Desi produsele ce contin substante chimice periculoase nu vor disparea din lume niciodata, te poti feri de ele prin cativa pasi simpli. Pentru inceput, elimina urmatoarele substante periculoase...
Ftalati
Ftalatii sunt substante chimice care perturbeaza sistemul endocrin si sunt folosite la fabricarea plasticului flexibil inscriptionat cu nr.3 - PVC si vinil. Expunerea la ftalati a fost asociata cu pubertatea precoce la fete si e considerata ca fiind un factor de risc pentru cancerul de san. PVC-ul elibereaza ftalati atunci cand este incalzit sau uzat.
Ce produse contin ftalati: Cu toate ca sunt periculosi, ftalatii se gasesc in produsele de ingrijire personala si in detergenti, deseori aparand pe eticheta produselor ca "parfum".
Cum sa reduci expunerea la ftalati: Nu baga niciodata recipiente din plastic la cuptorul cu microunde. Pastreaza mancarea in vase de sticla sau metal. Evita pardoselile din vinil, renunta la perdeaua de dus, tevile din PVC si renunta la toate produsele cosmetice si de ingrijire personala care au parfum.
BPA sau Bisfenol A
Bisfenol A (BPA) este o substanta chimica ce actioneaza asupra sistemului endocrin. Ultimele cercetari arata ca BPA este legat de aparitia cazurilor de cancer de san, de avort spontan, disfunctii erectile si boli de inima.
Ce produse contin bisfenol A BPA: produsele care au in componenta policarbonat reciclat (obiecte din plastic marcate cu nr.7), in vasele de bucatarie, inclusiv in biberoane, in PVC (plastic flexibil inscriptionat cu nr.3) si chiar pe bani.
Cum sa reduci expunerea la BPA: Nu baga niciodata recipiente din plastic la cuptorul cu microunde si pastreaza mancarea in vase de sticla sau metal. Evita conservele si spala-te pe maini dupa ce umbli cu bani.
Clor
Folosit ca dezinfectant in sistemele de alimentare cu apa, clorul este toxic chiar si in cantitati mici. Exista studii care arata ca expunerea la clor (prin apa de baut de la robinet si de la dus) atrage dupa sine u nrisc mai mare de aparitie a bolilor de inima, a reactiilor alergice si avorturilor spantane, precum si o rata mai mare a cancerului de vezica urinara si colon. Clorul irita ochii, nasul si gatul si nici un produs care contine clor nu trebuie folosit in camera sau in zonele unde stau copiii mici.
Ce produse contin clor: detergenti, solutii de spalat gemurile sau gresia.
Cum sa reduci expunerea la clor: Poti cumpara un filtru de apa si sa eviti sa cumperi produse care contin clor.
Plumb
Plumbul a fost folosit in vopseaua fabricata inainte de 1978 si la sistemele vechi de tevi. Plumbul este o neurotoxina care poate da dureri de cap, dureri ale articulatiilor, presiune arteriala crescuta, probleme de memorie, afecteaza creierul copiilor si sistemul nervos aflat in dezvoltare.
Cum sa reduci expunerea la plumb: Nu cumpara vopsea nici cu cea maimica concentratie de plumb. Daca vopseaua de pe perete se decojeste, nu o curata cu mana, ia un spaclu.
Pesticide si substante fertilizatoare
Daca o substanta poate ucide insecte sau buruieni, atunci e foarte probabil ca nu e prea buna nici pentru oameni. Multe pesticide sunt cunoscute ca fiind cancerigene. Doua dintre substantele periculoase ar fi dichlorvos, asociat cu tumorile mamare la soareci si glyphosate, care se pare ca e responsabil pentru apartia limfomului non-Hodgkins.
Cum sa reduci expunerea la pesticide si fertilizatori: Nu folosi pesticide chimice sau fertilizatori in gradina. Cumpara fructe si legume organice sau cultiva-le chiar tu, dar fara fertilizatori sau pesticide artificiale.
Formaldehida
Formaldehida este un compus inflamabil si cu miros intepator care se gaseste in materialele de constructii, in obiectele de lemn presat, in vasele din melamina (un plastic tare) si in fumul de tigara. Formaldehida irita ochii, gatul si poate da dureri de cap si greata. Expunerea la formaldehida creste riscul de cancer la creier si leucemie.
Ce produse contin formaldehida si cum sa reduci expunerea la formaldehida: Inainte sa cumperi produse din lemn-presat, placaj, etc, intreaba producatorul de continutul de formaldehida.
Parabeni
Parabenii sunt folositi drept conservanti in industria cosmetica si farmaceutica. Desi nu a fost inca stabilita o legatura cauzala intre parabeni si cancer, parabenii sunt substante controversate pentru ca mimeaza rolul estrogenului, iar cercetatorii au gasit cantitati considerabile de parabeni in tumorile din cancerul de san. Studiile arata ca metilparabenul (methylparaben), continut in cremele de protectie solara, poate reactiona cu lumina soarelui si distruge pielea.
Ce produse contin parabeni si cum sa reduci expunerea la parabeni: Evita sa folosesti cosmetice care au in lista de ingrediente cuvinte care se termina cu -paraben.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori
Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 4.41
din 5
- 11 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!