Conform studiului, copiii proveniti din astfel de medii tind sa urmeze modelele oferite de parinti si conceptiile acestora, conform carora educatia nu este o prioritate iar frecventarea scolii nu sporeste sansele unui viitor mai bun.
"Saracia este o alta cauza pentru abandonul scolar. Acest factor actioneaza in doua sensuri: fie copiii nu se pot prezenta la scoala din cauza neputintei parintilor de a le cumpara haine, rechizite sau pentru a plati transportul, fie sunt nevoiti sa contribuie la intretinerea familiei, ceea ce nu le mai permite sa aloce timp invataturii. In cazul familiilor cu multi copii, adeseori fratii mai mari sunt nevoiti sa aiba grija de cei mai mici sau sa se ocupe de gospodarie, in timp ce parintii muncesc. Fetele sunt cele care renunta mai des la scoala din acest motiv", rezulta din studiu..
O cauza a abandonului scolar, intalnita mai ales in randul copiilor romi, este faptul ca acestia nu stapanesc foarte bine limba romana.
"Atunci cand copiii sunt inscrisi in sistemul de invatamant direct in clasa I, ei intampina dificultati majore de adaptare la viata scolara si, adeseori, parasesc timpuriu sistemul de invatamant, odata ce au invatat sa scrie si sa citeasca", mai rezulta din studiu.
O situatie aparte o reprezinta copiii cu cerinte educative speciale, pentru care fie nu exista in scoala resursele materiale sau umane necesare educarii lor, fie parintii nu doresc obtinerea unui certificat medical care sa ateste faptul ca acestia au cerinte educative speciale, considerandu-l stigmatizant si, astfel, nu exista conditiile formale pentru adaptarea curriculum-ului sau pentru crearea serviciilor de care ar avea ei nevoie.
Lipsa comunicarii dintre parinti si cadrele didactice sau dintre parinti si copii, plecarea parintilor in strainatate si lasarea copiilor in grija unor persoane cu mai putina autoritate (bunici sau vecini) sau influenta negativa a anturajului tinerilor constituie alte cauze ale abandonului scolar.
Studiul-diagnostic privind situatia abandonului scolar si parasirea timpurie a scolii in mediul rural este o cercetare calitativa realizata de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie in perioada octombrie-decembrie 2011.
Studiul a fost elaborat in cadrul proiectului Parte de Carte, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, derulat de Fundatia Soros Romania.
Proiectul se deruleaza in perioada mai 2011-aprilie 2014 si are ca obiectiv prevenirea abandonului scolar in mediul rural prin dezvoltarea unor servicii socio-educative integrate si prin implicarea membrilor comunitatilor in mentinerea in sistemul de educatie a elevilor aflati in risc de a parasi scoala.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de respiratie stravechi chinezesti
Tehnicile de respiratie secrete iti dezvaluie cea mai puternica forma de vindecare vazuta vreodata Acestea te pot ajuta sa elimini durerea sa previi atacurile de cord si sa tratezi astmul Toate acestea sunt mentionate intr-un manuscris antic care nu a fost niciodata vazut de catre lumea occidentala Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 2.75
din 5
- 2 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!