Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Euro se apara de criza datoriilor din Statele Unite

Euro se apara de criza datoriilor din Statele Unite
Statele rasaritene din Uniunea Europeana isi consolideaza scuturile de aparare a economiilor, create in ultimii doi ani, pentru a se proteja de riscurile de extindere a crizelor datoriilor din Statele Unite si zona euro. Regiunea este mai bine pregatita din punct de vedere bugetar, iar cele mai mari riscuri sunt retragerile de capital si impactul asupra comertului.


In pofida acordului de saptamana trecuta pentru sustinerea Greciei, persista dubiile legate de solvabilitatea tarilor periferice din zona euro si incertitudinile legate de capacitatea politicienilor americani de a ajunge la un acord de reducere a deficitului bugetar si crestere a limitei de indatorare, ceea ce a adus investitorii la limita rabdarii.
 
Dupa prabusirea Lehman Brothers, in 2008, vanzarea activelor riscante a dus la reducerea cu un sfert a valorii valutelor din Europa Centrala si de Est fata de euro, iar randamentele obligatiunilor au atins maxime multianuale. Liniile de credit catre multe banci au fost inchise, iar Letonia, Romania si Ungaria au fost nevoite sa accepte programe internationale de sprijin financiar. Toate tarile din regiune, cu exceptia Poloniei, au intrat in recesiune.
 
De aceasta data, tarile din regiune, pornind de la Marea Baltica pana la Marea Neagra, sunt mai bine pregatite, dupa ce si-au asigurat finantare pentru situatii de urgenta, au redus deficitele bugetare si au luat masuri preventive anticriza. Dar canalele de contagiune, respectiv finantarea statelor, sectoarele bancare, iesirile de capital si comertul, reprezinta inca pericole. "Va fi un efect de contagiune in Europa Centrala. Problema este pe ce canale. Totul va depinde de cum evolueaza criza din zona euro", a declarat Neil Shearing, analist la Capital Economics, citat de Mediafax.
 
Pericolul imediat este ca inrautatirea situatiei in periferia zonei euro sau un default (incapacitate de plata) al Statelor Unite sa determine investitorii sa renunte la activele riscante, ceea ce ar urca randamentele obligatiunilor si ar duce la deprecierea monedelor.
 
Un eveniment similar dupa prabusirea Lehman a sters 30% din valoarea zlotului in raport cu euro si a urcat randamentul obligatiunilor ungare pe termen de doi ani la 14,25% de la 8,6% inaintea crizei. "In cel mai pesimist scenariu, in care obligatiunile SUA se vor prabusi dupa retrogradarea ratingului, impactul ar putea fi la fel de grav ca in 2008", a declarat Nigel Rendell, analist la RBS. Din luna mai, leul s-a depreciat cu 3,7%, iar zlotul cu aproape 2% fata de euro, dar randamentele obligatiunilor sunt in multe cazuri sub cele ale tarilor periferice din zona euro. Costul asigurarii obligatiunilor italiene pe termen de cinci ani a crescut cu 1,1 puncte procentuale, la 2,81%, de la 1 iulie, dar in cazul Romaniei acest cost a urcat cu doar 0,01 puncte, la 2,36%, iar in cazul Poloniei cu 0,16 puncte, la 1,65%.
 
Autoritatile din aceste state au avertizat ca vor riposta.
 
Reprezentantii bancii centrale poloneze au aratat ca vor interveni sa sustina zlotul. iar Ministerul de Finante a anuntat ca ar putea vinde euro pe piata deschisa, in acelasi scop. Banca centrala din Ungaria a mentinut dobanda de politica monetara la nivelul de 6%, din cauza riscurilor din zona euro, iar analistii se asteapta ca rata sa ramana la acest nivel pana la sfarsitul anului.
 
Analistii cred ca aceste masuri de aparate pot limita pagubele, daca situatiile din SUA si zona euro se inrautatesc.
 
Regiunea este mai bine aparata fata de riscurile de finantare ale tarilor si cele bancare, ca urmare a nivelului relativ scazut al datoriilor si a masurilor de austeritate menite sa reduca deficitele bugetare aproape de pragul de 3% prevazut in legislatia europeana. Polonia, Romania, Lituania, Letonia si Bulgaria vor sa atinga aceasta limita anul viitor, iar Cehia in 2013, in timp ce Estonia si Ungaria se asteapta la excedente in acest an. Polonia si Romania au incheiat acorduri preventive de finantare cu FMI, pe care le pot accesa in caz de nevoie, iar Ungaria, care a nationalizat in acest an fondurile private de pensii, dispune de rezerve. La fel si Bulgaria, sub forma unor economii de 2,7 miliarde de euro constituite inainte de criza.
 
"Teoretic, aceste tari nu sufera in privinta solvabilitatii datoriilor, au un nivel redus la datoriilor si mai mult spatiu de manevra fiscala pentru a suporta costurile", a declarat Tim Ash, sef al departamentului de cercetare pentru Europa Centrala al RBS.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei


Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre euro

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre obligatiuni

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre datorii

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre romania

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre europa

Cele mai citite articole

Grasimea de la nivelul abdomenului este inamicul numarul unu al femeilor care isi doresc o talie de ...
Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016