Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Preparate si mancaruri traditionale romanesti: ce este bun pentru tine si ce nu

Preparate si mancaruri traditionale romanesti: ce este bun pentru tine si ce nu
Este romanesc. Este gustos. Este oare si sanatos? Este foarte sanatos sa iti pui si aceasta ultima intrebare atunci cand alegi un produs traditional care este pe gustul tau.   Toba si carnatii Aceste preparate este foarte bine sa le consumi doar la mesele de sarbatori, si nici atunci in cantitati mari. Incarcate de grasimi saturate si (toba) proteine inferioare, pot creste rapid nivelul colesterolului rau si, consumate frecvent, imbatranesc sistemul cardiovascular. Ingrasa rapid si, in plus, sunt printre preparatele cele mai solicitante pentru digestie. Partea buna este ca se consuma, traditional, iarna.    Lebarul si caltabosii: mai putin nocive ca primele, datorita continutului mai scazut de grasimi. Includ si proteine de proasta calitate. Toba, lebarul si caltabosii ajuta la prevenirea/ combaterea anemiei.   Branza de burduf: avand un continut ridicat de grasimi saturate, este contraindicata supraponderalilor si celor cu colesterol ridicat. Recomandam consumarea acestui produs delicios cat mai rar, si insotita de vin rosu.   Cozonacul Combinatia faina – zahar – lapte – oua – eventual si nuci este cum nu se poate mai potrivita inducerii unei stari de bine, de optimism. Produs caloric, dar cu o balanta inclinata mai mult inspre carbohidrati decat spre grasimi, cozonacul este indicat, in cantitati moderate, pentru copii si persoanele active. Daca esti sedentar(a), limiteaza consumul lui.   Pasca La fel ca si cozonacul, pasca este un produs ce ridica tonusul mental, datorita fainei, branzei de vaci si smantanii. Potrivita persoanelor active, nu este o alegere foarte buna daca vrei sa slabesti sau ai colesterolul mare. Oricum, probabil ca o vei consuma doar de Paste, ceea ce este ok.   Ciorbele Exista multe tipuri de ciorba care s-au integrat in bucataria noastra traditionala. Diferentele semnificative intre unele dintre ele ne cer a le analiza separat. Ciorba de burta: lipsa acidului (la acest sortiment se pune doar in cantitate mica zeama de lamaie) si concentratia mare de grasimi fac din aceasta ciorba o alegere nepotrivita pentru aceia dintre voi care vor sa-si mentina silueta supla si sanatatea la cote maxime. Efectele nedorite ale acestui fel de mancare sunt atenuate (doar putin) de usturoiul din compozitia sa. Lipsa acidului, in plus, nu-i mai dau valoarea de “felul intai” (potentarea digestiei) pe care o au celelalte ciorbe.   Ciorba de legume/ zarzavat: foarte sanatoasa si dietetica, ea este potrivita daca tii regim (si, evident, atunci cand postesti). Este tipul de ciorba cel mai indicat inaintea unui “fel 2” consistent. Aciditatea ei este benefica inimii si vaselor de sange. Dezavantajele acestei ciorbe ar fi continutul foarte redus de proteine si, pentru cei cu afectiuni gastrice, potentarea hiperaciditatii.   Ciorba taraneasca de vacuta si ciorba de perisoare: diferenta principala fata de ciorba de legume este continutul mai bogat in proteine, datorita carnii. In plus, “agresarea” stomacului celor cu probleme gastrice este mai redusa in cazul acestor 2 sortimente (fata de cel al ciorbei de legume). Ciorba de perisoare se prepara in general cu carne de porc, carne inferioara  celei de vaca.   Ciorba de peste: ideala pentru cei preocupati sa isi mentina o inima tanara (si la…propriu). Este in opinia noastra cel mai sanatos fel de ciorba si, in acelasi timp, compromisul optim dintre “extreme” (ciorba de legume si cea de vacuta/ porc/ perisoare) din punct de vedere nutritiv.   Ciorba de potroace: se prepara din carne cu oase, de gaina, curcan, gasca sau rata. Pentru acrirea sa, foloseste zeama de varza. Este, exact asa cum batranii nostri spun, ciorba care te scoate cel mai usor din mahmureala.   Supele: din cauza lipsei principiului acru, beneficiile aduse sanatatii sunt semnificativ mai mici decat in cazul ciorbelor. Avantajul apare pentru aceia dintre voi care sufera de hiperaciditate gastrica.    Mititeii Ca sa nu o lungim prea mult, o explozie de arome, dar si de neajunsuri pentru sanatate: aceasta din cauza continutului ridicat in grasimi saturate si faptului ca, in mijloc, carnea este mai putin “facuta” (cel putin asa ar trebui sa fie micii in interior, pentru o aroma cat mai bogata). Legat de grasimi, micii cresc nivelul colesterolului rau si ingrasa, consumul lor frecvent accelerand imbatranirea inimii si a vaselor sangvine. Raul poate fi atenuat intrucatva consumand micii cu mult mustar. Mititeii sunt contraindicati daca ai un stil de viata sedentar.   Sarmalutele cu mamaliga: mesterit preparate, iti vor oferi extazul culinar daca sunt printre “felurile” tale favorite. Din pacate, “mesterit preparate” inseamna, traditional, folosirea unei carni mai grase. In plus, insasi combinatia carne  - mamaliga nu este una tocmai sanatoasa (si in mod cert contraindicata daca vrei sa slabesti, aproape la fel ca si friptura cu cartofi sau, in general, carnea cu paine alba). Sarmalutele cu mamaliga vor fi mult mai bine primite de organism daca le insotesti cu un vin rosu de calitate.   Tochitura (moldoveneasca/ ardeleneasca): buchet complet de arome, dezastru aproape complet pentru corp. Necazul vine tocmai din complexitatea acestui fel de mancare (diferite feluri de carne amestecate cu branza de burduf, oua si mamaliga), dar si din concentratia mare de grasimi saturate. O mancare cu afumatura si multa grasime, greu de digerat, “atacand” si ficatul, nociva sistemului cardiovascular si siluetei. Un adevarat concentrat de colesterol rau si de calorii. Poti sa-i reduci potentialul daunator cu ajutorul vinului rosu, dar in cazul ei nu te baza prea tare pe asta. Tochitura este total contraindicata sedentarilor.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic


Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre preparate

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre grasimi saturate

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre colesterol

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre ciorba

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre grasimi

Cele mai citite articole

Stimate cititor, ai ocazia sa parcurgi poezii si povestiri scrise de Nichita Stanescu, ...
O alimentatie echilibrata, bogata in vitamine si minerale, este importanta pentru mentinerea ...
In fiecare etapa a vietii, femeile se confrunta cu schimbari hormonale semnificative, iar una ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0