Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Iarna iti afecteaza starea de spirit? Exista 3 solutii care iti garanteaza buna dispozitie

de SuntFericita.ro la 2017-12-08
Iarna iti afecteaza starea de spirit? Exista 3 solutii care iti garanteaza buna dispozitie
Ne place sau nu, corpul nostru este influentat de cantitatea de lumina sau de vremea de afara, existand o simbioza intre mediul inconjurator si modul nostru de functionare si de dezvoltare.


Impactul luminii asupra comportamentului nostru se masoara prin doua elemente – melatonina si serotonina – care actioneaza ca directoare artistice ale dispozitiei noastre. In limbaj popular, sunt denumite si hormonii fericirii, deci se pare ca fericirea nu este un concept chiar atat de abstract pe cat credeam, ci este legata cumva de chimie, mai precis de chimia corpului nostru.

“Serotonina are un rol important in procesele mentale si afective, in producerea somnului, in functii motorii, in termoreglare, in reglarea presiunii arteriale, sexualitate, in actul vomei si in functiile hormonale. Serotonina e produsa la nivelul creierului si este implicata in procesul depresiei si in senzatia de somnolenta asociata cu trezitul mult prea tarziu, printr-un mecanism pe cat de rapid, pe atat de simplist: cand soarele apune, serotonina e transformata in melatonina, iar la rasaritul soarelui acest proces se opreste, numai daca reusesti sa fii treaz”, declara profesoara de yoga Dana Tupa.

De ce suntem mai fericiti vara decat iarna?

Numeroase studii au demonstrat legatura intre productia de serotonina si alternanta zi-noapte, si au ajuns la concluzia ca oamenii sunt mai fericiti in timpul verii (datorita duratei mai mari a zilei, deci a cantitatii mai mari de lumina).“Melatonina se afla in stransa legatura cu momentul zilei si lumina la care suntem expusi, este produsa de glanda pineala si regleaza starea de somn. Pentru functionarea noastra optima, aceasta trebuie sa fie in echilibru cu serotonina, altfel ne vom confrunta cu dereglari ale ritmului circadian, cu impact direct asupra starii noastre de spirit”, explica Dana.

Cum echilibram starea de bine pe timpul iernii?

Din cauza ca, pe timp de iarna, suntem supusi unei cantitati mult mai mici de lumina, exista riscul tot mai crescut sa dezvoltam de la usoare stari de depresie la stari tot mai avansate. Pentru a ajuta la echilibrarea celor doi hormoni, avem la dispozitie urmatoarele solutii naturale si la indemana oricui:

1. Luminoterapia

Daca avem posibilitatea, ideal ar fi sa ne programam la inceputul lui ianuarie o vacanta de 15 zile, intr-o tara cu mult soare. Varianta mai putin costisitoare este o lampa speciala, echipata cu un bec de 10.000 lucsi, pe un spectru luminos solar lipsit de ultraviolete si infrarosii.

“Recomand amplasarea acestei lampi in bucatarie, astfel ca, la micul dejun, sa puteti beneficia de aceasta pentru cel putin 20 de minute. In plina iarna, cand stratul de nori este situat jos, si cand ajungem acasa pe intuneric, ar fi ideal sa o pornim pentru 20 minute, dar nu dupa ora 19:00, pentru a evita riscul de insomnie din lipsa trecerii de la serotonina la melatonina. Nu e obligatoriu sa stati nemiscati langa lampa, e suficient sa fiti inundati de lumina, practicand activitatile obisnuite. Este eficient sa plasati lampa in zona in care activati si o puteti achizitiona fie online, fie de la magazinele specializate”, declara profesoara de yoga.

De asemenea, specialistul este de parere ca lumanarile naturale parfumate sau betisoarele naturale indiene frumos mirositoare, baile cu saruri, ceaiurile cu mirodenii si aromaterapia cu uleiuri naturale esentiale, vor creste substantial starea interioara de bine.

2. Plimbarile

In mijlocul iernii, nu doar luminozitatea scade, ci si caldura. Paradoxal, cu cat stam mai mult la caldura, cu atat ne va fi mai frig. Avem tendinta sa crestem temperatura din interiorul casei, iar cel mai bun exemplu este atunci cand cineva din exterior ne viziteaza si experimenteaza direct atmosfera prea calduroasa si sufocanta din casa.

“Cei care stau toata ziua la cald iarna sunt persoanele care vor raci cel mai des, pentru ca nu putem minti organismul ca traim la tropice in timp ce afara ninge. Corpul nu se poate pregati pentru a infrunta frigul, iar odata iesiti afara, diferenta brusca de temperatura este traita ca o agresiune violenta. Reactivitatea corpului persoanei care exercita o activitate in exterior si care sta mai putin timp la cald va fi mai buna, motiv pentru care nu trebuie sa supraincalziti interiorul casei. Decat sa stati in tricou in casa, mai bine imbracati o bluza mai groasa cu maneci lungi”, explica profesoara de yoga Dana Tupa.

Specialistul afirma ca este indicat sa va plimbati zilnic iarna, cel putin 20 de minute in cel mai calduros moment al zilei, imbracati bine. Odata intorsi acasa, consumati un ceai cald cu lamaie, ghimbir si scortisoara.

3. Practicarea yoga pe timp de iarna

La fel de bune pentru cresterea imunitatii si pentru a pune sangele in miscare, dar intr-un mod mai bland si sigur, sunt clasele de yoga pe timp de iarna.

“(...) Odata cu frigul si absenta soarelui, organismul este singurul care produce energia necesara mentinerii activitatii metabolice. Tiroida, pupitrul de comanda al organismului, are nevoie de carburant si, intr-un mod simplist putem spune ca arde grasimile pentru mentinerea temperaturii corpului. Iar cand mediul inconjurator este foarte rece, nevoia de energie creste pentru a compensa diferenta. Numeroase procedee fiziologice ne imping astfel sa stocam grasimile pentru a infrunta frigul din timpul iernii. Dinamica stocarii demareaza periculos inca din luna august, iar pe masura ce ne apropiem de sezonul rece, ne vom simti mai atrasi de alimente consistente si de dulciuri. Acest lucru nu reprezinta o problema, decat daca locuiti intr-o casa supraincalzita si aveti o viata sedentara. Evitati asadar sa mancati orice si oricand, evitati excesele alimentare si straduiti-va sa mentineti un echilibru intre fructe, legume si grasimile animale, beti cat mai multe lichide si, nu in ultimul rand, incercati practica yoga”, conchide aceasta.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei


Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 3 din 5 - 4 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre iarna

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre stare de spirit

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre yoga

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre meditatie

Cele mai citite articole

Grasimea de la nivelul abdomenului este inamicul numarul unu al femeilor care isi doresc o talie de ...
Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016