Pentru a ne bucura de activitatile de iarna (schiat, patinaj, iesirile in zapada) si pentru a permite organismului sa raspunda corect la schimbarile de temperatura, precum si la atacurile virale si bacteriene, trebuie sa tinem cont de cateva sfaturi. Specialistul ne indeamna sa alegem in primul rand alimente cu valoare nutritiva mare, care aduc un aport proteic de buna calitate (carne alba slaba, peste si derivate, oua, lactate si branzeturi cu aport mediu de grasime in locul carnii rosii sau bogata in grasimi, procesate). Sa optam pentru alimente cu glucide integrale, nerafinate, care dau un aport energetic de durata, in locul glucidelor rafinate, a alimentelor bogate in fainuri albe si zahar, precum si grasimi naturale cardio-protectoare din uleiuri vegetale si oleaginoase in locul grasimilor animale, a derivatelor de tip tocaturi grase si intens procesate. Nu in ultimul rand, sa includem surse bogate in vitamine, minerale si fibre: fructe si legume din abundenta, cat mai crude, nepregatite termic sau chimic. Astfel, nu mai avem nevoie de alte suplimente nutritive, oferindu-i organismului necesarul pentru anotimpul rece, inclusiv pentru efortul fizic de sezon.
Sarbatorile vin cu obiceiuri multe si frumoase, obiceiuri care se regasesc din plin si in belsugul gastronomic al meselor de sarbatoare, pe care nu trebuie sa le transformam insa intr-o amenintare la sanatatea noastra. De aceea, fara sa renuntam la traditii, putem adapta aceste retete, sa le facem mai dietetice si mai prietenoase.
“Cele mai periculoase alimente pentru stomacul, pancreasul sau colecistul nostru sunt: salata boeuf, sarmalele, friptura de porc, carnatii din carne de porc sau ouale umplute. Putem alege ingrediente mai dietetice (o maioneza mai usoara, o carne mai slaba), metode de preparare mai potrivite (gatitul la cuptor sau gratar, in loc de prajit) si sa le consumam cat mai simplu, cu salata din belsug si fara paine, cartofi sau orez. Sa nu uitam de traditionalul cozonac, pe care este indicat sa il consumam la masa de dimineata, impreuna cu o cana de lapte/ ceai/ cafea, fara alte alimente.” adauga dr. Luminita Florea.
Desi exista o puternica asociere a sarbatorilor cu relaxarea si buna dispozitie, pentru multe persoane ele reprezinta de fapt un moment dificil, in aceasta perioada confruntandu-se mai mult decat in restul anului cu ganduri si emotii negative sau depresii.
“Apropierea sarbatorilor, presiunea sociala, asteptarile personale sau ale familiei, dificultatile financiare pot reprezenta un stres suplimentar, agravand starea noastra psihica. Pentru a depasi aceste momente trebuie sa ne concentram pe lucrurile pozitive din viata noastra, acelea care functioneaza. Gandirea pozitiva poate duce la gasirea de solutii, la rezolvarea concreta a problemelor si la a obtine ceea ce ne dorim. Este mult mai profitabil sa ne propunem ce sa facem, ce vrem sa obtinem, decat sa ne gandim la ce sa nu facem, ce nu vrem, ce nu avem.
Sa daruim bunatate, rabdare si intelegere pentru cele mai frumoase sarbatori!”, adauga dr. Alexandra Siru, psiholog, Centrul Medical ProVita - Diagnostic si tratament.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic
Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 3.3
din 5
- 5 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!