Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Saracia, lipsa locurilor de munca si educatia parintilor, principalele cauze ale abandonului scolar

Saracia, lipsa locurilor de munca si educatia parintilor, principalele cauze ale abandonului scolar
Saracia, problemele din familie si educatia parintilor sunt principalele cauze ale abandonului scolar in mediul rural, rezulta dintr-un studiu realizat de Fundatia Soros in 42 de localitati rurale din judetele Braila, Buzau, Calarasi, Harghita, Neamt, Prahova si Suceava.


Studiul-diagnostic privind situatia abandonului scolar si parasirea timpurie a scolii in mediul rural arata ca apartenenta la o familie dezorganizata, lipsa de educatie a parintilor, neglijenta acestora, lipsa unui loc de munca sau consumul excesiv de alcool sunt dificultati din familie cu impact important asupra parcursului scolar al unui copil.

Conform studiului, copiii proveniti din astfel de medii tind sa urmeze modelele oferite de parinti si conceptiile acestora, conform carora educatia nu este o prioritate iar frecventarea scolii nu sporeste sansele unui viitor mai bun.

"Saracia este o alta cauza pentru abandonul scolar. Acest factor actioneaza in doua sensuri: fie copiii nu se pot prezenta la scoala din cauza neputintei parintilor de a le cumpara haine, rechizite sau pentru a plati transportul, fie sunt nevoiti sa contribuie la intretinerea familiei, ceea ce nu le mai permite sa aloce timp invataturii. In cazul familiilor cu multi copii, adeseori fratii mai mari sunt nevoiti sa aiba grija de cei mai mici sau sa se ocupe de gospodarie, in timp ce parintii muncesc. Fetele sunt cele care renunta mai des la scoala din acest motiv", rezulta din studiu..

O cauza a abandonului scolar, intalnita mai ales in randul copiilor romi, este faptul ca acestia nu stapanesc foarte bine limba romana.

"Atunci cand copiii sunt inscrisi in sistemul de invatamant direct in clasa I, ei intampina dificultati majore de adaptare la viata scolara si, adeseori, parasesc timpuriu sistemul de invatamant, odata ce au invatat sa scrie si sa citeasca", mai rezulta din studiu.

O situatie aparte o reprezinta copiii cu cerinte educative speciale, pentru care fie nu exista in scoala resursele materiale sau umane necesare educarii lor, fie parintii nu doresc obtinerea unui certificat medical care sa ateste faptul ca acestia au cerinte educative speciale, considerandu-l stigmatizant si, astfel, nu exista conditiile formale pentru adaptarea curriculum-ului sau pentru crearea serviciilor de care ar avea ei nevoie.

Lipsa comunicarii dintre parinti si cadrele didactice sau dintre parinti si copii, plecarea parintilor in strainatate si lasarea copiilor in grija unor persoane cu mai putina autoritate (bunici sau vecini) sau influenta negativa a anturajului tinerilor constituie alte cauze ale abandonului scolar.

Studiul-diagnostic privind situatia abandonului scolar si parasirea timpurie a scolii in mediul rural este o cercetare calitativa realizata de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie in perioada octombrie-decembrie 2011.

Studiul a fost elaborat in cadrul proiectului Parte de Carte, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, derulat de Fundatia Soros Romania.

Proiectul se deruleaza in perioada mai 2011-aprilie 2014 si are ca obiectiv prevenirea abandonului scolar in mediul rural prin dezvoltarea unor servicii socio-educative integrate si prin implicarea membrilor comunitatilor in mentinerea in sistemul de educatie a elevilor aflati in risc de a parasi scoala.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic


Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 2.75 din 5 - 2 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre abandon

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre scolar

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre parinti

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre mediu

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre rural

Cele mai citite articole

In fiecare etapa a vietii, femeile se confrunta cu schimbari hormonale semnificative, iar una ...
Te-ai simtit vreodata coplesita de haosul din locuinta ta si nu ai stiut cum sa faci fata ...
Semintele de chia nu sunt doar o sursa bogata de nutrienti esentiali, ci si un ingredient versatil ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0