Colesterolul este un compus organic din grupa lipidelor, cu rol in reglarea permeabilitatii membranelor celulare, in metabolism, in sinteza unor hormoni (hormoni de stres, hormoni sexuali), a acizilor biliari si a unor vitamine. De asemenea, colesterolul influenteaza legaturile neuronale si reactia eficienta a sistemului imunitar.
Cea mai mare parte din colesterol este, in general, obtinuta din alimente (iar o parte mai mica este fabricata de organism).
Daca este in exces, se depune pe peretii vaselor de sange sau/si, sub forma de calculi, in vezica biliara.
Colesterolul rau este cel din LDL (lipoproteinele cu densitate mica, concentrate in colesterol). Cresterea nivelului LDL la peste 1,6 grame pe litru genereaza cresterea riscului coronarian.
Alimentatia actuala tinde sa favorizeze excesul de colesterol in organism, exces potentat si de sedentarism.
Topul alimentelor care reduc nivelul de colesterol rau / previn asimilarea sa:
- usturoiul (crud), datorita numeroaselor substante active care au in compozitia lor sulf, substante ce impiedica depunerea colesterolului pe vasele de sange, si datorita enzimelor continute;
- ceapa (cruda), datorita acizilor, a sulfurilor continute si a uleiului sau volatil;
- merele, datorita unor flavonoizi cu actiune specifica asupra colesterolului rau;
- grapefruit-ul, datorita continutului de licopen si acizi;
- cerealele integrale, prin continutul de vitamine B (B3, B6 si B8 au rol in scaderea colesterolului rau) si prin cel de fibre (fibrele grabesc tranzitul intestinal, lasand mai putin timp pentru absorbtia grasimilor; asadar, fibrele previn excesul de colesterol);
- nucile, migdalele, semintele de dovleac si semintele de floarea-soarelui, datorita acizilor grasi sanatosi si a unor minerale continute (magneziu, sodiu); trebuie consumate in stare cruda;
- pestele gras (datorita grasimilor bune continute);
- soia (daca folositi soia boabe, de la plafar);
- maslinele si uleiul extravirgin de masline (in stare cruda).
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h
de
SuntFericita.roRedactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 4.83
din 5
- 3 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "
Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"