Tranferul de cancer dupa un transplant de organe
Au existat cateva cazuri in care transplanturile de organe de la persoane cu cancer au putut produce cancer la cei care au primit organele respective. Dar exista un factor major care faciliteaza acest lucru – persoanele supuse interventiilor de transplant de organe iau medicamente care le slabesc sistemul imunitar. Trebuie facut acest pas, pentru ca sistemul lor sa nu atace si sa distruga organu transplantat. Acesta pare a fi principalul motiv pentru care un organ trannsplantat poate, in cazuri extrem de rare, sa-i dea cancer receptorului. Donatorii de organe sunt filtrati cu atentie pentru a evita acest deznodamant.
Transferul de cancer in timpul sarcinii
Chiar daca o femeie are cancer in timpul sarcinii, acesta rareori afecteaza direct fetusul. Unele tipuri de cancer trec prin placenta (organul care o conecteaza pe mama de fetus), dar majoritatea nu pot afecta fetusul insusi. In foarte putine cazuri, s-a descoperit ca melanomul (un tip de cancer de piele) trece prin placenta la fatus.
Germenii sunt adesea contagiosi
Stim ca germenii (in principal bacterii si virusi) pot trece de la o persoana la alta prin sex, sarut, atingere, impartirea sau prepararea mancarii. Unii se transmit prin aer. Dar este mult mai probabil ca germenii sa atace o persoana cu cancer decat una sanatoasa. Si asta pentru ca persoanele cu cancer au sisteme imunitare slabite (mai ales atunci cand rpimesc tratament) si nu se pot apara prea bine de infectii.
Germenii pot influenta riscul de cancer
Exista unii germeni care pot juca un rol in dezvoltarea anumitor tipuri de cancer. Ceea ce poate sa-i faca pe unii sa creada in mod gresit ca se ia cancerul.
Virusii
Stim ca unele forme de cancer se gasesc mai des la oamenii care sunt infectati cu anumiti virusi. De exemplu:
- anumite tipuri de virusi umani papiloma (HPV-uri) sunt asociate cancerului de cervix, vagin, penis, anus sau cancer in zona gurii, a gatului, a capului. Dar fumatul, consumul de alcool si alti factori cresc riscul de a face aceste tipuri de cancer;
- virusul Epstein-Barr (EBV) este asociat cancerului de nas si de gat, limfom la stomac, limfom Hodgkin si limfom Burkitt;
- virusul hepatitei B (HBV) si al hepatitei C (HCV) sunt asociati infectiilor cronice de ficat ce pot creste riscul cancerului de ficat.
Acesti virusi se transmit de la om la om (prin sange sau sex), dar infectia virala singura nu duce la cancer. Un sistem imunitar slabit, alte infectii si alti factori de risc (cum ar fi fumatul) sau probleme de sanatate ii permit cancerului sa se dezvolte mai rapid.
Bacteriile
Bacteriile pot si ele sa promoveze cancerul. Helicobacter pylori este o bacterie despre care se stie acum ca poate duce la anumite tipuri de cancer la stomac. Infectia pe termen lung cu aceasta bacterie ataca stratul interior al stomacului si creste riscul de cancer la stomac.
Paraziti
Anumiti viermi pot trai in corpul uman si creste riscul de a face anumite tipuri de cancer.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori
Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 3.86
din 5
- 67 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!