“Orice om, in acest caz, isi poate pune scopuri inalte, in asa fel incat principiile sale sa ajunga inalte. Orice comportament spre justete pe care un om il adopta, daca el are convingerea ca este un comportament just, atunci chiar este. Aceasta actiune este imposibil de evaluat la fel de cei din jur. Cu toate acestea, in decursul istoriei, societatea a convenit ca exista cateva atitudini, comportamente, virtuti unanim acceptate ca fiind corecte pentru binele comun, precum: rabdarea, vigoarea, compasiunea, seriozitatea, adevarul, taria de caracter, altruismul, calmul, intelegea rostului naturii, dragostea neconditionata etc. Pana si acestea sunt valori relative, iar spre exemplu, un gest de sinceritate sau corectitudine, va fi interpretat in functie de crezurile si principiile celui care asculta sau observa.
Cu alte cuvinte, cand actiunile mele se armonizeaza cu principiile celui din fata mea, atunci corectitudinea si sinceritatea isi fac aparitia. Acestea nu pot exista doar la unul din relatie, pentru ca acestea nu vor trece prin filtrul principiilor celuilalt. Din acest motiv, oamenii isi cauta relatia prin filtrul crezurilor personale”, afirma psihologul.
Totodata, specialistul considera ca este neproductiv sa ne traim viata numai dupa paradigma “este corect sau nu?”, deoarece vom ramane blocati in aceasta iluzie a “binelui suprem” si vom pierde inevitabil controlul asupra propriei vieti.
“Viata nu este corecta sau nu, ea doar este, si noi, prin opiniile personale referitoare la ce facem, nominalizam si punem presiune si mai mare pe ce facem sau vom face. Omul care nominalizeaza tot ce face traieste dupa legi mai grele. De exemplu, atunci cand isi va spune: Am o problema!, el chiar va crede acest lucru. Un ajutor considerabil este cautarea virtutilor in orice moment, fara ca omul sa aiba dialog interior despre ce spun cei din jur. Dreptatea, corectitudinea, sinceritatea, loialitatea, si toate celelalte virtuti, sunt atributele efortului interior, si nicidecum doar intentionate catre un scop efemer sau altul. Astfel omul lucrand in interior, ajunge la desavarsire”, conchide psihologul Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept “Antrenorul Mintii”.
Foto: pixabay.com
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Hon-Do-Ryu Karate
Descopera acum esenta acestei arte martiale chiar de la Sensei Georg Nicolau - initiatorul sistemului in lucrarea omonima Hon-Do-Ryu Karate Hon-Do-Ryu Karate urmeaza drumul vechilor maestri din Okinawa pune accent pe imbinarea celor 3 aspecte esentiale ale artelor martiale excluzand competitia sportiva ca scop in sine Gi –...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h

Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
