Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

De ce ne este teama de schimbare?

De ce ne este teama de schimbare?
De cele mai multe ori, oamenii iau hotarirea de a se schimba dupa un eveniment important din viaţa lor, cum ar fi moartea unei persoane apropiate, naşterea unui copil, sau dupa o boala grea. Altii iau anumite hotarari sau isi propun anumite teluri la cumpana dintre ani sau in vacanta. Fie ca e vorba de alimentatie, de hotararea de a slabi sau a duce o viata mai echilibrata, fie ca e vorba de planul personal, de dorinta de a fi mai increzatoare in propriile forte sau de a trec peste o dezamagire, de cele mai multe ori aceste rezolutii sunt greu de luat, pentru ca oamenilor le este teama de schimbare.


Indiferent de momentul in care iei hotararea de a te schimba sau de a schimba ceva in viata ta, aceasta este mereu facuta din dorinta sincera de a-ti face viata mai buna. Problema este ca, intr-o perioada scurta de timp, cele mai multe rezoluţii se pierd pe drum. De ce ne este atat de teama de schimbare, ca nu putem sa respectam pana la capat de hotararile pe care le luam?

Ne este greu sa ducem pana la capat o rezolutie, sa respectam hotararea de a ne schimba tocmai din cauza ca ne este frica de schimbari - frica de necunoscut, de nereusita, de durerea sau discomfortul care vin odata cu anumite schimbari in dieta (renuntatul la fumat sau hotararea de a slabi). Frica este una din cele mai puternice emotii si, desi uneori este vitala pentru propria noastra protectie si supravietuire, poate, in acelasi timp, sa ne paralizeze si sa fie un obstacol in calea atingerii scopurilor.

Frica (nejustificata) poate fi asemanata cu un virus care aduce numai distrugere in vietile noastre. Ea naste neincredere, antietate, griji, alunga speranta si atrage alte sentimente negative. Frica paralizeaza si te impiedica sa realizezi ceea ce ti-ai propus. Frica poate fi cel mai mare obstacol pentru success, fie el personal sau in cariera.

Din fericire, exista cativa pasi care ne ajuta sa depasim aceasta problema.

Ai rabdare, schimbarile necesita timp
Hotararile si schimbarile pe care avem tendinta sa le luam sau sa le facem sunt adesea o provocare semnificativa in vieÅ£ile noastre personale sau profesionale, ceva ce ne-am dorit sa realizam sau sa modificam de ceva timp, dar nu am fost in masura sa o facem deoarece a fost fie prea greu sau de o amploare prea mare (de exemplu, hotararea de a pierde in greutate, de a imbunataÅ£i relaÅ£ia actuala,  de a economisi de bani. Hotararea de a face o schimbare uriasa pe care nu am fost in stare sa o realizam tot anul (sau poate chiar de mai multi ani), nu este un lucru realizabil in numai o luna. Unele schimbari se petrec in timp, asa ca nu te astepta ca totul sa se intample peste noapte. Daca ar fi fost un lucru usor de realizat, atunci s-ar fi intamplat deja.

Propune-ti teluri realizabile
Desi acest lucru suna cat se poate de normal, de multe ori hotararile pe care vrem sa le luam sunt prost definite, neclare, prea complicate sau pur si simplu nu tin numai de noi. Expresii de genul "De acum inainte voi fi fericita" "Gata, m-am hotarat sa fiu mai sanatoasa" "Voi avea o casnicie fericita" sunt rezolutii cu putine sanse de realizare.

Nu gandi dupa tiparul "totul sau nimic"
Asta e cea mai mare greseala. Schimbarile, mai ales cele importante, se produc in timp, pe anumite etape. Nu iti propune ceva grandios, pentru ca minunile nu exista decat in povesti. Stabileste-ti, in schimb, pasi mai mici, realizabili in anumite perioade de timp. De exemplu, una din cele mai des intalnite hotarari este sa scapi de ratele la banca mai repede decat in mod normal. O astfel de formulare este prea vaga pentru ca nu are nici o coordonata temporala si nici pasii necesari pentru a o duce la bun sfarsit. De exemplu, in loc sa spui ca trebuie sa economisteti mai multi bani ca sa platesti mai repede ratele la banca, propune-ti sa nu mai cumperi sticle cu ceai din comert, ci sa iti iei ceaiul preparat de acasa; apoi, banii economisiti foloseste-i pentru a scapa de datorii – ambele hotarari sunt realiste si realizabile.

Schimba numai ceea ce poti si depinde de tine
O alta cale de a nu esua este sa iti propui teluri pe care le poti realiza tu si care nu mai depind de nimeni. Nu poti controla cee ace fac alti oameni, de exemplu. Nu poti spune "O sa primesc o marire de salariu pana la sfarsitul anului", pentru ca asta tine, in mare parte de seful tau. Hotaraste-te in schimb sa faci ore suplimentare, sa te implici mai mult in proiecte, etc, lucruri care iti cresc sansele de a primi o marire de salariu.

Constientizeaza aspectele positive ale schimbarii
E usor sa te pierzi in sirul intrebarilor "Daca...?" "Daca nu reusesc?" "Daca nu pot sa fac asta?" "Daca fac asta si nu imi place?" "Daca va fi mai rau decat acum?" "Daca voi regreta?" Nu poti trai in baza lui "daca" la nesfarsit. De multe ori, aceste intrebari sunt nefondate si reflecta tocmai frica inconstienta de necunoscut 

Schimbari au loc mereu in vietile noastre, fie ca suntem constienti de ele sau nu. Ele ne mentin interesul pentru diferite activitati si oameni. Fara schimbari, viata ar deveni monotona si nu ar mai fi loc de dezvoltare personala sau profesionala.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate


Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta  in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 3 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre frica

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre schimbari

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre hotarari

Cele mai citite articole

Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Imbunatatirea digestiei este un proces de durata, care presupune o grija si o atentie amanuntita in ...
Slabeste rapid
si scapa de toxine!
Iti oferim un Raport Special GRATUIT
"Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016