Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cafeaua te invioreaza? Nu o mai bea!

Cafeaua te invioreaza? Nu o mai bea!
In fiecare dimineata, milioane de oameni au acelasi ritual: isi umplu prima cana de cafea sau de ceai. Numai apoi se pot concentra suficient pentru a-si incepe ziua.


Mintea ti se limpezeste dupa o cana de cafea. Chiar asa sa fie? Ultimele cercetari spun ca alerta aceea familiara care te cuprinde este un semnal al luptei pe care o ducem cu simptomele sevrajului - oboseala, incetinire a gandirii si o surda durere de cap, care si-au facut aparitia dupa ultima cana de cafea.
Intr-adevar, expertii sugereaza ca acest rituald e dimineata este un semn al dependentei in masa.
'Oamenii care consuma regulat cafeina devin dependenti de ea. Daca le iei cafeina, ei vor functiona sub medie', spune Peter Rogers, profesor de psihologie biologica la Universitatea Bristol. 'Nu mai functioneaza normal fara drogul ingerat. Daca bei ceaiul sau cafeaua de dimineata, iti revii', continua el.
Profesorul Rogers a studiat cafeaua si efectele ei mai bine de 20 de ani si, prin urmare, el si membrii echipei sale au renuntat la cafea care, spun ei, declanseaza simptome de sevraj si creste tensiunea arteriala.
Profesorul Roger lanseaza ideea ca, de fapt, cafeina nu ne face mintea sa functioneze mai bine si o si demonstreaza. Intr-unul dintre studii, a adunat 300 de voluntari cu consum mare sau mic de cafea. I-a rugat sa nu bea cafea cu 16 ore inainte de teste.
Voluntarii au fost aleatoriu impartiti in doua grupe si li s-a dat o bautura placebo sau cafea. Rezultatele la teste sunt foarte interesante. 
Desi cei care beau cafea in mod regulat au fost mai alerti imediat dupa ce si-au baut licoarea, gardul de limpezime a mintii a fost acelasi cu cel al celor care au baut placebo.
Cu alte cuvinte, cafeaua nu ne face mai alerti. Dar de ce avem impresia asta? pentru ca opreste efectul unei substante chimice din creier numita adenosina.
In mod normal, adenosina ajuta la incetinirea reactiilor din corp. Cum cafeina opreste adenosina sa afecteze celulele, inseamna ca organismul nostru apasa mereu pe acceleratie, si nu pe frana.
Dupa cateva ore de la ultima nghititura, intram in sevraj. In unele cazuri, simptmele sunt asemanantoare gripei.
Organismul este inundat de adenosina si ne simtim obositi, ne doare capul si parca ne incearca o raceala.
Asadar, pe langa dependenta fizica, ce alte efecte negative mai are cafeina asupra sanatatii noastre? Azi citim un raport care spune ca e bine sa bem cafea, maine ca nu e bine. Expertii sunt impartiti pe tabere. 
Cafeina creste tensiunea arteriala, dar putin, cu efecte insa de lunga durata.
Un studiu publicat acum cateva saptamanii de cercetatorii australieni spune ca o substanta din cafea, acidul chologenic, poate creste riscul de diabet si duce la stocarea de grasime nedorita.
Si totusi antioxidantii din cafea si ceai reduc riscul de atac cerebral si de boli ale inimii, dar si de boli degenerative, cum ar fi Parkinson.
Solutia dilemei: cafeaua decofeinizata.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic


Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 4 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sanatate

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre cafea

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre cofeina

Cele mai citite articole

Hipotiroidismul se produce atunci cand glanda tiroidiana isi incetineste functionarea si reduce ...
In preajma sarbatorilor Pascale ne aflam in cautarea cadourilor perfecte pentru cei dragi. Alegerea ...
In cautarea unei diete sanatoase, multe persoane se concentreaza pe alimentele care nu sunt doar ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0