Concluzia a venit dupa analiza a 500.000 de profiluri ADN. Cercetarea a fost realizata de o echipa de oameni de stiinta din SUA si Europa, iar concluziile lor au fost publicate in revista Science. Astfel, se infirma o ipoteza lansata la inceputul anilor `90, conform careia ar exista "o gena gay" care este la fel de usor de recunoscut ca cea care reda culoarea ochilor.
"Este de facto imposibil sa prezici orientarea sexuala a unei persoane dupa genomul ei", a declarat Ben Neale, membru al Institutului Broad, asociat cu Universitatea Harvard si Massachusetts Institute of Technology (MIT), una dintre numeroasele institutii din care provin autorii studiului.
Chiar si asa, se afirma in studiu ca homosexualitatea are o componenta genetica. Cercetatorii american si europeni confirma, asadar, alte studii de mai mica amploare din trecut. Aduc, insa, o contributie si o clarificare importante: "Nu exista o gena gay unica, ci numeroase mici efecte genetice repartizate in genom", spune Ben Neale, conform Agerpres.
Mediul in care o persoana creste si traieste ii influenteaza sexualitatea mai mult ca ADN-ul
Pentru a explica mai bine concluziile cercetarii, oamenii de stiinta au facut comparatii cu inaltimea oamenilor: efectul genetic este indiscutabil, deoarece inaltimea unei persoane este legata de aceea a parintilor ei. Insa genetica nu explica totul: alimentatia din timpul copilariei are la randul ei un impact puternic asupra inaltimii. Aceste detalii sunt denumite de oamenii de stiinta "factori de mediu".
La fel, pentru riscul cardiac: genele creeaza predispozitii, insa stilul de viata si alimentatia au un rol inca si mai mare.
Noua analiza statistica a permis descoperirea a cinci pozitionari precise pe cromozomii umani, denumite "locus", ce par a fi categoric asociate cu orientarea sexuala, desi fiecare dintre ele are doar o influenta "foarte mica".
Din punct de vedere biologic, daca un marker este asociat cu caderea parului, atunci acest fapt sugereaza o legatura a markerului in cauza cu regularizarea hormonilor sexuali.
In mod asemanator, exista sute sau mii de alti markeri, pe care viitoare analize ce vor fi realizate pe banci mai mari de ADN vor putea sa ii descopere intr-o buna zi.
"Este un comportament complex, in care genetica joaca un rol, dar probabil intr-o maniera minoritara. Efectul factorilor de mediu exista, dar nu am reusit sa il masuram cu exactitate", a adaugat Fah Sathirapongsasuti, cercetator care publica articole pe 23andme.com, un site dedicat testelor ADN, si care a contribuit la realizarea noului studiu furnizand profilurile genetice ale clientilor (voluntari).
Partea principala a analizei a fost realizata pe barbati si femei inclusi in banca britanica UK Biobank, in majoritate de origine europeana, care au raspuns la intrebarea: "Ati avut deja o relatie sexuala cu o persoana de acelasi sex?".
Subiectul analizat si publicat in revista Science este, fara discutie, complicat si sensibili. Doi cercetatori din cadrul studiului au aratat public ca si ei sunt homosexuali, dar sunt convinsi de realitatea descoperirilor facute.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei
Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h

Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
