„Prin urmare”, spune britanicul, „ecospatiul (totalitatea niselor ecologice) a ramas gol, iar sobolanii au sanse mari de a ocupa mare parte a lui, in viitorul la scara geologica”.
Daca ocupa spatiul altor specii ce vor disparea, sobolanii vor suferi, cu siguranta, si modificari evolutive. Cel mai probabil se prevede aparitia gigantismului. Se prea poate sa ajunga la fel de mari precum capibara, o specie sud-americana de rozator care ajunge si la 1 metru lungime si o greutate medie de 50 de kg (desi poate despai si 80 de kg).
Daca scenariul vi se pare putin plauzibil, ganditi-va la Cretacic, epoca dinozaurilor, cand mamiferele erau mici tocmai din cauza ca dinozaurii consumau mare parte din resurse. Odata disparuti, mamiferele au avut spatiu de diversificare si de crestere.
Reintorcandu-ne la sobolani, fiecare insula pe care sunt acestia prezenti este acum un laborator evolutiv. Cu alte cuvinte, aceste rozatoare pot evolua diferit in functie de zona. Am putea avea, in aceste conditii, sobolani mici sau uriasi, sobolani lenti, sobolani feroce si chiar solobani acvatici. Iar regula se poate aplica si in cazul altor animale, cum ar fi cele domestice, iepuri, capre etc.
Sursa: Science Daily
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
