Specialistii au analizat cele 61 de produse si au identificat urmatorii aditivi alimentari:
E150a – caramel simplu: este cel mai utilizat colorant artificial. Poate provoca hiperactivitate si probleme gastrointestinale. Consumul lui nu este recomandat copiilor hiperactivi.
E150d – caramel sulfit de amoniu. Poate provoca probleme intestinale dupa ingestia unor cantitati mari.
E322 – lecitine din soia/floarea soarelui/rapita, emulgatori. In general, este sigur. Totusi, unele studii arata ca poate fi descompus de bacteriile din tractul digestiv intr-un compus care poate contribui in timp la aparitia aterosclerozei si a infarctului.Lecitina de soia se obtine din reziduurile lichide ramase dupa ce uleiul de soia crud trece printr-un proces de degomare (eliminarea rasinilor si gumelor). Este un deseu care contine solventi si pesticide si poate avea o consistenta fie gumoasa, fie solida, ca de plastic. Lecitina se foloseste ca emulsificator pentru a preveni separarea apei de grasimi, dar ajuta si la conservarea alimentelor marindu-le termenul de valabilitate pe raft.
E420 – sorbitol. Este folosit ca indulcitor deoarece are o valoare calorica de 2.6 kcal/gram, valoare ce este cu aproximativ 40% mai mica decat a zaharului. Consumul de sorbitol nu este indicat in cazul persoanelor care au probleme cu colonul sau cu alte parti ale sistemului digestiv, acestea pot avea parte de dureri abdominale puternice, flatulenta (gaze) si diaree. Testele facute pe sobolani au demonstrat ca sorbitolul poate afecta tractul digestiv producand sangerari, perforarea colonului si colita.
E421 – malitol. Este un aditiv alimentar folosit ca indulcitor, antiaglomerant, stabilizator si umectant. Se obtine din hidrogenarea fructozei din amidon sau zahar, dar si prin fermentarea fructozei de catre fungi si bacterii, prin extragere directa din plantele ce contin cantitati mari. Aceasta substanta chimica are 50% din puterea de indulcire a zaharului, adica 1.6 calorii per gram si un indice glicemic mai mic decat zaharul. Persoanele ce sufera de insuficienta cardiaca congestiva, anurie, hipotensiune, edem pulmonar trebuie sa evite acest aditiv alimentar. In cantitati mari, aceasta substanta chimica poate produce dezechilibre electrolitice, acidoza, pierderea de electroliti, dureri de cap, convulsii, diaree si ameteala. Alte efecte secundare generate de aceasta substanta sunt: uscarea mucoaselor, dureri la nivelul extremitatilor, frisoane, deshidratare, febra, greata, voma, afectiuni renale grave..
E500i – carbonat acid de sodiu. Acest aditiv este folosit ca regulator de aciditate, antiaglomerant, agent de crestere si poate cauza: cresterea nivelului de sodiu din organism, cresterea tensiunii arteriale si probleme la nivel digestiv.
Asadar, o alternativa sanatoasa la ciocolata din comert este cea preparata in casa. Iata cum se prepara ciocolata de casa cu Nutella >>
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 4.75
din 5
- 8 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!