El a acuzat ca exista cel putin un stat membru, pe care de altfel nu l-a nominalizat, in cazul caruia mentinerea restrictiilor este nejustificata.
"Stiu foarte bine, pentru ca am negociat tratatul de aderare a Romaniei la UE, numai conditii exceptionale pe piata muncii din statele membre respective ar justifica prelungirea cu inca doi ani, pana la termenul maxim de 7 ani, a acestor restrictii. Si cum pot sa inteleg o masura luata de prelungire a acestor restrictii, ba chiar de a le inaspri comparativ cu perioadele trecute, in conditiile in care prezenta muncitorilor din Romania se ridica la un numar de doar cateva mii, sub 10 mii de persoane, intr-un anumit stat membru. Nu vreau sa-l nominalizez dar e bine cunoscut", a declarat Orban la conferinta de presa de preluare a presedintiei daneze a UE.
La randul sau, Teodor Baconschi, prezent la eveniment, a apreciat ca o piata unica dinamica poate fi realizata cu Danemarca la conducerea Europei. Ministrul de Externe a subliniat ca unul dintre principiile de baza ale pietei unice este eliminarea restrictiilor de pe piata muncii. El a adaugat ca Romania va continua sa promoveze acest obiectiv in relatia cu statele membre care limiteaza in continuare accesul pe pietele lor pentru muncitoii romani si bulgari.
Noua dintre cele 11 state UE care impun restrictii la munca pentru romani au notificat CE privind prelungirea acestora in termen legal, transmitand si explicatiile aferente deciziei, iar comisarul pentru Munca, Laszlo Andor, va comenta pe marginea acestora in cadrul viitorului Consiliu UE de resort.
"Pana la data de 31 decembrie 2011, 11 state membre nu au aplicat inca legislatia UE referitoare la libera circulatie a fortei de munca cetatenilor din Romania si Bulgaria, respectiv: Belgia, Republica Ceha, Germania, Irlanda, Franta, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, Austria si Marea Britanie. Dintre aceste 11 state membre, noua continua sa aplice restrictii in ce priveste accesul liber pe piata muncii. Însa, in Italia si Republica Ceha, forta de munca din Bulgaria si Romania beneficiaza acum de prevederile legislatiei comunitare in domeniul liberei circulatii", a precizat Serviciul de presa al CE.
Comisia reaminteste ca, "in orice caz, toate restrictiile care mai sunt in vigoare trebuie sa fie abolite pana cel mai tarziu la data de 31 decembrie 2013". Executivul european mai arata ca, potrivit dispozitiilor Tratatului de Aderare, restrictiile privind libera circulatie a fortei de munca din cele doua state membre - Romania si Bulgaria - ar fi trebuit sa ia sfarsit, in principiu, odata cu data de 31 decembrie 2011 deoarece statul membru care restrictiona accesul la data de 31 decembrie putea sa continue aceasta restrictionare si dupa aceasta data, pentru inca maximum doi ani, doar in cazul unor distorsiuni serioase pe propria piata a muncii sau a unor riscuri serioase in acest sens si doar dupa notificarea Comisiei asupra deciziei de continuare a restrictionarii. Notificarea trebuia sa fie transmisa inainte de data de 1 ianuarie 2012, iar in absenta ei se aplica automat legislatia UE referitoare la libera circulatie a fortei de munca.
Noua dintre cele 11 state membre care mentineau restrictii pe piata muncii au trimis notificari pana la data de 31 decembrie: Marea Britanie (24 noiembrie), Irlanda (15 decembrie), Germania (21 decembrie), Belgia (22 decembrie), Franta (23 decembrie), Luxemburg (22 decembrie), Malta (22 decembrie), Olanda (23 decembrie) si Austria (22 decembrie).
Celelalte doua state, respectiv "Italia si Republica Ceha au informat Comisia ca vor aplica integral legislatia UE referitoare la libera circulatie a fortei de munca incepand cu data de 1 ianuarie 2012", potrivit CE.
Comisia precizeaza ca, potrivit regulilor aplicabile, nu este necesar acordul Executivului european pentru continuarea restrictiilor. "În plus, deoarece Tratatul de Aderare nu defineste ce inseamna «o distorsiune serioasa pe propria piata a muncii» sau «riscul serios in acest sens», si datorita faptului ca pietele muncii sunt foarte diverse pe teritoriul intregii Uniuni, fiecare stat membru a trebuit sa faca propriile evaluari pentru a vedea daca este afectat, sau este amenintat sa fie afectat, de o distorsiune serioasa a pietei muncii", mai precizeaza CE.
Comisia reaminteste ca, in trecut, a explicat in mod clar statelor membre ca asteapta ca notificarea sa fie insotita de o explicatie a evaluarii, impreuna cu o justificare deplina continand date si argumente pertinente, a distorsiunii sau riscurilor mentionate. "Toate cele 9 state membre au transmis notificari impreuna cu explicatii ale evaluarilor lor in ce priveste distorsiunile serioase pe piata muncii sau riscurile serioase in acest sens", precizeaza Comisia, adaugand ca, desi nu este necesar acordul sau pentru ca statele membre sa continue sa aplice restrictii, comisarul Andor are in vedere sa prezinte comentarii asupra notificarilor primite de la statele membre si asupra evaluarilor si datelor prezentate de acestea in cadrul unei reuniuni viitoare a Consiliului ministrilor UE de resort.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de respiratie stravechi chinezesti
Tehnicile de respiratie secrete iti dezvaluie cea mai puternica forma de vindecare vazuta vreodata Acestea te pot ajuta sa elimini durerea sa previi atacurile de cord si sa tratezi astmul Toate acestea sunt mentionate intr-un manuscris antic care nu a fost niciodata vazut de catre lumea occidentala Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!