Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum luptam impotriva imunitatii scazute a organismului

de Sunt Fericita la 2015-10-12
Cum luptam impotriva imunitatii scazute a organismului
Ne-am obisnuit ca, de fiecare data cand ne imbolnavim, sa dam vina pe imunitatea scazuta a organismului. Dar ce reprezinta, de fapt, imunitatea scazuta, cine sunt cei mai afectati si cum putem sa dam o mana de ajutor sistemului nostru imunitar?


Atunci cand este atacat de bacterii, virusuri sau fungi, organismul lupta prin intermediul celulelor albe - ajutate de ganglioni, maduva si splina, precum si prin mijloace de bariera aflate la nivelul pielii, plamanului, stomacului/ intestinului. O imunitate scazuta poate duce la cresterea frecventei bolilor localizate la nivelul acestor zone bariera: infectii sau viroze respiratorii, gastrice si intestinale, sau cutanate (la nivelul firelor de par sau unghiilor). Infectiile determina o inflamatie locala si generala, iar in timp incidenta crescuta a bolilor inflamatorii poate creste riscul de boli cronice, determinand chiar aparitia cancerului.

"Semnele deficitului de aparare imunitara apar de obicei in sezoanele reci, incepand cu luna septembrie, cand creste incidenta virozelor respiratorii, a gripei sau a altor viroze. Tot in aceasta perioada incepe si anul scolar, iar copiii pot avea probleme prin expunerea repetata, in perioada de convalescenta, la multipli factori patogeni", explica dr. Simona Farcas, medic primar medicina de familie din cadrul Centrului Medical ProVita - Diagnostic si tratament.

Exista anumite categorii de persoane care sunt mai predispuse problemelor imunitare: varstnicii, al caror organism insuficient sau gresit alimentat nu mai are energia pentru lupta impotriva agentilor infectiosi, precum si copiii mai mici de 2 ani, nou-nascutii in special, pentru ca au un sistem imunitar in formare. Imunitatea celor mici se dobandeste treptat, prin aducerea in contact direct cu microorganismele (4-6 etape de raceli, viroze sau alte infectii pe an prin expunerea copiiilor la gradinita/ scoala), dar si prin prezenta unor obiceiuri sanatoase, care pot determina dobandirea acestei imunitati mai repede si de mai buna calitate.

"In plus, o atentie sporita trebuie acordata gravidelor (care au un sistem imun suprasolicitat), persoanelor de orice varsta cu boli cronice consumptive, persoanelor imunosupresate cu HIV, neoplasme, leucemii, post chimio/ radioterapii, celor cu boli intestinale inflamatorii, cu aciditate scazuta (aceasta fiind o bariera impotriva multor bacterii) sau celor care se recupereaza dupa operatii importante (transplant, splenectomie).
Riscurile sunt mari si pentru fumatori, consumatori cronici de etanol, sedentari sau obezi, persoanele cu alimentatie saraca in legume si fructe proaspete si persoanele suprasolicitate, supuse unui stres cronic prelungit, care prezinta un nivel crescut al colesterolului", atentioneaza dr Simona Farcas.

Alimentatia are un rol important in construirea unui sistem imunitar puternic, de aceea nutritionistii ne sfatuiesc sa adoptam mese bogate in fructe si legume, surse importante de fitonutrienti, vitamine si minerale (vitamina A, vitamina C, vitamina E, zinc, seleniu, magneziu, potasiu). In plus, proteinele, prin continutul lor in aminoacizi esentiali si semi-esentiali, sunt caramizile de la temelia unei imunitati de buna calitate. Nu in ultimul rand, vitamina D are un rol vital in combaterea infectiilor, in absorbtia calciului si mentinerea unui sistem imunitar sanatos.

"Usturoiul (prin alicina) si ceapa sunt alimente speciale, adevarate antibiotice naturale, de aceea se incurajeaza prezenta lor in alimentatie inca de la varste fragede. Ciupercile au capacitatea de a creste productia de anticorpi in organism si sunt o sursa importanta de proteine vegetale de calitate superioara. S-a demonstrat, in plus, ca fibrele solubile prezente din abundenta in citrice, mere, morcovi, fasole verde si ovaz ajuta la scaderea inflamatiei si la cresterea raspunsului de aparare al organismului impotriva infectiilor.
In mod special trebuie acordata atentie lactatelor - iaurtul si chefirul, prin continutul sau natural sau imbogatit in probiotice, sau branza, prin acidul linoleic conjugat prezent in grasimea naturala a laptelui, stimuleaza consistent raspunsul imunitar", adauga dr Luminita Florea, medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice, Centrul Medical ProVita - Diagnostic si tratament.

In afara de alimentatie, medicii ne sfatuiesc sa urmam un stil de viata sanatos, care ne poate ajuta sa luptam impotriva deficitului imunitar:

- nu fumati;
- faceti sport;
- mentineti o greutate corespunzatoare (indicele de masa corporala < 25);
- mentineti tensiunea arteriala la valori normale < 139/ 79 mmHg;
- beti alcool cu moderatie (< 10 ml alcool de 2 - 3 ori pe saptamana);
- dormiti corespunzator: copil > 12 ore, adult > 8 ore, varstnic > 6 ore;
- feriti-va de infectii, pastrand o igiena corespunzatoare;
- faceti periodic controale medicale;
- vaccinare conform recomandarilor medicale.

Sursa: Centrul medical Pro Vita

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Mind Aerobics


Descoperiti aceasta inovatie demna de Premiul Nobel care va poate imbunatati functiile cerebrale prin sunete A fost dovedit stiintific faptul ca aceasta tehnologie audio revolutionara dezvolta abilitatile mentale  inlatura stresul imbunatateste capacitatea de concentrare si creativitatea imbunatateste memoria aduce o stare...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 4.09 din 5 - 11 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre imunitate scazuta

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre gripa

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre raceala

Cele mai citite articole

Investitia in aur poate fi o modalitate de diversificare a portofoliului, dar si de obtinere a unei ...
Ce intelegem prin vindecare? Ne referim la vindecarea corpului fizic, vindecarea ...
In ultimele decenii, bauturile energizante au castigat popularitate in randul consumatorilor din ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0