Cercetatorii de la Laboratorul de imagistica neuronala de la Universitatea Berkeley din California au studiat rezultatele oferite de scanarile cerebrale efectuate pe 18 adulti supusi unor teste cognitive pe parcursul a doua sedinte - una dupa o noapte obisnuita, in care voluntarii au dormit, si una dupa o privare de somn de 24 de ore.
"Aceste teste au constat in expunerea pacientilor in mod aleatoriu unor stimuli negativi sau neutri cu scopul de a observa reactiile lor", a explicat Andrea Goldstein, coordonatoarea studiului.
Imagistica medicala a dezvaluit faptul ca lipsa somnului amplifica semnificativ activitatea de anticipare in complexul amigdalian, o zona a creierului asociata cu reactia la experientele negative si dezagreabile. In anumite zone din acest centrul emotional din creier, lipsa somnului a declansat o crestere a reactiei de anticipare de peste 60 de procente - o intensitate care s-a dovedit a fi corelata si cu o tendinta naturala spre anxietate.
"Pacientii care erau cunoscuti pentru starile lor de anxietate au prezentat cea mai mare variatie a capacitatii lor de anticipare", afirma autorii studiului.
"Anticiparea este un mecanism cerebral fundamental existent la un numar mare de specii", afirma Sylvie Royant-Parola, psihiatru la Centrul de explorare a somnului din Garches. "Aceasta intrare in stare de alerta nu este neaparat negativa, dimpotriva, ne ajuta sa ne pregatim pentru situatii periculoase. Este vorba deci de un mecanism de supravietuire. Dar, atunci cand aceasta este exacerbata si se transforma intr-o hiperactivitate, ea devine negativa si se caracterizeaza prin stres si o anxietate severa", a mai spus aceasta.
Cercetatorii de la Universitatea Berkeley considera ca acest fenomen a devenit din ce in ce mai ingrijorator pentru societatea americana care suporta in ultimii ani o "erodare" constanta a timpului destinat somnului.
Problema lipsei somnului, departe de a se limita la teritoriul Statelor Unite, a devenit una de sanatate publica si in Europa. Desi francezii sunt inca departe de recordul americanilor, cu un timp mediu destinat somnului de 6 ore si 45 de minute, in comparatie cu 6 ore pentru americani, aceasta "cota" de somn este insuficienta in ceea ce priveste nevoia zilnica medie de somn, estimata intre 7 si 8 ore.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori
Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 2.5
din 5
- 2 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!