Un raspuns ne este oferit de psihologul Ana Dragu, presedinte al Federatia pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburari din Spectrul Autist (FEDRA).
"Ca urmare a declaratiei ministrului sanatatii, Victor Costache, potrivit caruia ”exista o corelatie intre autism si timpul petrecut de parinti cu copiii la varste fragede”, si, pe cale de consecinta, ”datorita acestui fenomen tipic Romaniei, a plecarilor persoanelor active in strainatate avem din ce in ce mai multe cazuri de autism” fac urmatoarele precizari:
- Tulburarile din spectrul autist sunt tulburari de origine neurobiologica cu etiologie mulifactoriala, cauzate de interactiunea unor factori genetici cu factori de mediu si care determina modificari neurobiologice la nivelul creierului. Atat cauzele genetice cat si modificarile la nivel cerebral sunt sustinute de mii de studii – autismul fiind una dintre cele mai studiate tulburari de dezvoltare, tocmai in contextual incidentei crescute pe tot mapamondul, nefiind specifica Romaniei.
- Nu exista nici un studiu serios care sa sustina afirmatiile domnului ministru potrivit caruia tulburarile din spectrul autist sunt cauzate de interactiunea parinti-copil. Nici macar unul corelational.
- Lipsa interactiunii cu mama sau o interactiune disfunctionala cu parintii, asa cum subliniaza literatura de specialitate, de obicei nu conduce la autism, ci la aparitia tulburarilor de atasament, un cluster cu totul diferit de tulburari.
- Interactiunea parinti-copil este semnificativa pentru majoritatea tulburarilor emotionale care apar la copii, cele mai frecvente fiind insa tulburarile de atasament. Acestea apar frecvent la copiii din sistemul de protectie (case de copii, orfelinate, etc.). In logica domnului Victor Costache (medic) aceste institutii ar trebui sa fie pline de copii diagnosticati cu autism.
- In cazul tulburarilor din spectrul autist, chiar daca ambii parinti isi petrec semnificativ de mult timp cu copilul, asa cum fac zeci de mii de parinti romani care nu au emigrat si milioane de parinti din toate tarile lumii, autismul nu se vindeca doar de pe urma interactiunii familiale si nici nu e cauzat de lipsa ei.
- Teoria "Mamei Frigider", creata psihiatrul de origine austriaca Bruno Bettleheim in anii ‘60 – la care face probabil referire domnul ministru, a fost nu doar infirmata de literatura de specialitate, dar a cauzat enorm de mult rau, copiii fiind despartiti de parinti si supusi diferitelor abuzuri. O mare parte din munca acestui psihiatru a fost discreditata din cauza acuzatiilor de tratament abuziv asupra pacientilor aflati in ingrijirea lui precum si datorita acuzatiilor de plagiat. Ideile lui Bettelheim sunt acum vazute de comunitatea stiintifica drept deosebit de daunatoare si nu exista nici o scuza pentru vehicularea lor in spatiul public, in 2020, cu atat mai mult in cazul unui demnitar ministru al sanatatii, care este si medic.
- Majoritatea copiilor cu autism sunt extrem de iubiti, familiile lor se preocupa intens de ei si se implica activ in procesul de recuperare si integrare socio-scolara, cheltuind sume imense lunar pentru ca pacientii pentru care statul nu face nimic sa beneficieze de terapie de recuperare la timp. In Romania, serviciile de recuperare/terapie pentru pacientii cu tulburari din spectrul autist sunt oferite cu preponderenta in organizatii nonguvernamentale, infiintate chiar de parintii acestor copii, neemigrati in strainatate, care au construit un sistem de servicii profesioniste in timp ce Statul Roman continua sa doarma sau sa debiteaza prostii de natura sa stigmatizeze zeci de mii de parinti care sunt acuzati indirect ca isi neglijeaza copiii.
Rugam Ministerul Sanatatii sa isi faca datoria fata de aceasta categorie de pacienti si sa finanteze corespunzator Programul National de Autism care ar fi trebuit sa intre in vigoare in acest an si sa asigure pacientilor serviciile de terapie necesare recuperarii si pe ministrul sanatatii sa se informeze sau sa gaseasca consilieri specializati care sa il impiedice sa faca rau unor categorii de pacienti atat de greu incercate", transmite Ana Dragu.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
De dor de sufletul lui Andersen - Nichita Stanescu
Texte cu o circulatie foarte restransa si texte inedite ale poetului Nichita Stanescu – un mic tezaur care a stat ascuns vreme de decenii Volumul contine si un corp de texte originale recoltate din arhiva personala a autorului de sotia sa Comoara a fost pastrata de autor intr-un dosar pe coperta caruia a scris De dor...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 4.83
din 5
- 3 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!