- ulei volatil;
- acizi (acid salicilic, acid oxalic, acid malic);
- potasiu;
- flavonoide;
- vitamina C;
- bioxid de siliciu (cuart);
- fitosteroli;
- palustrina;
- nicotina;
- equisetonina (o saponina);
- gliceride ale unor acizi grasi polinesaturati si ale acidului stearic.
Cum utilizam coada-calului?
Putem folosi planta pentru prepararea ceaiului, a maceratului (planta se gaseste la plafar) sau direct sub forma de pulbere.
Efecte terapeutice ale plantei
Coada-calului actioneaza ca:
- bronhodilatator, datorita uleiului volatil;
- expectorant, tot prin uleiul volatil;
- antiinflamator, datorita acidului salicilic si acidului malic;
- antimicrobian, prin equisetonina si uleiul volatil;
- diuretic, prin acidul malic si flavonoizii continuti; - antiseptic urinar si genital, datorita equisetoninei;
- scade nivelul colesterolului si reduce absorbtia acestuia, datorita flavonoizilor, acidului malic si a fitosterolilor;
- cicatrizant, prin bioxidul de siliciu, equisetonina si uleiul volatil continute.
- intareste sistemul imunitar, gratie flavonoizilor si a vitaminei C. Eficienta in sustinerea sistemului imunitar este totusi destul de redusa. Coada-calului are o eficienta ridicata in tratarea afectiunilor respiratorii severe (inclusiv pentru controlul astmului) si pentru eliminarea apei din tesuturi. Urmeaza, ca si putere terapeutica a plantei, efectul de reducere a colesterolului si contributia majora la vindecarea unor infectii renale.
Uz extern: coada-calului poate fi folosita contra eczemelor, degeraturilor, ca si cicatrizant, contra aftozei si a stomatitei.
re coada-calului si contraindicatii? Concentratiile de palustrina si nicotina sunt mici, de aceea coada-calului nu afecteaza sistemul nervos. In schimb, acidul oxalic din coada-calului este suficient incat planta sa fie contraindicata in cazul litiazei renale (pietre la rinichi). Planta este total contraindicata in cazul edemului cardiorenal! Copiilor ar trebui sa nu le administrati preparate din coada-calului concentrate sau/si pe intervale lungi de timp, din cauza bioxidului de siliciu.
Atentie: nu recoltati coada-calului, cumparati produsul de la plafar! Recoltarea se face de catre personal specializat, deoarece planta are aspect asemanator cu unele specii otravitoare.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori
Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h

Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
