dejun. Acest carbohidrat complex, sarac in calorii, te ajuta sa mananci mai putin, lasand mai putin loc in burta pentru mancaruri mai grele. Bine, orezul trebuie gatit fara ulei sau unt.
Legumele sunt pretuite. Japonezii sunt o natiune innebunita dupa legume. Patru pana la cinci legume diferite fac parte dintr-o singura masa si nimeni nu crede ca este ciudata sa mananci o salata de legume la micul dejun.
Pestele e rege. Desi japonezii formeaza doar 2% din populatia lumii, mananca 10% din tot pestele prins la nivel mondial. Ceea ce inseamna mai putina carne rosie. Somonul si tonul sunt cele mai consumate, aceste specii fiind foaret bogate in acizi grasi, omega 3 de exemplu, cu multiple beneficii la nivelul sanatatii.
Ceai verde si negru. In Japonia, ceaiul este bautura preferata, iar japonezii consuma ceai verde si negru fara lapte si zahar in fiecare zi.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei
Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 3.25
din 5
- 4 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!