SuntFericita cauta meniu
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sa intelegi cum functioneaza piata bursiera

Sa intelegi cum functioneaza piata bursiera
E simplu. Oamenii cumpara, vand si fac comert cu investitii - numite actiuni - pe care le-au facut in companii. Deci cum merge toata treaba? Mai important, ce anume merge?


Raspunsul simplu la ultima intrebare este: cumpara ieftin si vinde scump, dar stii ca nu e vorba numai de asta. Problema de a te decide ce sa cumperi, cat sa platesti pentru asta si cand sa cumperi (si apoi sa vinzi) a fost subiectul unei biblioteci intregi, deci imi voi limita contributia la numai cateva reguli, iar prima este sa intelegi fortele aflate in joc: valoarea si speculatia.

Personal, cred ca economistii au fost pusi pe acest pamant pentru a-i pune intr-o postura favorabila pe astrologi, dar nu ma sfiesc sa-i citez, iar unul dintre cei mai de incredere – John Maynard Keynes – a spus odata ca piata bursiera este ca un concurs de frumusete.

Cand a afirmat asta, n-a vrut sa spuna ca agentii bursieri ar trebui sa-si abandoneze costumele in favoarea costumelor de baie si sa-si declare dorinta de a lucra cu copiii sau pentru pacea mondiala. Se referea la un tip de concurs de frumusete britanic care era organizat de ziarele londoneze, in care cititorii puteau castiga premii alegand frumusetea a carei fotografie era considerata cea mai frumoasa de catre cel mai mare numar de cititori. Asta inseamna ca a castiga nu inseamna sa o alegi pe cea mai draguta, nici macar sa prevezi care ar fi considerata cea mai draguta de catre cititorul mediu. A castiga devenise un joc in care trebuia sa anticipezi ce anume ar considera cititorul mediu ca ar reprezenta alegerea medie.

In opinia lui Keynes, acesta este modul in care functioneaza piata bursiera. Investitorii incearca sa faca bani cumparand actiuni pe care ei cred ca alti investitori vor dori sa le cumpere in viitor, iar pretul pe care sunt pregatiti sa-l plateasca pentru un stoc depinde mai putin de valoarea fundamentala a companiei decat de asteptarile cu privire la cat ar fi dispusi ceilalti sa plateasca pentru acele actiuni. Aceasta este esenta speculatiei pe piata bursiera si de aceea poate exista o diferenta atat de mare intre valoarea fundamentala a unei actiuni si pretul lor pe orice piata data.

Speculatiile asupra miscarilor de pe piata bursiera pot fi foarte distractive daca vrei sa observi psihologia maselor in actiune, dar intr-o lume nesigura acestea nu sunt drumul spre bogatie. Daca chiar vrei sa acumulezi avere pe piata bursiera, atunci iata regula mea. Imbogateste-te incet, dar sigur, cu valoare. Ignora zgomotele si clamarile despre ce inseamna cutare veste sau cutare barfa pentru un pret; tine-te la distanta de tehnicile „recunoscute“ de a prevedea cum se vor comporta preturile maine in functie de cum s-au comportat ieri (analiza tehnica!, nu te lasa prostit de un nume cu rezonant e rationale, este irational) si rezista, te rog, rezista tentatiei de a plonja inauntrul si in afara actiunilor in cautarea unor bani castigati rapid. Daca vrei sa investesti in actiuni, cauta valoarea. Cauta companii al caror pret pe actiune nu le reflecta valoarea; cauta companii care produc sau realizeaza ceva de valoare in viitor si companii a caror valoare este apreciata de fondurile de investitii.

Dupa ce le-ai gasit si daca aspectele fundamentale nu se schimba, cumpara-le pe termen lung. Asteapta ca valoarea lor sa creasca si urmareste-ti averea cum se acumuleaza. Asadar, pentru a cumpara actiunile potrivite – la pretul potrivit, desigur – nu te lua dupa turma, ci gaseste valoarea.

Mai multe despre bursa gasesti aici.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid privind aplicarea dreptului la educatie pentru copiii cu dizabilitati din Romania


De ce copiii cu dizabilitati sunt marginalizati sau chiar exclusi intr-o forma sau alta din sistemul national de educatie Nu e suficient ca acesti copii duc deja o lupta cumplita cu ei insisi De ce trebuie sa duca inca una cu autoritatile cu institutii indiferente care de fapt sunt obligate prin lege sa le faciliteze accesul la educatie ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre bani

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre investitii

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre piata

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre oamenii

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre comert

Cele mai citite articole

De multe ori ne trezim tarziu, suntem pe graba si nu apucam sa mancam un mic dejun sanatos, care sa ...
Grasimea de pe abdomen este inamicul numarul unu al siluetei. Toate femeile isi doresc sa scape ...
Stilul vestimentar iti poate evidentia foarte usor trasaturile, mai ales daca este ales corect, cu ...
Slabeste rapid
si scapa de toxine!
Iti oferim un Raport Special GRATUIT
"Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016