Hernia de disc se produce atunci cand un disc intervertebral sufera o leziune (fisura) la nivelul inelului cartilaginos care inconjoara nucleul pulpos. Aceasta leziune genereaza deplasarea (hernierea) nucleului pulpos al discului intervertebral.
Nucleul pulpos poate ajunge in canalul spinal, apasand pe radacinile nervilor spinali. Aceasta presiune este cea care genereaza simptomele herniei de disc.
Hernia de disc se poate produce in orice zona a coloanei, dar de cele mai multe ori afecteaza zona lombara si este posterioara (ruptura se produce in partea din spate a inelului cartilaginos, ca urmare a tensiunii care se creeaza usor in acea zona).
Simptome:
- durere la adoptarea anumitor pozitii sau in cazul anumitor miscari. Durerea mai poate fi generata/accentuata de stranut, tuse, ras. Durerea ce apare in relatie cu o anumita/anumite pozitie/pozitii (aceleasi cel putin pentru un anumit stadiu al afectiunii) este continua si aproximativ constanta (pe durata mentinerii pozitiei respective);
- durere la nivelul unuia din membrele inferioare (rareori la nivelul ambelor);
- amorteala si/sau furnicaturi intr-unul dintre picioare (mai rar in ambele picioare);
- spasm muscular;
- deficiente motorii (rareori, in cazurile severe).
Simptomele pot lipsi in totalitate in unele cazuri, sau se pot manifesta partial.
Cum puteti preveni hernia de disc?
1) - Daca fumati, renuntati la tigari. Fumul de tigara impiedica buna oxigenare a coloanei, inclusiv a discurilor intervertebrale. Acest lucru poate conduce la deshidratarea discurilor;
2) - Evitati ridicarea unor greutati mari si, in general, suprasolicitarea spatelui;
3) - Tineti-va masa corporala sub control: surplusul de greutate creste considerabil riscul herniei de disc;
4) - Adoptati un stil de viata activ si nu uitati de exercitiile pentru spate, in special de cele pentru zona lombara. Aceste exercitii tonifiaza musculatura si coloana;
5) - Faceti incalzire corespunzatoare la inceputul programului de antrenament;
6) - Asigurati-va un aport suficient de vitamine, in special de vitamina C, cea mai importanta in sinteza colagenului;
7) - Evitati loviturile la nivelul coloanei vertebrale.
Hernia de disc are si factori de risc pe care nu-i putem controla: varsta, istoricul familial (factori ereditari), malformatii congenitate ale coloanei.
In cazul aparitiei unor simptome, mergeti la medic pentru stabilirea precisa a diagnosticului si pentru tratament (tratament care de obicei nu va presupune interventia chirurgicala).
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h

de
SuntFericita.roRedactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.