Intrebarea are sens, fireste, doar in cazul sucurilor naturale din comert, comercializate de obicei la cutie. Exista persoane care, in dorinta de a adopta o alimentatie sanatoasa, au inlocuit sucurile acidulate, “chimicale”, cu “sucurile naturale”... comerciale.
Exista avantaje reale ale acestor sucuri fata de sucurile acidulate? Daca da, care sunt acestea?
Plusuri exista, intr-adevar, si sunt destul de importante. Principalele avantaje sunt:
- absenta, in general, a potentiatorilor de gust si de aroma; de asemenea, colorantii nocivi lipsesc, de obicei, din sucurile naturale;
- sucurile naturale din comert presupun folosirea de conservanti mai putin nocivi si in cantitati mai reduse, deoarece aceste sucuri sunt pasteurizate. Benzoatul de sodiu nu este, de obicei, folosit in sucurile naturale ca si conservant. (Benzoatul de sodiu se gaseste si in natura, in anumite fructe, dar cantitatile de benzoat de sodiu pe care le ingeram din aceste fructe – coacaze, prune etc. sunt suficient de mici incat sa nu aiba efecte nocive);
- sucurile naturale (inclusiv cele produse industrial) contin vitamine si pigmenti naturali, din fructele pe baza carora au fost obtinute. Pasteurizarea nu afecteaza semnificativ (depinde de modul in care este realizata – durata si temperaturi) vitaminele liposolubile (A, D, E, K; intalnite mai mult in sucurile de fructe, A si E) si deloc vitaminele hidrosolubile din complexul B (vitamine care, pe de alta parte, se gasesc in concentratii reduse in fructe). Acest proces, in schimb, scade cantitatea de vitamina C si distruge enzimele.
Exista si dezavantaje ale “sucurilor naturale”?
Sucurile naturale sunt, in general, mai calorice decat sucurile acidulate, dar nu as considera acest lucru un dezavantaj, fiindca diferenta este mica si fiindca, oricum, sucurile implica risc de ingrasare/obezitate doar consumate in cantitati mari.
Diabeticii trebuie sa evite sucurile de fructe cu adaos de zahar si sa consume putin si ocazional sucuri de fructe fara adaos de zahar. (Sucurile de fructe – chiar si fara adaos de zahar - sunt mai nocive decat fructele pentru diabetici si pentru persoanele predispuse la diabet, deoarece nu contin fibre, astfel incat fructoza este asimilata mai rapid). “Sucurile naturale” din comert pot avea si ele efecte nocive prin conservantii continuti, dar, in general, numai in cazul consumului excesiv.
Recomandarea nutritionistului (pentru persoanele fara afectiuni metabolice)
Fructele proaspete sunt mai sanatoase decat sucurile comerciale din fructe si, in cazul in care nu suferiti de anumite afectiuni ale sistemului digestiv, mai bune chiar decat sucurile proaspete din fructe (deoarece fructele, spre deosebire de suc, contin si fibre). Daca, totusi, sucurile din fructe va plac, consumati-le usor diluate cu apa, si in cantitati moderate. Nu inlocuiti consumul de fructe proaspete cu cel de sucuri de fructe din comert!
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei
Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...
Oferta Speciala
valabila 48h
de
SuntFericita.roRedactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "
Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"