Invatarea si gestionarea emotiilor nu inseamna doar ceea ce le spun persoanele care se ocupa de ingrijirea lor (parintii, bunicii, bonele, educatoarele etc.) sau ceea ce acestia fac pentru ei, ci presupune si modele oferite de catre toate aceste persoane, modele legate de modul in care acestea isi gestioneaza propriile emotii.
Multi parinti repeta, fara sa vrea, tipare nefunctionale in relatia cu copiii lor, tipare care se transfera de la o generatie la alta, producand cam aceleasi efecte si “probleme” copiilor si parintilor, deopotriva.
Conceptul de inteligenta emotionala ii apartine lui Daniel Goleman, renumit psiholog si sustinator al ideii ca nu doar nivelul clasicului coeficient de inteligenta este suficient, ci si nivelul inteligentei emotionale.
Componentele inteligentei emotionale si, respectiv, coeficientul de inteligenta emotionala pot explica de ce persoane considerate "mediocre" inregistreaza succese incredibile, in timp ce persoane considerate "genii", din punct de vedere al obisnuitului I.Q., par sa isi rateze vietile.
Alaturi de familie, gradinita si primii ani de scoala sunt doi dintre factorii de mediu care ii pregatesc pe cei mici pentru viata, insa nu toti parintii sunt dispusi sa inteleaga ca un copil poate sa ramana in urma si din punct de vedere emotional - putand inregistra o asemenea ramanere in urma, incat sa nu o mai poata recupera niciodata.
Maturizarea afectiva a copiluluiinfluenteaza totul – imaginea de sine, siguranta sa emotionala, capacitatea sa de a se adapta la stres si la schimbare, abilitatea de a socializa si a invata. Toate aceste aspecte se fac simtite inca de la varsta gradinitei, cand cel mic trebuie sa se adapteze unor cerinte cu totul noi si unui grup nou de copii de varsta lui, cu aceleasi nevoi ca si el.
Cercetari realizate la nivelul copiilor americani cu varste cuprinse intre 7-14 ani, incepute la mijlocul anilor 1970, reluate pe grupuri similare la inceputul anilor 1990 si 2000 dezvaluie ca, in medie, valoarea indicatorilor de baza ai inteligentei emotionale a copiilor a scazut considerabil: copiii au devenit mai violenti, mai ingrijorati, mai tematori, se simt mai singuri, mai tristi si sunt mai iritabili.
Cu astfel de comportamente ale copiilor se confrunta si majoritatea parintilor de la noi, care se plang de agresivitatea si furia copiilor, nereusind sa inteleaga ce se ascunde de fapt in spatele unor comportamente nedorite.
Cu astfel de comportamente ale copiilor se confrunta si majoritatea parintilor de la noi, care se plang de agresivitatea si furia copiilor, nereusind sa inteleaga ce se ascunde de fapt in spatele unor comportamente nedorite.
Posibile motive
Cu toate ca aceste comportamente sunt doar partea de la suprafata a unui iceberg si ascund conflicte interioare mai vechi - de cele mai multe ori dau cont de relatia pe care parintii au avut-o cu propriii lor parinti - totusi principala scuza pe care cei mai multi parinti o invoca este deja clasica lipsa de timp.
Generatia actuala de parinti este nevoita sa munceasca mai mult si mai greu decat generatia anterioara pentru a-si mentine un standard de viata decent, motivand ca are tot mai putin timp liber pe care sa-l petreaca alaturi de copii. Iti suna cunoscut?
Ca o consecinta a acestui argument dar si a avansului tehnologic inregistrat cu rapiditate in ultimul deceniu, avand mai mult sau mai putin acordul parintilor, copiii au tendinta sa isi petreaca ore din viata cu ochii lipiti de monitor sau de televizor, in loc sa socializeze cu alti copii de varsta lor. Copilul tau cate ore petrece in fata calculatorului, si, mai ales, de ce?
Pana acum, componentele de baza ale I.E (empatie, sinceritate, compasiune, respect, toleranta etc.) s-au transmis de la o generatie la alta – de la parinti, de la bunici etc., dar acum majoritatea copiilor au acces in mod firesc la aceste invataturi extrem de rar.
Consecintele?
In primul rand, consecintele se reflecta in calitatea relatiilor si atmosferei din familie: relatii toxice si o ‘’harababura casnica’’.
Pentru ca - din diferite motive - adultii nu isi neglijeaza doar propriile trairi, dar si importanta si rolul sentimentelor in dezvoltarea sanatoasa a copiilor lor, exista un pret si mai mare, platit atunci cand:
- accentul este pus pe intelectul copiilor, uitand de inimile lor
- tulburarile de comportament ale copiilor sunt in continua crestere, fiind, de cele mai multe ori, simptome de familie
Si totusi, "secretul" educatiei bazate pe conceptul de inteligenta emotionala este ca progresul parintilor determina progresul copiilor, deci ceea ce este bun pentru parinti este bun si pentru copii.
Acorda timp si atentie vietii tale emotionale si a micutului tau, foloseste in mod sincer si creativ vocabularul emotiilor impreuna cu el si:
- vei redescoperi impreuna cu el momente ale propriei tale copilarii, dar pe care le vei intelege la alt nivel - mai profund - si cum si-au pus amprenta asupra adultului de astazi
- vei reface puntea cu “copilul interior” din adultul de azi, copil ce inca te poate invata multe lucruri importante pentru “acum”, sub forma unor adevaruri simple
- vei constientiza ce tipare nefunctionale ai preluat de la generatiile anterioare si pe care, fara sa vrei, le “aplici” micutului tau.
Fii un parinte constient si incearca sa traiesti in acest “aici si acum”, sa inveti despre tine prin copilul tau, sa ai curajul sa te conectezi la propriul copil interior si sa ii simti nevoile reale: de a fi acceptat asa cum este, de a putea fi original, iubit, spontan si creativ si - nu in ultimul rand - sa il vindeci, tocmai prin relatia cu micutul pe care ii ai langa tine.
Mona Georgescu, psiholog
www.minunemica.ro
Doamna Mona Georgescu este psiholog specializat in psihanaliza copilului si a adolescentului. Ai acum ocazia unica de a discuta cu dansa despre copilul sau copiii tai, deoarece dna Georgescu este lector in cadrul seminarului "Despre PITICI, cu mamici si tatici!" Click aici pentru a-ti rezerva un loc la seminar, sau suna la 021.209.45.45. Atentie! Doar azi, 7 decembrie 2010, beneficiezi de o ocazie de nerefuzat: 1+1 gratuit! Platesti un loc la seminar si poti veni cu sotul/sotia sau cu o prietena. Te asteptam!
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic
Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 2 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!