Mintea ti se limpezeste dupa o cana de cafea. Chiar asa sa fie? Ultimele cercetari spun ca alerta aceea familiara care te cuprinde este un semnal al luptei pe care o ducem cu simptomele sevrajului - oboseala, incetinire a gandirii si o surda durere de cap, care si-au facut aparitia dupa ultima cana de cafea.
Intr-adevar, expertii sugereaza ca acest rituald e dimineata este un semn al dependentei in masa.
'Oamenii care consuma regulat cafeina devin dependenti de ea. Daca le iei cafeina, ei vor functiona sub medie', spune Peter Rogers, profesor de psihologie biologica la Universitatea Bristol. 'Nu mai functioneaza normal fara drogul ingerat. Daca bei ceaiul sau cafeaua de dimineata, iti revii', continua el.
Profesorul Rogers a studiat cafeaua si efectele ei mai bine de 20 de ani si, prin urmare, el si membrii echipei sale au renuntat la cafea care, spun ei, declanseaza simptome de sevraj si creste tensiunea arteriala.
Profesorul Roger lanseaza ideea ca, de fapt, cafeina nu ne face mintea sa functioneze mai bine si o si demonstreaza. Intr-unul dintre studii, a adunat 300 de voluntari cu consum mare sau mic de cafea. I-a rugat sa nu bea cafea cu 16 ore inainte de teste.
Voluntarii au fost aleatoriu impartiti in doua grupe si li s-a dat o bautura placebo sau cafea. Rezultatele la teste sunt foarte interesante.
Desi cei care beau cafea in mod regulat au fost mai alerti imediat dupa ce si-au baut licoarea, gardul de limpezime a mintii a fost acelasi cu cel al celor care au baut placebo.
Cu alte cuvinte, cafeaua nu ne face mai alerti. Dar de ce avem impresia asta? pentru ca opreste efectul unei substante chimice din creier numita adenosina.
In mod normal, adenosina ajuta la incetinirea reactiilor din corp. Cum cafeina opreste adenosina sa afecteze celulele, inseamna ca organismul nostru apasa mereu pe acceleratie, si nu pe frana.
Dupa cateva ore de la ultima nghititura, intram in sevraj. In unele cazuri, simptmele sunt asemanantoare gripei.
Organismul este inundat de adenosina si ne simtim obositi, ne doare capul si parca ne incearca o raceala.
Asadar, pe langa dependenta fizica, ce alte efecte negative mai are cafeina asupra sanatatii noastre? Azi citim un raport care spune ca e bine sa bem cafea, maine ca nu e bine. Expertii sunt impartiti pe tabere.
Cafeina creste tensiunea arteriala, dar putin, cu efecte insa de lunga durata.
Un studiu publicat acum cateva saptamanii de cercetatorii australieni spune ca o substanta din cafea, acidul chologenic, poate creste riscul de diabet si duce la stocarea de grasime nedorita.
Si totusi antioxidantii din cafea si ceai reduc riscul de atac cerebral si de boli ale inimii, dar si de boli degenerative, cum ar fi Parkinson.
Solutia dilemei: cafeaua decofeinizata.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 4 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!