- mononesaturate;
- polinesaturate;
- trans;
- saturate.
Primele doua sunt considerate a fi sanatoase, benefice pentru organism, iar celelalte fac parte din categoria celor nesanatoase, deoarece favorizeaza dezvoltarea de boli si cresterea in greutate.
Cei mai mari dusmani ai grasimilor sunt oxidarea si incalzirea. Cu cat grasimile sunt mai putin procesate sau incalzite, cu atat isi mentin mai bine proprietatile.
Nutritionistul Mihaela Bilic explica pe pagina sa de Facebook importanta grasimilor in alimentatia noastra:
"Proteinele sunt caramizile din care este construit corpul nostru, insa de grasimi depinde buna lui functionare, uleiurile sunt lubrifiantul care face ca un motor sa fie performant, sa dea randament maxim. Transmiterea impulsurilor nervoase, sinteza de hormoni, schimburile de substante intre celule, absortia de vitamine sau simpla protectie mecanica a inimii sau rinichilor se realizeaza cu ajutorul grasimilor.
O parte din grasime o aducem din alimentatie si o parte o fabrica organismul, sau mai bine zis ficatul. Exista multe tipuri de lipide, toate formate din lanturi de acizi grasi. Cum se combina intre ei nu trebuie sa ne preocupe, singura noastra grija este sa aducem prin alimentatie cele 3 grupe de acizi grasi esentiali omega 3, 6 si 9. Se numesc esentiali pentru ca nu pot fi sintetizati in organism, iar fara ei este compromisa intreaga functionare a corpului. Inchipuiti-va ce ar insemna sa ne lipseasca din alfabet literele A, E si O, ne-ar fi imposibil sa mai vorbim sau sa mai scriem. Cam asa e si cu acizii grasi esentiali, sunt vitali pentru sanatate. Pestele de orice fel, seminte, nuci, alune sau alte fructe oleaginoase, masline si avocado sunt toate bogate in omega.
Si un mic secret: consumati grasimile cat mai putin prelucrate termic, cat mai aproape de forma in care le-a lasat natura. Caldura nu le face bine iar contactul cu aerul le oxideaza, le rancezeste. Prin incalzire la temperaturi mari lanturile de acizi grasi se denatureaza, asa cum se strica lana la contactul cu apa. Ati vazut ce pateste un pluover de lana bagat la spalat? E distrus! Similar patesc si grasimile cand sunt tratate termic.
Fiti blanzi, delicati si atenti cu grasimea din farfurie, sa fie putina si rece, sau doar un pic incalzita: uleiuri presate la rece, oleaginoase si seminte consumate crude si peste gatit la abur sau la cuptor, nu prajit. (...).”
Foto: pixabay.com
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei
Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 4.25
din 5
- 6 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!