Daca testele s-ar muta la oameni, asta ar putea insemna ca un simplu tratament poate trata boli incurabile, cum ar fi Alzheimer si alte forme de dementa.
Intr-un anumit studiu coordonat de Universitatea Standford si publicat in revista Nature Medicine, cercetatorii au injectat sange de la soarecii tineri la soarecii batrani.
In urma transfuziilor, soarecii mai in varsta s-au descurcat mult mai bine la testele in care trebuiau sa localizeze o platforma scufundata intr-un recipient umplut cu apa. Creierul lor a devenit mai alert la formarea conexiunilor si celulele nervoase existente s-au reactivat, mai ales la nivelul hippocampusului, regiune din creier asociata cu formarea memoriei, mai ales a memoriei asociate tiparelor spatiale. Hippocampusul este sensibil la deteriorare odata cu inaintarea in varsta si este printre regiunile creierului cel mai afectate de dementa.
„Este ca si cum aceste creiere matura ar fi fost reincarcate cu sange tanar”, a declarat Tony Wyss-Coray, autorul principal al studiului.
Au aparut insa si efecte adverse atunci cand soarecilor tineri li s-a dat sange de la soarecii batrani: abilitatea creierului lor de a forma celule noi s-a diminuat, soarecii incepand sa se descurce mai rau la testele spatiale.
Identificarea unei proteine speciale
Cercetatorii de la Institutul de celule Stem Harvard au efectuat o serie de studii publicate in revista Science. La inceput, au folosit o metoda numita parabioza conform careia doi soareci identic genetic au fost supusi unei operatii prin care li s-a unit o sectiune de piele pentru ca, prin procesul de vindecare, sistemele lor circulatorii sa fuzioneze, ei impartind acelasi sange.
Cand un soarece tanar a fost „alaturat” unui batran in aceasta maniera, celulele stem nervoase si musculare ale celui batran au intinerit. In doar patru saptamani, soarecele batran a produs mai multi neuroni si tesut muscular. Dupa cinci saptamani, li s-a diminuat degenerarea ADN. Le-a crescut fluxul sangvin in creier. Iar, in cazul soarecelui tanar, toate aceste procese au avut loc in sens invers (intensificarea deteriorarii ADN-ului, o activitate diminuata a celulelor stem si un flux sangvin redus la nivelul creierului).
Intr-un alt studiu, soarecii mai batrani au fost injectati cu proteina GDF 11, factorul de crestere diferentiata, care apare in doze mari la soarecii tineri si scade dramatic odata cu inaintarea in varsta. Cercetatorii de la Harvard au descoperit ca injectiile cu DGF11 creste numarul de celule stem musculare si al vaselor de sange din creier.
Cercetatorii de la Standford au infiinta deja o companie, Alkahest, care doreste sa inceapa testele clinice in cadrul carora pacientilor cu Alzheimeir li se vor face transfuzii de sange de la tineri de 20 de ani.
Sursa: naturalnews.com
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
